Nyheter

Kirkeråd uten ungdom

Det nye Kirkerådet får ingen medlemmer under 40 år.

TØNSBERG: For første gang siden 1986 vil Kirkerådet være uten medlemmer under 30 år. Ved første valgomgang ble 11 representanter valgt inn. Den yngste av disse er 41 år gamle Ingrun Jule fra Hamar. Dag Jostein Fjærvoll fra Sør-Hålogaland er med sine 65 år den eldste. Kirkemøtet skal ennå velge tre Kirkeråds-medlemmer, to prester og én annen kirkelig ansatt. Ingen av de gjenværende kandidatene er under 30 år. Dermed er det allerede etter denne valgomgang klart at Kirkerådet tømmes totalt for ungdom.

Loddtrekning. Det var en loddtrekning som i denne omgang førte til at ungdommen falt ut av Kirkerådet. Alle kirkemøtedelegatene skal stemme på representanter for de ulike bispedømmene. To kandidater fra Tunsberg fikk begge 48 stemmer. Ved loddtrekning mellom Ingjerd Sørhaug Bratsberg (44) og Hilde-Solveig Trogstad Johnsen (22) tapte den yngste kandidaten.

Sjokk. Ungdomsdelegatene på Kirkemøtet måtte bruke tid før de forsto realiteten i valgresultatet etter andre valgomgang.

– Sjokkert, skuffet og sint, sier Gunnhild Nordgaard Hermstad, leder for Utvalg for ungdomsspørsmål i Kirkerådet om sine første reaksjoner etter at hun ble klar over hva valgresultatet innebærer. Den 29 år gamle kapellanen i Nordberg kirke trodde ikke sine egne øyne da hun så valgresultatet.

– Vi var forberedt på at ungdomsrepresentasjonen kunne bli svak, men at vi kunne ta en omkamp foran den siste valgomgangen. Nå viser det sg altså at ungdommen ikke blir representert i hele tatt og at vi ikke har muligheter for omkamp.

Systemsint. – Du sier at du er sint. Hvem er du sint på?

– På systemet. Det bør ikke være mulig å få et valgutfall som vi nå ser. Noe er galt med det systemet og den valgordningen som blir brukt, sier hun, og påpeker at to kandidater under 30 år falt ut helt i sluttfasen; en ved loddtrekning og én ved at det var en gestlig kandidat som ble valgt, selv om den leke ungdomskandidaten hadde flere stemmer.

– Det bør være mulig å sikre at ungdommen får en slags forkjørsrett når slike tilfeller oppstår, sier Hermstad, som uttrykker stor glede over at Kirkemøtet har som uttalt ønske at 20 prosent av Kirkerådet skal være under 30 år.

– Men nå har vi altså et system som ikke sikrer at denne andelen blir sikret. Vi blir nødt til å se på hvordan vi kan endre på dette.

Kompetanse. – Hva går Kirkerådet glipp av når det nå ikke blir noen medlemmer under 30 år?

– Først og fremst kompetanse. De ungdommene som sitter i Kirkerådet har stor kompetanse og erfaring. De kjenner det kirkelige ungdomsdemokratiet godt, og de kjenner den lokale kirken godt.

– Vil ikke en ordning som spesielt sikrer ungdom plass i Kirkerådet være i strid med demokratiske prinsipper?

– Det kan du kanskje si, men når Kirkemøtet selv har sagt at 20 prosent skal være under 30 år, gjelder det å finne fram til ordninger som sikrer at dette ønsket blir oppfylt, sier Gunnhild Nordgaard Hermstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter