Nyheter

Katolikkene medlemstrikset før 2011

Utmeldt medlem krever at politiet og fylkesmannen utvider katolikk-
etterforskning.

Oslo katolske bispedømme har innrømmet at de siden 2011 blant annet har brukt «telefonkatalogmetoden» når de har meldt inn nye medlemmer. De har søkt etter personer med katolsk-klingende navn, og så meldt disse inn i trossamfunnet, uten å spørre dem.

Over 55.000 personer er blitt lagt til medlemsregisteret med det bispedømmet selv kaller «diskutable metoder».

– Ulovlig, mente Fylkesmannen i Oslo og Akershus og krevde opprydning i medlemsregisteret fra 2010-2014. Oslo katolske bispedømme ble også anmeldt for forholdet. Oslo politidistrikt har siktet biskop Bernt Eidsvig, økonomisjefen og bispedømmet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

OPPDATERING FEBRUAR 2016: Kulturdepartementet har konkludert: Oslo katolske bispedømme har brutt loven

– Ukultur

Nå hevder flere personer at innmeldingen av uvitende medlemmer har pågått før 2011. Vårt Land har fått tilgang på to brev sendt til fylkesmannen fra personer som hevder å ha blitt innmeldt uten samtykke fra før 2011. Vårt Land vet også om flere andre eksempler på personer som er innmeldt uten samtykke i årene før 2011.

– Dette er en ukultur som har vart lenge, men som ble organisert en gang rundt 2011-2012, hevder en kilde i Den katolske kirke overfor Vårt Land.

– Vi kjenner ikke til noen organisering, skriver fungerende administrasjonssjef i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, i en epost.

Den ene personen som har skrevet til Fylkesmannen begynte plutselig å få menighetsbladet i 2006. Han meldte da fra til kirken at han «ikke hadde noen forbindelser med kirken» Han lurte også på hvorfor han hadde fått bladet, men fikk bare beskjed om at «dette var en feil».

Da katolikksaken kom opp i media i 2014, husket han episoden fra åtte år tilbake. Han kontaktet Brønnøysundregistrene som kunne bekrefte at han var medlem av Den katolske kirke.

Ufrivillig

«Da begynte det å gå opp for meg at jeg i all sannsynlighet hadde blitt ufrivillig meldt inn i kirken allerede i 2006, et medlemskap som ikke bare var uten mitt samtykke, men var klart i strid med mine interesser og ønsker uttrykt til kirken», skriver han til St. Paul kirke i Bergen.

«I sin behandling av saken anmoder jeg dermed at Fylkesmannen i Oslo og politiet ikke begrenser sine undersøkelser til kun perioden etter 2010», avslutter han i brevet som også er sendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Oslo politidistrikt, Kulturdepartementet og Oslo katolske bispedømme.

En annen person skriver til fylkes­mannen i Oslo på vegne av sin filippinske kone. Han antar at hun ble innmeldt da hun kom til Norge i januar 2008. «Siden min kone kom til Norge i januar i 2008, regner jeg med at hun samtidig ble tatt opp som medlem i den katolske kirken. Det er svært mange filippinere dette gjelder. En stor prosent av de som har vært i Norge, har konvertert til lutherske frikirker», hevder han.

En annen person som uten samtykke har blitt innmeldt i Oslo katolske bispedømme før 2011, var Agnieszka Bryn, kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund.

LES OGSÅ: «Dette er noe alle gjør uten å spørre»

Kortene på bordet

– Jeg tok kontakt med dem i fjor. Da viste det seg at jeg hadde stått som medlem lenge. De hadde opplysninger om meg helt tilbake fra 1994, men de kunne ikke gjøre rede for hvordan jeg var meldt inn, sier hun.

Bryn har ikke på noe tidspunkt hatt kontakt med Den katolske kirke i Norge.

– Det var helt bevisst da jeg flyttet hit i 1989 fra Polen. Jeg identifiserte meg ikke med Den katolske kirken hverken her eller i hjemlandet mitt, sier hun.

Agnieszka Bryn er provosert over at hun ikke fikk det aktive valget.

– Jo mer jeg tenker på det, desto mer provosert blir jeg, sier hun.

Siden de tre katolske bispedømmene har felles medlemsregister, har også personer i det nordligste bispedømmet, Tromsø, fått lagt til personer som ikke er katolikker til sine medlemslister.

Fylkesmannen i Troms nektet i 2010 å betale tilskudd til Tromsø stift for et medlem de hadde registrert i 2007. Vedkommende hadde nemlig vært medlem av Human-Etisk Forbund siden 1996 og var ikke utmeldt. Mannen ble lagt til i det katolske medlemsregisteret i 2007.

– Dere skriver i rapporten at praksisen med å legge til intetanende medlemmer har foregått siden 2011. Vi har flere eksempler på at det har skjedd før. Hvor lenge har praksisen med å legge til medlemmer uten at de er klar over det foregått, fungerende administrasjonssjef Lisa Wade i Oslo katolske bispedømme?

– Jeg har ikke full oversikt over det. Det er en praksis som har oppstått ad hoc forskjellige steder i bispedømmet. Jeg kan ikke si nøyaktig når og hvor. Men vi har lagt alle kort på bordet. Vi har ingenting å skjule. Det vi har gjort er problematisk, men ikke ulovlig, sier Wade.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Langvarig sak

Juridisk direktør hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Merethe Helstad, er klar over eksemplene, men har ikke vurdert å undersøke hva som har skjedd før 2010.

– Akkurat nå er det nok å konsentrere seg om det som har skjedd mellom 2010 og 2014. Saken blir nok ikke avsluttet med det første, så vi får ta en totalvurdering etter hvert, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter