Nyheter

Kirkeansatte møter oftere veggen

Kirkemusikere, prester og ansatte kirkeledere er dobbelt så ofte utbrente som «folk flest». Sokneprest Anne Borgen mener presset i prestehverdagen har økt.

– Utbrentheten som gjerne skyldes at man jobber for mye og blir sliten, er foruroligende høy. Samtidig scorer kirken usedvanlig positivt og høyt på den andre siden av mynten: Medarbeiderne er veldig sterkt motiverte og engasjerte i arbeidet, sier Bjørn Lau til Vårt Land.

Forskeren ved Arbeidsforskningsinstituttet har ledet arbeidet med den første samlede kartlegging av arbeidsmiljøforhold i Den norske kirke. Oppdragsgiver er kirkelige arbeidsgivere og fagforeninger.

I går ble en forsmak på arbeidsforskerens fasit presentert på høstkonferansen til KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

LES MER: Hvorfor møter kirkeansatte oftere veggen enn mange andre? Diskuter på verdidebatt.no

De eldste mest motivert. Det store materialet som bygger på svar fra 3.000 ansatte i Den norske kirke, viser at de eldste kirkeansatte har både høyest motivasjon og er minst plaget av utbrenthet.

Presser seg. Samtidig som kirkeansatte i større grad risikerer å bli utbrent, viser undersøkelsen at de har også mye høyere jobbtrivsel og -engasjement enn andre arbeidstakere.

Bjørn Lau mener ansatte ideelle virksomhet, som i en kirke hvor mange brenner for jobben og har et personlig engasjement for formålet, «må passe seg for ikke å presse seg selv og andre for hardt». Han tror også at yngre mennesker, mange av dem i småbarnsfasen, vil ha spesielle utfordringer for å sette grenser for hvor mye man jobber.

Forskningsbasert. Frank Grimstad, administrerende direktør i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, mener det er verdifullt å få fram forskningsbasert kunnskap om kirkelige arbeidslivsforhold.

– Jeg har merket meg at mange kirkelig ansatte står i fare for å bli utbrent, fordi arbeidspresset er så stort. Samtidig dokumenterer undersøkelsen også at kirken har et kjempefortrinn på arbeidsmarkedet: Veldig dedikerte medarbeidere som har et sterkt personlig engasjement, er veldig glade i sitt arbeid og opplever høy grad av kollegastøtte, sier Grimstad til Vårt Land.

Høyt konfliktnivå. Arbeidsforskningsinstituttets undersøkelse dokumenterer at seks av ti sier at det forekommer personkonflikter mellom ansatte på deres arbeidsplass. Og to av tre sier at det forekommer faglige konflikter mellom ansatte på deres arbeidsplass.

– Er dette alarmerende tall sett i forhold til konfliktnivået på andre arbeidsplasser enn kirken, forsker Bjørn Lau?

– Dette er helt klart høye tall. Faglige konflikter kan være veldig positive, hvis det på arbeidsplassen er kultur for at alle sier sin mening og kan håndtere uenighet konstruktivt. Men personkonflikter er noe annet. Det er ikke vanlig at så mange som dette at det forekommer konflikter på deres arbeidsplass, svarer arbeidslivsforskeren.

Kirkemusikerne og diakoniarbeiderne er de arbeidsgrupper som opplever konflikter som mest belastende i arbeidet.

Konstant tidspress. To av tre som har deltatt i undersøkelsen, sier at de har et konstant tidspress på grunn av stor arbeidsmengde. Seks av to opplever at arbeidet er blitt mer og mer krevende de siste årene. To av tre sier at de ofte må jobbe utover normal arbeidsduke, og nesten halvparten synes det er vanskelig å avspasere oppspart tid.

Undersøkelsen viser at de fleste kirkeansatte opplever at de mottar anerkjennelse, respekt og støtte fra sine kolleger og overordnede.

Men bare vel en tredel av de spurte synes lønnen står i forhold til de anstrengelsene og prestasjonene man gjør i jobben.

– Uendelig mange ting. Anne Borgen (49), sokneprest i Markus kirke i Oslo, opplever at presset i prestehverdagen har økt de siste årene og kjenner seg igjen i resultatene av undersøkelsen. Hun mener effektivisering av kirken må ta noe av skylden.

– Det har skjedd noe som har ført til at engasjementet må fordeles på så uendelig mange ting. Det gjør at hverdagen kan bli overveldende, sier Borgen. Hun mener at en del effektiviseringstiltak i stedet har gjort menighetene mindre effektive.

– Satt på spissen: Går det en lyspære må jeg rapportere til menighetsforvalter, som rapporterer til menighetsrådet, og så kommer det en eller annen som skifter pæren. Ansvaret pulveriseres, og det kan være en stor belastning. Vi visste da vi begynte som prester at det er et stort ansvar, men vi visste ikke at vi måtte passe på at snøen ble måkt og at sølvtøyet ble låst inn i skapet.

Erfaring. Undersøkelsen viser blant annet at jobbengasjementet er størst blant de eldste. Det er ikke Borgen overrasket over.

– Vi har mer arbeidserfaring, klarer å prioritere bedre og vi er ikke så opptatt av forventning. Vi har nok litt større trygghet og behøver ikke tekkes alle, mener Borgen.

Les hele saken i Vårt Lands papirutgave tirsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter