Nyheter

Kirkesølvet tatt av børsras

Oppsparte kirkemidler til misjonsprosjekter og vedlikehold tapt på børsen.

Store verdier har forsvunnet i børsfallet på nyåret.

– Mye av våre midler går til prosjekter som det ellers er vanskelig å få tilskudd til. Det er veldig trist at det nå er mindre til utdeling, sier Magnar Helgheim i Areopagos, administrasjonssjef i Norges rikeste kristne organisasjon.

Av Areopagos finansportefølje på 400 millioner, står 135 i aksjer. Av disse igjen har 10 millioner forsvunnet på børsen siden nyttår, og i går var nok en katastrofal dag på Oslo Børs. Også Opplysningsvesenets fond (OVF) har fått svi.

– Jeg har ikke noe nøyaktig tall. Men at det er noen ­titalls millioner som er blitt borte ­siden nyttår er åpenbart, sier OVF-direktør Egil Sundby.

Usikkert. Fondet forvalter Den norske kirkes eiendommer, og gir lån og tilskudd til kirkelige formål.

– Kommer børsfallet til å få konsekvenser for presteboliger som trenger oppussing?

– Dette er det altfor tidlig å si noe om. Vi er bare to uker ut i 2007. Vi tror finansmarkedet­ blir usikkert og urolig i noen måneder til, men de grunn­leggende forholdene i norsk økonomi er relativt solide, og OVF har en relativt konservativ portefølje. Likevel er dette ubehagelig, sier Sundby.

OVFs finansportefølje var ved årsskiftet om lag 1,95 milliarder ­ 15 prosent av verdiene er ­plassert i det norske markedet. Dersom OVF har tapt tilsvarende prosentandel som Areopagos, betyr det at vel 25 millioner er forsvunnet bare på det norske markedet.

Hedgefondenes tid. Både Areopagos og OVF har imidlertid­ verdiene plassert i andre­ markeder enn det norske, samt i andre finansklasser. Stortingsrepresentant Rolf Reikvam kritiserte før jul at Opplysningsvesenets fond hadde plassert midler i Hedgefond.

–Disse er nettopp egnet til å demme opp mot situasjoner der markedet svinger mye, understreker Sundby.

Flyttet verdier. Areopagos flyttet­ i fjor store verdier over til pengemarkedsfond. 30 ­prosent står nå i aksjer.

–Vi er nå på minimumsnivået. Og det er naturlig å drøfte om vi ytterligere skal redusere aksje­eksponeringen, sier Helgheim.

– Hva vil dere gjør for å hindre at børsfallet får konsekvenser for deres partnere?

–Vi tenker langsiktig, og selv om vi får et dårlig år i 2008, må det ikke nødvendigvis gi konsekvenser for våre kirkelige partnere. Vi har i stor grad fireårsavtaler med dem, og har et avkastningsmål på cirka ni prosent­ over en tiårsperiode. Det er altfor­ tidlig å si hva utfallet­ blir, men det er klart at vi er påvirket­ av psykologien, og lurer på om vi har den riktige strategien. Men vi vil unngå å tenke jojo med en gang det begynner å smelle, sier Helgheim.

– Hvilke grep vil OVF ta?

–Vi kommer ikke til å gjøre noen særskilte grep, fordi vi over tid har forsøkt å konstruere en robust portefølje. Markedene i Asia faller mindre, og det profitterer vi på. Vi gjør langsiktige justeringer, og ikke panikkartede grep, sier Sundby,

Gullgruve. Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Markets sier imidlertid at børsfallet kan være en gullgruve, fordi dette er tiden for å handle på billigsalg.

–De som har et langsiktig perspektiv på sine investeringer kan utnytte situasjonen, sier Juel, og viser til at blant annet Statens pensjonsfond har som policy å handle under nedgangstider.

– Går OVF nå på januarsalg?

– Nei. Men dette er vurderinger­ vi vil gjøre i tiden som kommer, sier Sundby.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter