Nyheter

Kirkerådet vedtok støtte til Åpen folkekirke

Men penger får organisasjonen ikke.

Avslaget på Åpen folkekirkes søknad om million-bevilgning til informasjonsarbeid ved kirkevalget står fast. Marianne Brekken, nestleder i Åpen folkekirke, er likevel fornøyd med Kirkerådets håndtering av organisasjonens klagesak på møtet torsdag kveld:

– Jeg er glad for at vi fikk ordentlig behandling. Og jeg er veldig glad for at et tydelig flertall i Kirkerådet i vedtaket sier det er positivt med flere lister ved kirkevalg, sier Brekken til Vårt Land.

Kirkerådet understreker at alle valglister som blir godkjent av bispedømmenes valgråd, er likestilte lister som skal likebehandles med valglistene fra bispedømmenes nominasjonskomiteer.

LES MER: – Ingen penger fra Kirkerådet til Åpen folkekirke

– En håndsrekning

– Dette er en håndsrekning som understreker at det vi gjør er legitimt innenfor regelverket Den norske kirke har i dag, kommenterer Marianne Brekken.

Kirkerådets enstemmige vedtak inkluderer også en bestilling av utredning om en eventuell tilskuddsordning foran Kirkevalget 2019.

Åpen folkekirke, som har ja til kirkebryllup for likekjønnede par som flaggsak, har til hensikt å stille lister i alle bispedømmer ved kirkevalget i september 2015.

Derfor søkte de i desember om midler gjennom Kirkerådet for å drive informasjonsarbeid. Søknaden ble ikke innvilget, blant annet med henvisning til at det ikke «er rom for å kunne utlyse midler til grupper som vi stille lister».

LES MER: 'Åpen folkekirke' får støtte og kritikk

– Kan ikke reversere avslaget

Åpen folkekirke klaget på avslaget og anfektet om deres søknad var korrekt behandlet.

– Jeg ser ingen mulighet til å reversere muligheten for avslaget på søknaden. Men det er stor fare for at Kirkerådets behandling av denne saken, helt feilaktig, kan bli oppfattet som om rådet forsøker å hindre utvikling av demokrati i kirken. Derfor bør vi også i vedtaks form tydeliggjøre vår intensjon om mer demokrati og at meningsforskjeller kan stimulere til større valgdeltakelse, sa Kjartan Bergslid fra Nidaros i Kirkerådets møte torsdag.

– Denne saken har skapt en del temperatur både innad og utad. Nå er det viktig at vi strekker oss langt for å bidra til god samhandling videre. Prinsippet om likebehandling bør med i vedtaket. Det vil være bra for klimaet i kirken‚ sa May Lisbet Hovlid Aurdal fra Møre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Bra for kirkeklimaet

Slik tenkte flertallet i rådet, også medlemmer som i utgangspunktet ikke er tilhengere av at det stilles såkalte alternative lister:

– Jeg er ikke veldig glad for flere lister, men vi har råd til å være romslige og tenke kommunikasjon, sa Ivar Braut fra Bjørgvin – og stemte for en vedtaksformulering der det heter at «Kirkerådet ser positivt på at det stilles flere lister ved kirkevalget 2015».

– Dette er forsoning på bra nivå, oppsummerte biskop Erling Pettersen, som representerer Mellomkirkelig råd i Kirkerådet.

To rådsmedlemmer, Sølvi Lewin fra Tunsberg og Egil Morland fra Bjørgvin, støttet ikke denne delen av vedtaksforslaget.

– Jeg ser ikke positivt på at det stilles flere lister. Jeg er redd det kan virke for splittende i kirken vår, sa Lewin.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter