Nyheter

Kastet katolikker ut av kirken

Bredtvedt menighet protesterer mot ledelsen i Den norske kirke i Oslo ved å si opp leieavtalen med den katolske St. Hallvard-menigheten.

– Vi nekter å dø, og vil kjempe til siste slutt for at Bredtvet skal forbli vår kirke, sier menighetsrådsleder Øystein Johan Østby til Vårt Land.

Han er frustrert og sint over måten kirkeledelsen i Oslo har håndtert menigheten. Bispedømmerådet går inn for «at Bredtvet kirke fristilles, med tanke på salg eller utleie til Den katolske kirke».

LES OG DISKUTER: «Kirken vår er ikke til salgs»

Jaget ut i ørkenen. – Oslo bispedømmeråd vedtok 17. september å jage Bredtvet menighet ut i ørkenen, skriver Østby i en e-post til Vårt Land.

– Som menighet rives vi i filler. Det er høyere makter i Den norske kirke som bestemmer over oss. Men de har knapt snakket med oss, og ser ikke ut til å bry seg om oss, sier menighetsrådslederen.

I flere runder har det kommet forslag om alternativt bruk av Bredtvet kirke, sammenslåing av sokn - og om å overlate arbeidskirken i Groruddalen til Den katolske kirke.

«Surrealistisk.» Menighetsrådslederen i Bredtvet var til stede på bispedømmerådsmøtet i september, og synes det «var surrealistisk å høre saksfremlegget som tydelig antydet den reelle agendaen bak nedleggelsen hos oss: Å gi bort Bredtvet kirke til katolikkene.»

I mars i år inngikk Bredtvet menighet en lokalt avtalt leieavtale med St. Hallvard katolske menighet. Siden er det arrangert to katolske gudstjenester hver lørdag og en gang hver søndag i Den norske kirkes kirkebygning på Bredtvet.

Brå slutt. Det ble det brå slutt på forrige helg.

25. september skrev menighetsrådet i Bredtvet brev til biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme med oppfordring om «å be dere om å trekke deres interesse for Bredtvet kirke, og se en annen vei».

På Bredtvet menighetsråds vegne skrev Østby avslutningsvis at «Hvis vi mot formodning skulle få til svar at dere ikke ønsker å rekke deres interesse for Bredtvet kirke, vil vi måtte si opp leieforholdet med umiddelbar virksom. En leietaker som møter en utstrakt hånd med å ville overta kirken, undergraver menighetens arbeid og eksistens, og er ikke lenger velkommen».

Internt anliggende. Til dette svarte biskop Eidsvig, i brev datert 27. september: «Hvilke kirkebygninger Den norske kirke måtte ønske å legge ut for salg, ser jeg som et internt anliggende nettopp for Den norske kirke».

Og i fortsettelsen skrev den katolske biskopen:

«Jeg oppfatter menighetsrådets brev som et ultimatum når det gjelder nuværende avtale om leie av kirken, og godtar at dere kan si opp avalen med snarlig virkning. Da får vi ordne oss på annet vis.»

– Forstår du at det kan oppfattes som urettferdig at katolikkene rammes av en kritikk dere i hovedsak retter mot ledelsen av Den norske kirke i Oslo by og bispedømme?

– Ja, det skjønner jeg. Jeg er lei meg på katolikkenes vegne. Vi har merket stor interesse for kirkerommene våre i tiden mellom deres og vår gudstjeneste på søndager: Det har virket som noen av katolikkene da har begynt «å innrede Bredtvet kirke i tankene». Når de nærmest tar overtakelsen på forskudd, blir det helt feil å ha noen som leietaker som egentlig bare venter på at vår menighet skal flytte ut.

– Grovt. Menighetsrådslederen sier at katolikkene har «opptrådt og reagert forbilledlig». St. Hallvard ble oppsagt med nesten umiddelbar virkning.

– Egentlig har de en oppsigelsesfrist på tre måneder. Når de ser bort fra denne tidsperioden, oppfatter jeg det som at de i handling viser forståelse for vår kamp. De skjønner at vi slåss for kirken vår, og trekker seg tilbake uten mer oppstyr, sier Østby.

Men oppstyr har brevet fra Bredtvet menighet til den katolske biskopen, forårsaket - i det kirkelige lederskapet i hovedstaden.

– Både biskop Ole Christian Kvarme, bispedømmerådsleder Harald Hegstad og kirkeverge Robert Wright er sinte fordi vi har sendt dette brevet til biskop Eidsvig.

– Er de sinte på grunn av brevets innhold eller fordi brevet ble sendt til biskop Eidsvig?

– Begge deler, forstår jeg. Det vi gjorde blir sett på som et grovt overtramp, svarer menighetsrådsleder Østby.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter