Nyheter

Kirkevalget kan håpe på 17 prosent deltakelse

Mer aktiv valgkamp bør valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Kirkerådet kan håpe på maks 17 prosent deltakelse i kirkevalget. Høy deltakelse er ikke avgjørende, men i år skal kandidatene profilere seg i større grad enn før. Mange er også aktive på Facebook og twitter.

Alle som er kandidat til bispedømmevalget i år må svare på en rekke spørsmål, og svarene legges ut på www.kirkevalget. no.

Taket for deltakelsen ved kirkevalg ligger rundt 17 prosent, mener forskerne som evaluerte valget for to år siden. I 2009 ble deltakelsen tredoblet sammenlignet med valget før og kom opp i 13 prosent.

Invitasjon. – Ved kommunevalget føler mange at det er en borgerplikt å delta. Kirkevalget inviterer folk til å delta, og det er deres demokratiske rett å la være. Evalueringen av valget i 2009 fortalte oss at seks av ti svarte at de overlot til de mer aktive å delta. Det er et helt legitimt standpunkt å ha, sier Kirkerådets prosjektleder for kirkevalget og demokratireformen, Sissel Vartdal, til NTB.

Hun sier at det er viktig å få flest mulig til valgurnene, men understreker også at valgdeltakelsen ikke er alfa og omega for kirkereformen.

– Vi er ikke så opptatt av prosenter, men av å motivere folk til å delta. Forskerne har fortalt oss at en oppslutning på mellom 13 og 17 prosent er et tak for hva vi kan forvente når det gjelder oppslutning, men samtidig kan vi ikke la oss begrense av forskerne, sier prosjektlederen.

Mer direktevalg. Minst like viktig som valgdeltakelse er økt bruk av direktevalg til bispedømmerådene, og dermed også til Kirkemøtet. I alt skal 55 av Kirkemøtets 115 delegater velges 11. og 12. september.

– Ved årets valg blir det direkte valg til flere medlemmer av bispedømmerådene. I fem bispedømmeråd blir det valg av alle de leke medlemmene, og ved de andre seks er det en kombinasjon av direkte og indirekte valgt, sier Vartdal.

En annen viktig forutsetning for demokratireformen er at velgerne skal ha reelle valgmuligheter mellom de 15.650 kandidatene som stiller til valg. Det krever at kandidatene profilerer seg sterkere enn tidligere. Blant annet må kandidatene til bispedømmevalget svare på en rekke aktuelle kirkelige spørsmål på nettsiden kirkevalget. no.

I år også mange kandidater aktive på sosiale medier som Facebook og twitter.

Vartdal sier det er viktig å få formidlet at kirkevalget er en valgkamp uten noe partiapparat.

– Det er helt flott om ulike synspunkter på viktige saker blir en del av valgkampen, men Kirkerådet er ikke noe valgkampapparat, understreker hun.

3,1 millioner. 80 prosent av befolkningen over 15 år, eller rundt 3,1 millioner nordmenn, har stemmerett.

I motsetning til kommunevalget, har kirkevalget flest kvinnelige kandidater: 59 prosent kvinner og 41 prosent menn.

Gjennomsnittsalderen er litt høyere enn ved kommunevalget: 51 år. De 32 yngste kandidatene fyller 18 år i 2011. De tre eldste er over 89 år gamle. Valgbarhetsalderen er 18 år.

– Den norske kirke er der for medlemmene gjennom livet. Kirken er der når nye liv skal feires, når verdier gis videre ved konfirmasjon, når folk sier ja til hverandre og når det er tid for å ta farvel. 11.000 par gifter seg og mer enn 40.000 barn døpes i Den norske kirke hvert år. Vi håper folk går til stemmeurnene hvis kirken er viktig for dem, sier Sissel Vartdal til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter