Nyheter

Kirken blar opp for nye sexråd til unge

600.000 kroner til nytt undervisningsmateriell. «Standardsvar» om å vente til ekteskapet er på vei ut.

– Før serverte kirken standardsvar i møte med ungdom: «Vent med å ta på hverandre til etter dere er gift». «Hvis dere kysser eller prøver dere på noe, så går det galt.» «Dere kan bare holde hender», sier Gaute Brækken.

– Etter hvert som prester og konfirmantledere har innsett at dette er dårlige råd, så har de heller latt være å snakke om seksualitet. De har ingen gode alternativer. Mange synes nok også temaet blir for personlig og privat å snakke om.

LES OGSÅ: Biskop: – Kirken har ikke vært taus om sex

Trosopplæring. Brækken er tilknyttet Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep. Han er også prosjektleder for «Sunt og sant», et nytt undervisningsmateriell om seksualitet til konfirmasjonsundervisning i Den norske kirke. Stiftelsen har på eget initiativ søkt Kirkerådet om trosopplæringsmidler til prosjektet og fått tildelt 600.000 kroner fordelt over tre år.

Det nye materiellet skal i første omgang prøves ut i en rekke menigheter i Den norske kirke til høsten. Deretter blir det lansert i 2015.

– Syndig. Flere konfirmasjonsledere Vårt Land har snakket med, forteller at de nedprioriterer seksualundervisningen i konfirmasjonstiden. Knapphet på tid er svaret som går igjen hos de fleste. Én kateket frykter det kan virke upassende at han som mann underviser om sex til unge jenter. Menighetspedagog i Hunstad kirke i Bodø, Marita Elvemo Sivertsen, er blant dem som skylder på tidspress, men synes i tillegg det er vanskelig å formidle et ideal som hun selv ikke står for.

LES OGSÅ: Kirkegjengere mest fornøyd med kjærlighetslivet

– Den norske kirke har ofte hatt en veldig ensidig måte å jobbe med temaet på: «Sex før ekteskapet er synd.» Mange tenker annerledes i dag. Jeg tror likevel kirken kan formidle mye verdifullt om seksualitet som konfirmantene kanskje ikke får anledning til å diskutere ellers. I stedet for å avstå fra å behandle temaet, kan vi heller være med på å legge basis for den gode samtalen om identitet, grenser, kjønnsroller, kjæresteforhold og menneskeverd, sier Sivertsen.

– Ingen sexdefinisjon. Å avstå fra sex før ekteskap er heller ikke et enhetlig syn i Den norske kirke i dag. Det kommer blant annet fram i et utvalg oppnevnt av Bispemøtet i 2009. I fjor la de frem utredningen «Sammen – Samliv og samlivsordninger i et kirkelig perspektiv». To avsnitt er viet førekteskapelig sex. Der hevder noen i utvalget at «det fulle, seksuelle samliv bør begrenses til ekteskapet». Andre mener at «de formelle rammene for sexlivet er ikke uten betydning, men de behøver ikke nødvendigvis være knyttet til ekteskapet.»

Uavhengig av syn trenger Den norske kirke en oppdatering i hvordan snakke med ungdom om sex, mener Helge Saltbones Rotevatn. Han la i fjor høst frem masteroppgaven, «Hva må jeg vente med, og hvorfor?», ved Det teologiske menighetsfakultet. Der har han gått gjennom fem av de mest brukte bøkene i konfirmasjonstiden i Den norske kirke. Selv om seksualitet er en del av kirkens trosopplæringsplan for konfirmasjonstiden, er det enkelte bøker som ikke engang er innom temaet.

– De øvrige bøkene er generelt ganske utydelige. Ingen definerer hva sex er. Er det bare samleie? Eller innebærer det også alle andre seksuelle aktiviteter?

Nesten ingen venter. Felles for alle bøkene er at de antydes at sex er noe som skal ventes med, men ikke hvor lenge man skal vente. Fire av bøkene har et «minste felles multiplum»: noe av seksuallivet skal vente på en fremtidig livsledsager, men ikke nødvendigvis til inngått ekteskap. Et par av bøkene har også formuleringer som – antagelig utilsiktet – kan tolkes som at noe seksuell utprøving er greit i ungdommen.

Bøkene tar heller ikke høyde for at en del konfirmanter i dag allerede har debutert seksuelt, påpeker Rotevatn, som har gjort et grovt anslag ut ifra en undersøkelse gjort av sosiologiprofessor Willy Pedersen: 10 prosent har allerede hatt samleie når de starter konfirmasjonstiden. 10 prosent kommer til å debutere seksuelt i løpet av konfirmasjonsåret.

– De bøkene jeg har undersøkt tar ikke særlig høyde for at ungdom har sex. Og de legger dessverre lite vekt på de mange fordelene ved å vente lengst mulig.

I undersøkelsen til Willy Pedersen ble 2.600 ungdommer fulgt fra de var i tenårene midt på 1990-tallet og fram til 2012, da de var i begynnelsen av 30-årene. Svarene viser at mellom 10 og 15 prosent av de såkalt aktive kristne lar sex være forbeholdt det gifte liv.

– Svikter. – Vi som kirke svikter hvis vi ikke kan snakke om sex og seksualitet på en ordentlig måte, mener Gaute Brækken, prosjektleder i «Sunt og sant».

– Noen påstår at kirken snakker altfor mye om sex, men i møte med ungdom har vi ikke vært gode nok. De har i dag ingen steder hvor de kan snakke om sex. Seksualundervisningen på skolen er dårlig og fryktelig teknisk. Ellers lærer de av porno, reklame og media.

– Hvordan ønsker dere at Den norske kirke skal snakke med ungdom om temaet?

– Det er ikke slik at bare du blir gift så får du et fantastisk sexliv resten av livet. Sex er heller ikke noe du som ungdom må holde deg helt unna. Det er lett å falle i én grøft. Sex er derimot en naturlig del av livet, og seksualitet handler om mye mer enn bare samleie. Det må vi kunne si.

– Har det fortsatt noe for seg å vente med sex til ekteskapet?

– Vi kan godt snakke om det positive ved å vente, men det er den enkelte ungdom som må ta avgjørelsen selv. For oss er det viktig å få fram at ungdom må ivareta egne og andres grenser. Ekteskapet er en god ramme for å ta vare på hverandre. Men vi må også kunne snakke om sex utenfor ekteskapet. Også her trengs grenser. Det er ikke slik at det ikke spiller noen rolle hva du gjør, for du går fortapt uansett.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter