Nyheter

Justisministeren nekter å gi kirken asyl-veto

Biskopene mener de vet best. Justisministeren stoler på at embetsverket tar de rette avgjørelsene.

Kirkene, ikke staten, må ha det avgjørende ord i vurderingen av om konvertitter snakker sant, fastslår Bispemøtet.

– Det er vi som har best kompetanse her, men vi opplever at anbefalinger som kirkeledere gir veldig ofte tilsidesettes. Jeg reagerer sterkt når jeg i begrunnelsen for en utvisning leser at «den norske stat kan ikke se at den religiøse overbevisning er ekte», sier biskop Tor B. Jørgensen.

Den norske kirkes bispemøte gikk fredag ut med en skarp uttalelse om «trosfrihet og konvertitters situasjon». Her ber biskopene om fortgang i regjeringens bebudede utredning om beskyttelse av innvandrere, basert på religion.

LES OGSÅ: Kirkeledere ønsker vetorett om konvertitter

– Forsvarlig. – Som justis- og beredskapsminister ser jeg det som viktig at ethvert vedtak er korrekt og fattet i tråd med generelle forvaltningsmessige regler, der alle relevante hensyn og argumenter blir nøye vurdert. Jeg har tillit til at både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) vurderer saker om konvertering på en grundig og forsvarlig måte, sier Anders Anundsen (Frp) i en e-post til Vårt Land på bakgrunn av Bispemøtets uttalelse.

Justisdepartementets kommunikasjonsenhet sier at statsråden ikke kan kommentere enkeltheter i Bispemøtets uttalelse nå.

LES OGSÅ:Bispemøtet ber regjeringen la konvertitt-saker ligge i bero

– Fatale feilvurderinger. «Faren for at det foretas fatale feilvurderinger i konvertittsaker er overhengende. Vi kjenner til enkeltskjebner hvor returnerte konvertitter er blitt utsatt for tortur», advarer Bispemøtet.

Derfor oppfordrer kirkelederne for første gang regjeringen til å «stille i bero de aktuelle sakene slik at troskonvertitter ikke returneres til land hvor deres legitime rett til fri trosutøvelse faktisk ikke respekteres».

– Dette er krevende saker og vi er oppriktig interessert i å fatte riktige og gode avgjørelser. Det som står helt sentralt er at ingen skal sendes tilbake til forfølgelse. Vi gir oppholdstillatelse til de vi mener har et beskyttelsesbehov, repliserer seksjonssjef Georg Magne Rønnevig i Utlendingsnemnda (UNE).

– UNE er veldig opptatt av å bygge på grundig kunnskap, både om religion og landkunnskap, tilføyer hun.

– Manglende kompetanse. Bispemøtet mener norske myndigheter og rettsinstanser har manglende kompetanse når disse trekker utenlandske konvertitters kristentro i tvil i utvisningssaker.

– Derfor ønsker dere kirkeledere å ha vetorett i bedømmelsen av menneskers religiøs overbevisning og avgjørelsen om deres opphold i Norge, biskop Jørgensen?

– Vi kjenner eksempler på alvorlige feilvurderinger med dramatiske konsekvenser for konvertitter. Myndighetenes tilsidesettelse av våre anbefalinger viser ofte manglende forståelse for hva religiøs tro og overbevisning er. Dette betyr ikke at kirkeledere skal ha vetorett i spørsmål om mennesker skal få eller ikke skal få opphold i Norge. Det betyr at våre vurderinger av trosforholdet og asylsøkerens overbevisning skal tillegges avgjørende vekt i en helhetsvurdering som ikke er vår, svarer Tor B. Jørgensen, Bispemøtets visepreses.

Georg Magne Rønnevig sier at UNE har forståelse og respekt for biskopenes engasjement:

– Vi er veldig opptatt av å lytte til innspill om hvordan vi skal vurdere disse sakene. Vi er også interessert i en god dialog med Den norske kirke og har hatt flere møter med dem for å lytte til innspill. Det er imidlertid UNEs oppgave å vurdere og fatte avgjørelser i den enkelte sak.

For naiv og lettlurte? – Er norske prester, biskoper og kirkeledere for naive og lettlurte i møte med mennesker som har eller vil skifte trosmessig tilhørighet?

– Jeg vil ikke si det, svarer seksjonssjefen i UNE.

Tor B. Jørgensen vil heller ikke være med på at kirkene er for naive i møte med innvandrere som sier at de har konvertert til den kristne tro.

– Har alle kirker og prester like gode forutsetninger for å vurdere slike forhold?

– Alle kan gjøre feilvurderinger. Men når våre vurderinger av en konvertitts tro overprøves og settes til side, baseres dette ofte på en utvendig og manglende forståelse for hva religion og tro dreier seg om. Måten myndigheter og rettsinstanser sjekker ut hva menneskers tro eventuelt er, blir veldig teknisk og kunnskapsorientert.

Jørgensen sier at han selv har vært borti et tjuetalls konvertittsaker. Andre biskoper har også involvert seg i mange slike saker.

– Bedre enn Stoltenberg. Bispemøtet uttrykker stor tilfredshet med at regjeringen i Sundvollen-erklæringen forpliktet seg til å utrede «praktiseringen av beskyttelse basert på religion eller tilhørighet til sosial gruppe (seksuell legning)».

– Har Solberg-regjeringen signalisert større forståelse for denne utfordringen enn Stoltenberg-regjeringen gjorde?

– Ja, det vil jeg si. Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at det har skjedd noe i denne saken. Forventningene nå er at dette punktet i Sundvollen-erklæringen blir fulgt opp. Og inntil dette er avklart, ber vi om at konvertitt-sakene som nå er under behandling, stilles i bero, svarer biskop Jørgensen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter