Nyheter

Kjetil Aano vraket enda en gang

I høst svarte Aano ja til en ny periode som leder i Mellomkirkelig råd. For kort tid siden siden fant noen ut at han ikke er valgbar.

– Jeg ble indignert og oppriktig lei meg. Men slike følelser går over, for det er ikke min natur å dvele ved tap. Men jeg beklager at jeg ikke får avslutte min periode i Mellomkirkelig råd, slik jeg hadde tenkt, sier Aano til Vårt Land.

I høst røyk 64-åringen fra Stavanger ut av sentralkomiteen i Kirkenes Verdensråd (KV). Halvannet år tidligere ble Aano som eneste nordmann nominert av Kirkerådet til en ny periode i denne komiteen. Men da nominasjonskomiteen på KV-generalforsamling i Sør-Korea i november la fram sine foreløpige kandidater, var det underskudd på ungdomskvoten. Da bestemte Den norske kirkes delegasjon seg for også å nominere en annen enn den personen som Kirkerådet hadde nominert.

– Ble skviset ut. – Jeg ble ofret på ungdommens alter og skviset ut fordi nominasjonskomiteen ville ha bedre ungdomsrepresentasjon. Dette kan jeg leve godt med. Marianne H. Brekken som ble valgt som Den norske kirkes representant, er veldig dyktig, sa Aano til Vårt Land etter vrakingen i KV i november.

På det tidspunktet hadde Aano forlengst sagt ja til å la seg velge for en ny toårsperiode som leder av Mellomkirkelig råd - Den norske kirkes økumeniske organ og «utenriksdepartement».

En bombe. På Mellomkirkelig råds arbeidsutvalg møte i slutten av januar slo det ned som en bombe at Aano likevel ikke kunne velges til dette økumeniske toppvervet.

– Da jeg skulle lage sakspapiret til Kirkemøtet oppdaget jeg en bestemmelse som innebærer at Aano ikke lenger har sete i Mellomkirkelig råd og at han ikke kan fremmes som lederkandidat. For Aano var medlem i Mellomkirkelig råd i kraft av sitt verv i KVs sentralkomité, forklarer Gerd Karin Røsæg, assisterende direktør i Kirkerådet.

– Den konsekvensen var det ingen som hadde tenkt på på forhånd. Men heldigvis oppdaget jeg dette i tide slik at sakspapirene til Kirkemøtet i april er korrekte, tilføyer hun.

Ville protestert. – Var du kjent med at du ikke kunne fortsette som medlem og leder i Mellomkirkelig råd da du røyk ut av KVs sentralkomité, Kjetil Aano?

– Nei, hvis jeg hadde visst det ville jeg nok ha protestert litt mer mot det som skjedde i Sør-Korea. Jeg var indignert over det som skjedde. Det kan ikke alltid være Den norske kirke alene som kan sørge for at kvotene i internasjonale fora skal gå opp.

Aano var lei seg da han ikke ble gjenvalgt i Kirkenes Verdensråds ledelse:

– Jeg opplevde det som et veldig meningsfylt verv. Jeg opplevde at jeg hadde en god del å bidra med som Den norske kirkes representant. Min bakgrunn som misjonær og generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap, mitt nettverk og kjennskap til kirker og ledere i andre land gav meg blant annet mulighet til å være brobygger mellom kirkeøkumenikk og mer evangelikale miljøer. Men jeg tar et valg til etterretning, og min indignasjon har gått over. Jeg har lært meg til å innse at når noen dører låses, så har livet også andre dører som også kan være kjekke å gå inn i.

Går greit. Aano, til daglig prost i Tungenes prosti i Stavanger bispedømme, var helt innstilt på fortsatt lederskap i Mellomkirkelig råd.

– Jeg var foreslått og hadde sagt ja til en ny periode. Men så oppdaget altså noen at jeg ikke var valgbar. Jeg forholder meg selvsagt til gjeldende regelverk. Jeg vet at regler av og til har utilsiktede konsekvenser, men det er ikke så lett å se bort fra dem likevel. Det aksepterer jeg selvsagt. Dette kommer til å gå helt greit. Og jeg synes valgkomiteen har kommet fram til en god løsning, med forslag om at Kirkemøtet velger biskop Erling Pettersen til ny leder i Mellomkirkelig råd.

– Hva vil du svare dersom noen kommer fram til at det i dette tilfellet er tenkt for formalistisk, og at du likevel kan bli gjenvalgt til Mellomkirkelig råd?

– Hvis det dukker opp som problemstilling vil jeg være villig til å tenke om igjen. Men jeg forutsetter at det ikke skjer, svarer Kjetil Aano.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter