Nyheter

Kirketopper diskuterte tjæresand med olje- og energiministeren

Ola Borten Moe (Sp): – Vi er mye nærmere hverandre nå, selv om vi har ulike konklusjoner.

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø, Borg-biskop Atle Sommerfeldt og generalsekretær Tore Johnsen i Samisk kirkeråd møtte tirsdag ettermiddag olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp). Bakgrunnen var Borten Moes kritikk av det kirkelige engasjementet mot norskeid utvinning av tjæresand. Kirkemøtet ba i april Statoil selge seg ut av omstridte prosjekter i Canada.

Diskuterte miljø.Hva snakket dere om på møtet, Borten Moe?

– Utgangspunktet for møtet var Statoils engasjement i oljesand i Canada. Det ble behørig diskutert, men også klima og miljø i bredere forstand.

LES MER: Kirkemøtet vil ha Statoil ut av tjæresand

Ingen konklusjon. I en drøy time diskuterte kirketoppene og olje- og energiministeren.

Statsråden kritiserte i mai i år Den norske kirke for at den engasjerte seg i sosialetiske spørsmål, og særlig tjæresandsaken. Dette skjedde etter at Kirkemøtet, kirkens øverste organ, i april vedtok å kreve Statoil ut av tjæresandprosjektene i Canada.

– Hva har dere kommet fram til?

– Det går ikke an å si at vi har kommet fram til noe i form av en konklusjon, men vi har fått drøftet problemstillingen åpenhjertig fra ulike synspunkter, sier kirkerådsleder Svein Arne Lindø.

LES MER: Kirkefond selger Statoil-aksjer for 15 millioner etter oljesand-ja

Uenige. Borg-biskop Atle Sommerfeldt mener det var nyttig for Den norske kirke å ha en åpen diskusjon med olje- og energiministeren.

– I dag viser statsråden at han anerkjenner Den norske kirke i samfunnsdebatten. Vi må akseptere at statsråden er uenig i vårt resonnement, men vi forsøker å finne en felles vei i krevende dilemmaer.

Generalsekretær Tore Johnsen i Samisk kirkeråd påpeker at dette handler om prinsipielle avgjørelser om urfolks rett til å bli værende, leve og jakte i sine tradisjonelle områder.

– Vi står fortsatt et godt stykke fra hverandre i hvilke perspektiver og fakta vi fremhever i vår tilnærmning. Det som har vært viktig for oss når det gjelder tjæresand er at den har alvorlige konsekvenser for natur og miljø som rammer urfolk i hele området på en massiv måte. Vi er i starten på en utbyggingsfase og Canadas myndigheter har lisenser til utbygging av et gedigent område, sier Johnsen.

LES MER: Kirketopper møter Borten Moe til tjæresandsamtale

Begrepsrydding. – Hvorfor er det viktig for Den norske kirke å mene noe om dette, biskop Sommerfeldt?

– Det er viktig for Den norske kirke å engasjere seg i samfunnsspørsmål som berører menneskers levekår og naturens bærekraft. Derfor er klimaengasjementet veldig tungt i Den norske kirke.

– Står du fortsatt fast på din kritikk av Den norske kirkes engasjement, og at «religion får være religion og politikk får være politikk», Borten Moe?

– Jeg synes vi har fått ryddet litt i den begrepsbruken i dag. Vi er mye nærmere hverandre nå.

Fruktbart. – Hvor enige eller uenige er dere nå, Borten Moe?

– Jeg vil si at Den norske kirke fremla sine standpunkter på en god måte. Jeg synes vi hadde en god og fruktbar diskusjon. Men det er nok ikke til å komme utenom at når det gjelder Statoils engasjement i Canada så har vi ulike konklusjoner og ulike analyser.

Olje- og energiministeren påpeker at både han og Den norske kirke har et engasjement for utviklingen av muligheter for sosial og økonomisk utvikling globalt, og ivaretakelse av klima og skaperverket.

– Spørsmålet er hvordan man operasjonaliserer det. Jeg synes dette er viktig og har lovet å invitere Den norske kirke til videre diskusjon, debatt, erfaringsutveksling og refleksjoner rundt viktige spørsmål. Perspektivene som Den norske kirke kommer med er viktige for oss, sier Borten Moe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter