Nyheter

Jørgensen og Fiske ønsker lesbisk prest velkommen

Lesbiske Hilde Raastad ønsker å bli løst fra ordinasjonsløftet, i protest mot Oslos biskop. Biskoper lenger nord ønsker henne varmt velkommen.

– Hilde Raastad er absolutt velkommen som prest hos oss. Vi ansatte rett før påske en annen homofil prest som er i en lignende situasjon som henne, sier biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, Tor B. Jørgensen.

– Jeg skulle gjerne hatt henne som prest her i Hamar bispedømme. Hun er velkommen til å søke hos oss, sier Hamar-biskop, Solveig Fiske.

DISKUTÉR: – Homofilisaken er kirkesplittende.

For 13 år siden stod Hilde Raastad fram som lesbisk, og var dermed Norges første prest som var homofil. Aftenposten skriver onsdag at den lesbiske presten nå går av i protest mot Oslos biskop Ole Christian Kvarme.

Raastad sier hun har sendt brev til Kvarme og bedt om å bli løst fra sitt ordinasjonsløfte. Hun er lei av å representere en kirke hun mener er ekskluderende overfor homofile som lever sammen. Raastad omtaler kirkens ledere som homofobe.

Sterkt signal. – Dette er trist. Kirken mister en god, faglig sterkt og kreativ prest. Men jeg respekterer Raastads valg om å slutte og jeg vil tro at det er frigjørende for henne, sier Hamar-biskop Solveig Fiske.

– Over mange, mange år har de homofile og lesbiske opplevd å være en «sak» i Den norske kirke. Det er krevende å leve med dette. Raastads valg om å slutte er et sterkt signal til kirken, fortsetter Fiske.

LES MER: Nei til samboere, ja til homofile

Sør-Hålogalands biskop, Tor B. Jørgensen, synes det er leit at Raastad slutter.

– Når det gjelder homofili så er kirken i en prosess som mange synes tar langt tid, sier biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

Jørgensen og Fiske er to av flere biskoper i Den norske kirke som sier ja til homofilt samliv og vil la homofile få gifte seg i kirken. Selv om langt fra alle lederne i kirken deler deres syn, mener Jørgensen det har skjedd mye på denne fronten, og at det skal være fullt mulig for homofilt samlevende prester å tjenestegjøre i Den norske kirke.

– I vårt bispedømme har vi flere homofilt samlevende prester, opplyser Jørgensen.

– Raastad omtaler kirkens ledere som homofobe?

– Jeg liker ikke en slik språkbruk i denne sammenheng. Jeg oppfatter det slik at lederne i kirken har stor respekt for homofile og deres situasjon. Det er en grunnleggende måte å lese Bibelen på som gjør at mange er restriktive overfor homofilt samliv. Jeg vil ikke kalle det homofobt, men jeg kan forstå at det kan oppleves som diskriminerende, sier Jørgensen.

Biskopen i Hamar forstår at Raastad ut fra sin livserfaring omtaler kirkeledere som homofobe, men vil ikke selv si om hun selv deler dette synet.

Fikk ikke jobb. Den lesbiske presten har tidligere søkt jogg i Sør-Hålogaland, men fikk avslag på grunn av samlivssituasjonen. Nåværende biskop Tor B. Jørgensen ønsker henne velkommen.

– Vi har gått et langt stykke for å klargjøre slike ansettelsesforhold hos oss, og ønsker homofile velkommen på linje med andre søkere, sier han.

Kirkemøtet vedtok for fem år siden at homofile som lever i partnerskap, kan få prestejobber i Den norske kirke. Men at det fremdeles er mange som sier nei til dette, synes Raastad er problematisk.

– Mange ser et todelt syn på homofili som et fremskritt, for meg er det et problem. Jeg anser homofobi som en synd, sier hun til Aftenposten.

Hun viser til at en kirke ikke kan velge ut folk etter hudfarge eller etnisitet. På samme måte kan den heller ikke ekskludere eller fordømme folk ut fra seksuell identitet, understreker hun, og sier det har vært en belastning å oppleve fordømmelse fra sine ledere, og at de ser på hennes kjærlighet som et teologisk problem.

LES OGSÅ: Presteforeningen: Homofile prester skal ikke diskrimineres

– Ville fått jobb. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme sier til Vårt Land at han vil han ha en samtale med Raastad etter at han har mottatt og lest brevet. Han forteller at han så langt ikke har mottatt noe brev fra presten.

Biskopen synes ikke det er riktig å svare på spørsmål om han føler kritikken mot han er urettferdig eller om han har forståelse for at Raastad føler seg diskriminert.

– For å svare på dette må jeg først lese brevet.

Raastad var tidligere ansatt i Oslo bispedømme. Etter det Vårt Land forstår har hun for tiden ingen stilling i Den norske kirke.Biskop Ole Christian Kvarme kjenner ikke til om den lesbiske presten har søkt på stillinger i Oslo de senere årene.

– Kunne hun fått en prestestilling igjen i Oslo?

– Det er bispedømmerådet som tilsetter prester, og erfaringen viser at homofile får prestejobber i vårt bispedømme. Av alle bispedømmer har vel Oslo flest ansatte prester som lever i homofile partnerskap.

Biskopen henviser for øvrig til kommentaren fra bispedømmerådets leder Harald Hegstad til Vårt Land om saken.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Raastad, men har ikke lykkes.

Tre ansettelser. Hamar er det eneste bispedømmet der samlivsform ikke er tema ved ansettelser, skrev Vårt Land i desember.

I de andre ti bispedømmene i Den norske kirke er det siden 2007 bare ansatt tre prester som lever åpent homofilt. De tre ansettelsene har funnet sted i Sør-Hålogaland, Tunsberg og Oslo, viste Vårt Lands tall som var innhentet fra samtlige bispedømmer i Den norske kirke.

DISKUTÉR: – Homofilisaken er kirkesplittende.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter