Nyheter

Kirketopper advarer mot protest-ansettelse av Einar Gelius

– Det kan bli så mye støy at folk skremmes bort fra soknepreststillingen, sier biskop Per Oskar Kjølaas.

– Jeg har ikke sans for å opprette prestestillinger i protest eller som en type alternativ aktivitet, sier administrerende direktør Frank Grimstad i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon til Vårt Land.

– Jeg har ingen prinsipielle innvendinger mot at fellesrådet i Ibestad oppretter en ny prestestilling. Men fellesrådet påtar seg da et enormt stort ansvar. Og siden dette er en protestaksjon må man tenke nøye gjennom hvor mye støy og uro dette kan føre til, sier biskop Per Oskar Kjølaas i Nord-Hålogaland til Vårt Land.

LES MER: Gelius får prestejobb i Ibestad likevel

Vil vurdere. Frank Steinsvik, kirkeverge og daglig leder i Ibestad kirkelige fellesråd i Sør-Troms, melder om sterke reaksjoner på vraking av Gelius, som var den eneste søkeren til den ledige soknepreststillingen i Ibestad. I løpet av tirsdagen mottok kirkekontoret i Ibestad 26 protestutmeldinger fra Den norske kirke.

Tirsdag kveld vedtok et enstemmig fellesråd i Ibestad å tilby Einar Gelius jobb som menighetsprest, i første omgang for et halvt år fremover. Gelius har signalisert at han vil vurdere tilbudet.

LES MER: Gelius får ikke prestejobben i Ibestad

Givertjeneste. – Pågangen er stor fra folk som vil ha kontonummer og delta i aksjonen «Givertjeneste Gelius» til dette formålet, sier kirkeverge Steinsvik til Vårt Land.

Han minner om at Gelius er ordinert prest med fulle rettigheter i Den norske kirke. Steinsvik påpeker også at det finnes mange andre menighetsfinansierte prestestillinger i Den norske kirke.

KA opplyser at det nå er registrert 53 menighets- eller kommunefinansierte menighetsprestestillinger i Den norske kirke. Over halvparten av dem er i Stavanger bispedømme.

– Vi vurderer det selvsagt som positivt at prestedekningen i Den norske kirke blir bedre enn med den finansieringen som staten kan bidra med. I disse tilfellene inngås det samarbeidsavtaler med prosten for å sikre god samordning. Men begrunnelsen for en fellesrådsfinansiert menighetsprest i Ibestad representerer noe helt nytt og annerledes; en konfliktsituasjon og en reaksjon på en tilsettingssak i bispedømmerådet, påpeker KA-direktør Frank Grimstad.

VÅRT LAND MENER: «Einar Gelius fikk nei fra et kirkelig ansettelsesorgan i det høye nord. Det kan bli stritt for medlemmene av bispedømmerådet», skriver Helge Simonnes.

– Dårlig ide. – Synes du fellesrådet i Ibestad har valgt en god løsning?

– En slik ansettelse vil være i protest mot bispedømmerådet, som i denne saken har fulgt en helt normal tilsettingsprosedyre. Å ansette prester i protest mot normalordningen i vår kirke synes jeg er utfordrende. Dette bygger opp til motsetning og konflikt som jeg mildt sagt synes er problematisk.

LES MER: Flammende støtte til Gelius

Biskopens ansvar. Biskop Per Oskar Kjølaas sier at han vil ha tilsynsansvar for alle ordinerte prester som arbeider i Nord-Hålogaland bispedømme. Dette ansvaret vil også gjelde dersom Gelius skal jobbe som menighetslønnet prest i Ibestad, bekrefter han.

– Men det som vil skje er at fellesrådet får det hele og fulle arbeidsgiveransvaret, og at vedkommende ikke blir en del av prostens arbeidsledelse.

Kjølaas mener at fellesrådet bør tenke gjennom mulige konsekvenser av en presteansettelse i egen regi.

– Skremt bort. – Fellesrådet har full anledning til å ansette en menighetsprest. Men hvis det skjer får Ibestad neppe sokneprest. Det er ikke aktuelt å ha to prester gående i en menighet med 1.400 mennesker, sier biskopen.

– Jeg synes også at fellesrådet bør vurdere hvordan dette vil virke inn på andre som kunne tenke å søke på prestestilling i Ibestad. Det kan bli så mye støy at folk skremmes bort fra soknepreststillingen, mener Kjølaas.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter