Nyheter

Kirkerådet kastet pressen på gangen foran oljedebatt

Vil ikke «fremstå som faginstans».

Kirkerådet vedtok å stenge pressen ute fra møterommet da det før helgen diskuterte hvordan denne saken i skjæringspunktet kirke/samfunn skal presenteres for Kirkemøtet om en måned.

Etter initiativ fra Agder og Telemark bispedømmeråd skal Kirkemøtet i april ta stilling til et forslag om å bruke mer av Oljefondets penger «til beste for verdens fattige». I et foreløpig forslag til uttalelse har det stått at fondet må brukes til «å investere betydelig mer i fattige land og i fornybar energi».

LES MER: Kirkefond selger Statoil-aksjer for 15 millioner etter oljesand-ja

Vil bli offentliggjort. Hvorfor bestemte Kirkerådet seg for å behandle denne saken bak lukkede dører?

– Det var i rådet ulike oppfatninger om verdien av å lukke møtet. Men et tydelig flertall ville ha en behandling med bare rådet til stede. Flertallet mente det ville være lurt for saken at forslaget til vedtak i Kirkemøtet ble gjort offentlig kjent tettest mulig opp mot Kirkemøtet, svarer Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø.

Han opplyser at Kirkerådet i løpet av møtet likevel bestemte seg for å offentliggjøre forslaget «så snart det endelige dokumentet foreligger»:

LES MER: Kirketopper diskuterte tjæresand med olje- og energiministeren

Debatt. – Saken skal ikke undras offentlighet. Tvert imot ser vi at det er nyttig å få i gang debatten om denne saken i god tid før Kirkemøtet, sier Lindø.

På Kirkerådets møte i februar var denne saken «Forsvarlig etisk forvaltning av norske petroleumsressurser og bruk av oljefondet» oppe til foreløpig behandling.

Der var det bred enighet om at dette var et viktig engasjement, i forlengelsen av vedtaket som Kirkemøtet i 2012 gjorde om skjerpet miljøkamp og «klimarettferdighet».

LES MER: Biskopene misfornøyd med klimaforliket

Oljeskeptisk. Den norske kirkes sentrale lederfora har de siste årene hatt et betydelig oljeskeptisk engasjement. Kirkemøtet i 2012 var med på å ta initiativet til kampanjen «Klimavalg 2013». Dette ligger også bak når kirkemøtet skal drøfte saken.

Men flere av rådsmedlemmene advarte mot å lage en uttalelse hvor kirken for detaljert anviser løsninger som betinger teknologiske og økonomiske fagkunnskap på høyt nivå.

– Jeg ønsker meg en kirke som engasjerer seg i vanskelige saker og som av og til blir en stein i skoen for myndighetene. Men vi trenger mer oppmerksomhet om hvordan vi opptrer som etiske veiledere, påpekte Kristin Gunleiksrud, nestleder i Kirkerådet, den gang.

LES MER: Borte Moe ut mot kirkens Statoil-salg

– Meget utfordrende! Det er grunn til å tro at Kirkerådet i denne siste omgangen har drøftet hvordan de kan tale inn i den aktuelle samfunnsdebatten på en relevant og troverdig måte, uten å fremstå som dilettant.

– Hva slags dokument kommer dere til å legge fram for Kirkemøtet?

– Jeg er sikker på at dokumentet vil bli oppfattet som meget utfordrende. Men vi har vært opptatt av å uttale oss om de moralske og etiske sidene ved denne saken, og uten å skulle fremstå som faginstans på andre områder, svarer Lindø.

LES MER: Biskop lover å være plagsom

Børs og katedral. Det tunge kirkelige miljø- og oljepolitiske engasjementet de siste årene førte i fjor til at olje- og energiminister Ola Borten Moe beskyldte kirken for «å blande børs og katedral». Han mente at kirken «har vist en stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål».

Ledere i Den norske kirke møtte sist høst olje- og energiministeren til samtaler om Norges forvaltning av energiressursene her i landet. Tidligere i denne måneden ble det avholdt et nytt møte mellom kirkeledelsen og Borten Moe.

LES MER: Kirken til oljekamp mot Ola Borten Moe

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter