Nyheter

Kirkesølvet er truet

Bare et fåtall sølvsmeder har kompetanse til å restaurere og reparere kirkesølv. Snart er det ingen igjen.

I NRKs serie om tradisjonshåndverk som starter mandag, vil sølvsmed Tom Ståle Moseid fra Valle i Setesdal lage en kopi av den 400 år gamle sølvkalken i Flekkefjord kirke. Det er ikke så mange flere her i landet som kunne gjort den jobben.

– Sølvarbeide til kirkene har vært et av de mest prestisjefulle oppdragene en gullsmed kan få. Derfor er kirkesølv ofte av svært god håndverkmessig kvalitet, og dokumenterer gammel teknikk og fagkunnskap. Det er imidlertid bare noen få nøkkelpersoner i dag som har kunnskap om reparasjon og restaurering av kirkesølv, sier Cathrine Lillo-Stenberg i KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) til organisasjonens nettside.

Pensjoneres. Hun påpeker dessuten at det er vanskelig for en oppdragsgiver å finne fram til de få personene som har nok kompetanse.

– De fleste av disse går av med pensjon om få år. Hvem skal bringe denne kunnskapen videre? spør hun.

Hvis en gullsmed ikke har kunnskap om reparasjon av kirkesølv, mener Lillo-Stenberg at resultatet kan bli fremtidige skader som følge av dårlig arbeid.

– Dette finner vi mange eksempler på i dag.

Faglig vurdering. Av hensyn til slike gjenstanders unike kvalitet, mener hun det er viktig at gullsmedene tar en faglig vurdering av den jobben som er bestilt.

– Manglende kompetanse eller oppdragets art kan være grunner til at en gullsmed noen ganger bør takke nei til et oppdrag. Kanskje må man anbefale at det i stedet gjøres et midlertidig, men reversibelt tiltak for å beholde spor av en gammel teknikk for ettertiden. Man kan også henvise jobben videre til en annen fagperson som har den nødvendige kunnskapen til å påta seg oppgaven, sier hun.

Seminar. Lillo-Stenberg oppfordrer de som ennå besitter den nødvendige kompetansen til å registrere seg i NHU (Norsk Håndtverkutvikling).

– Da kan vi samle dem og ha for eksempel et seminar hvor vi drøfter hva vi kan gjøre for å i størst mulig grad trygge kirkesølvet vårt. Det er også en mulighet å hente inn eksperthjelp fra utlandet, for eksempel Danmark. Jeg håper og tror serien som starter på NRK også vil øke interessen for dette, sier Cathrine Lillo-Stenberg til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter