Nyheter

Kirkemøtet vil styre mer selv

For første gang etter fristillingen fra staten samles Den norske kirkes «storting» i dag.

KRISTIANSAND: I løpet av de seks møtedagene skal Kirkemøtet blant annet være med på å stake ut kirkekursen etter at Stortinget for et knapt år siden vedtok Grunnlovsendringer som gjelder forholdet mellom staten og majoritetskirken.

På dagsorden står flere saker som henger sammen med avviklingen av den norske statsreligionen og Den norske kirke nye, mer frie rolle.

VIDEO: Voksne menn på kne i bønn for Kirkemøtet – bli med på korøvelse med Flekkerøyguttene

Fortsatt statlig styrt. Etter grunnlovsendringen og avviklingen av kirkelig statsråd som statlig kirkestyre, er situasjonen at «kirken fortsatt står under statlig styre, men nå under et ikke-konfesjonsbundet stortings styre».

Dette mener Den norske kirkes lederskap er uholdbart. I saksfremlegget til Kirkemøtet legges det derfor opp til at årets Kirkemøte forsterke kravet til politikerne om endringer. Kirken vil at Den norske kirke gjøres til «nasjonalt rettssubjekt», og vil få slutt på ordningen som innebærer at prestene nå er ansatt i en konfesjonsløs stat.

LES MER: Folket ber kirken vie homofile

Hovedtema. Hovedtemaet for årets Kirkemøte er: «Folkekirke - Kirkefolk». Utgangspunktet for temavalget er de aktuelle kirkeordningsdrøftingene i forbindelse med endringer i stat-kirke-relasjonen.

Kirkemøtet innledes med gudstjeneste i Kristiansand domkirke torsdag ettermiddag, der den nye biskopen Stein Reinertsen er dagens predikant.

På Kirkemøtets åpningsdag holder leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø sin tale med gjennomgang av saker på Den norske kirkes dagsorden. Det blir også tale ved kirkestatsråd Rigmor Aasrud og hilsen ved preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien.

Valgregler. Kirkemøtet skal blant annet drøfte nye regler for kirkelige valg. Kirkemøtet skal også debattere Stålsett-utvalgets utredning «Det livssynsåpne samfunn» om en ny tros- og livssynspolitikk.

Den norske kirkes øverste valgte organ inviteres til å vedta en uttalelse som er kritisk til norsk olje- og gasspolitikk og forvaltningen av de enorme verdiene som det norske petroleumseventyret skaper.

Global snuoperasjon. I Kirkerådets forslag til Kirkemøte-uttalelse blir Norge utfordret til å gå i spissen for en global snuoperasjon i forvaltningen av den norske olje- og gasseventyret. Spenningen knytter seg til om det blir full enighet og hvor spiss en slik uttalelse blir etter rundene på Kirkemøtet.

En annen sak som neppe vil egge til strid er kalt «Kyrkje 18 - 30».

– Det er jo ingen typisk vedtakssak, men et fokusområde som løftes opp, sier Gunnhild Nordgaard Hermstad, lederen av Kirkerådets utvalg for ungdomsspørsmål om saken som har til hensikt å styrke Den norsk kirkes arbeid med mennesker i aldersgruppen 18-30 år.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter