Kirke

Kirken snakker ikke om konfirmantenes gavesummer

Årets konfirmantkull vil sitte igjen med gaver og penger verdt nesten fire milliarder kroner. Men pengebruk er ikke et obligatorisk tema i Den norske kirkes konfirmantundervisning.

– Bruken av konfirmasjonspenger har vi ikke snakket om, sier Bjørg Dobbe Rønningstad. Hun er menighetspedagog i Søndre Slagen menighet i Tønsberg.

I år konfirmeres godt over 40.000 ungdommer i Den norske kirke, i tillegg til noen tusen i frimenighetene. Om lag 10.000 konfirmeres humanistisk (tidligere borgerlig).

Den typiske konfirmanten får gaver til en verdi av 26.000 kroner, ifølge en undersøkelse gjort av Synovate for Nordea. Gjennomsnittet er nesten tre ganger så stort: 70.000 kroner. Gjennomsnittet trekkes kraftig opp av de som får mest.

Hvorfor egen pengebruk ikke er et tema i undervisningen i Søndre Slagen, kan ikke Rønningstad gi noe svar på.

– Det er et godt spørsmål, det har jeg ikke tenkt så mye på.

Derimot har konfirmantene en hel dag der temaet er ressursfordelingen i verden.

– Vi tar opp det at andre i verden har mye mindre enn oss. Da snakker vi om økonomisk urettferdighet i verden og ansvaret vi har for å dele av både tid og penger. Men det blir ikke så konkret som konfirmasjonsgaver.

LES MER: Konfirmantene får gaver for 3,9 milliarder

Menigheten selv avgjør. Kirkerådets trosopplæringsplan omhandler ikke spesifikt konfirmantenes egen bruk av penger.

– Privat pengebruk er fullt mulig å tematisere innenfor konfirmantplanene og konfirmantbøkene. Forbruk og rettferdighet er emner i undervisningen. Vi tar opp forvalteransvaret og hvordan vi kan leve i solidaritet med folk i eget land og i hele verden, sier Kristine Aksøy.

Hun er leder for seksjon for barn, unge og trosopplæring i Kirkerådet som har ansvar for Trosopplæringsplanen.

– Det er vanskelig for meg med overordnet ansvar for retningslinjene å vite hvordan den konkrete undervisningen er i menighetene, understreker hun.

Hver menighet lager sin egen plan som så godkjennes av biskopen. Hva undervisningen inneholder er ikke bare avhengig av den enkelte menighetens plan, men også av ungdommene selv.

– Pedagogikken skal være dialogbasert og lyttende. Jeg er sikker på at konfirmantene selv tar opp pengebruk, sier Aksøy.

STEM: Hvor mye bør gavebordet til konfirmantene være verdt? Gi din stemme til høyre i saken.

Diskuterer etikk. Pengebruk er ikke med i undervisningsplanen for konfirmantene i Bryn menighet i Bærum.

– Nei, det er ikke et tema per i dag. Vi har vært inne på penger når vi snakker om hvorfor de har valgt å konfirmere seg, sier kateket Hjalmar Zuk.

Han har vært involvert i konfirmantarbeidet i Bryn siden han selv var konfirmant i 1996. For framtiden kan det muligens bli et emne.

– Det kan være aktuelt emne, siden vi ønsker å skape bevissthet rundt alt som har med konfirmasjon å gjøre.

Etikk er allerede et tema i menighetens konfirmantarbeid, og da blir blant annet rusmisbruk og samliv diskutert. Antallet konfirmanter ligger på 70-80 i året.

LES MER: Rem til konfirmanter: Det er lov å hate

Store ulikheter. Penger og gaver er et tema i undervisningen når konfirmantene diskuterer hvorfor de vil konfirmere seg. Kirkerådet vil ikke bygge opp under gavepresset ved å ta opp gaver som eget tema.

– Vi ønsker ikke støtte opp under at en konfirmant får tusenvis av kroner. Forskjellene er store. Det er de som ikke har råd til å arrangere fest. Derfor vil vi heller ikke vie for mye oppmerksomhet til gavene de får, forklarer Kristine Aksøy i Kirkerådet.

Selv om den typiske konfirmant får gaver for 26.000 kr, er ikke konfirmantene selv er ikke bare opptatt av penger.

– Konfirmanter er overraskende opptatt av konfirmasjonstidens innhold, viser en internasjonal undersøkelse fra 2009. Motivene er ikke knyttet til gaver og penger i så stor grad som man kunne forvente, sier Aksøy.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke