Nyheter

Knutby vil ut av skyggen – ti år etter drapet

I dag snakker ingen i menigheten om Helge Fossmo.

Skuddene i Knutby gjorde at hver liten flik av frikirkeforsamlingen over natten ble allemannseie. Ti år senere har de sluttet å snakke om Helge Fossmo.

Alle reiser seg fra stolene i salen på Gränsta gård i Knutby når «rockepastoren» Urban Fält drar i gang gudstjenesten med Bon Jovis «Bang A Drum».

SE BILDER HER: Ti år siden tragedien i Knutby-menigheten

– I went to see the preacher, to teach me how to pray, synger Fält mens forsamlingen klapper euforisk.

I januar 2004, ble den samme jublende forsamlingen ledet av den norskættede pastoren Helge Fossmo.

LES OGSÅ: Knutby-tragedien skader fortsatt frikirkene

Kona drept. Han soner fortsatt sin livstidsstraff for medvirkning til drap og drapsforsøk.

Peter Gembäck, pastor både da og nå, husker kaoset i månedene etter at Fossmos kone ble funnet skutt og drept og en 30 år gammel mann funnet med skuddskader 10. januar for ti år siden: Den enorme medieoppmerksomheten, politietterforskningen og presset fra den svenske pinsebevegelsen, som Knutby-forsamlingen etter hvert ble kastet ut av.

I dag ser Gembäck sin tidligere venn Helge Fossmo som «et ingenting».

– En djevel. – Han var hyggelig, morsom og intelligent. Han var god, det var vår oppfatning da. Men bak fasaden gjemte det seg en djevel, sier han.

Under rettssaken hevdet Fossmo hele tiden at han var uskyldig, og først i 2006 tilsto han at han hadde vært innblandet i voldshandlingene.

Barnepiken som er dømt for Knutby-drapet, skrev et brev til de pårørende og ba om tilgivelse under rettssaken. Sara Svensson forklarte i retten at hun var manipulert av Fossmo.

LES MER: Barnepiken i Knutby-saken ba om tilgivelse

I desember konkluderte en svensk domstol med at Svensson ikke lenger trenger tvangsbehandling, og hun kan nå vende tilbake til et vanlig liv.

«Kristi brud». Flere personer har forlatt forsamlingen i Knutby, men den har fortsatt rundt 80 medlemmer. Kirken lever i aller høyeste grad, med aktiviteter flere dager i uken.

Den omstridte Åsa Waldau, utpekt av Fossmo som «Kristi brud», er fortsatt medlem, men ikke lenger pastor. Besøkende blir raskt minnet på kvinnen, søster til Fossmos drepte kone og forsamlingens ansikt utad.

Hennes bok Kristi brud selges i forsamlingshuset, og en reklame for den vises på en stor skjerm på scenen.

Sektstempel. Like fullt er læren om «Kristi brud» offisielt lagt død i Knutby-forsamlingen, ifølge Dagen. Avisen skriver at den nåværende ledelsen sier dette er vranglære som ble innført av Fossmo. Anonyme kilder hevder imidlertid at konseptet med «Kristi brud» er intakt.

Det avvises av forstanderen Gembäck:

– Sektstempelet er vanskelig å vaske bort, men jeg kan si vi er på god vei. Det er en 2004-greie å omtale oss som en sekt, sier Gembäck.

Uttrykker uro. Åsa Waldau deltar ikke i menighetens gudstjenester og hun har offisielt ingen rolle i forsamlingen, ifølge svenske Dagen. Men flere personer avisen har snakket med, sier forsamlingsledelsen besøker henne før hver gudstjeneste.

Etterforskningsleder i Uppsala-politiet under Knutby-utredningen, Kenneth Ågren, forteller til Aftonbladet at han de siste årene er blitt kontaktet av flere som har forlatt menigheten og som har uttrykt uro.

– De er urolige og mener forsamlingen er denne samme som den var tidligere, sier Ågren.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter