Nyheter

«Jesus» danser og er full på reality-program

Denne uken sjekker «Jesus» inn på Paradise Hotel.

En ny, velkjent gjest sjekket inn i realityprogrammet Paradise Hotel denne uken. Med langsomme skritt tråkket den kjortelkledde mannen barbeint over palmeblader strødd som en løper langs bakken. «Jesus kommer tilbake på Paradise Hotel for å dømme levende og døde», ­introduserte programleder ­Triana Iglesias ham.

Utkledd som disipler. Men det er ingen kristen vekkelse som har kommet over programmet, som er mest omtalt i media fordi det viser åpenbart fulle deltakere og ikke legger skjul på at flere har sex med hverandre.

Påskeuken er heller ikke noe unntak. Lengre uti programmet danser og skråler fulle deltakere til «Kumbaya my Lord» – «Vær meg nær, å Gud», alle utkledd som påskeevangeliets hovedpersoner. Midt i sangen tar en av deltakerne opp et stort krusifiks og gjør seksuelle bevegelser mot det.

Ikke provosert. Tidligere ­manusforfatter i Hotel Cæsar og menighetsrådsmedlem i Fagerborg kirke, Finn Folke Torp, lot seg fange av programmets reklamesnutt mandag kveld.

– Da jeg så at påskeevangeliet var tema, måtte jeg se.

Torp ble ikke provosert.

– Jeg tenker at såpass rause må vi være. Dersom noen lar seg provosere når de hører at deltakerne spiller ut påskeevangeliet med mye alkohol inne i bildet, forstår jeg det. Men dette var ikke fokuset. Teamet var å bruke­ dramatikken i Jesu påskeuke.

– Litt morsomt. Kirkemannen syntes det var ganske gøy også.

– Det var litt morsomt å høre når deltakerne diskuterte. De visste hvem Jesus var, men hvem var Maria? Og Pontius Pilatus? De var ganske blanke, men med alles kunnskap til sammen klarte de å sette sammen fortellingen.

– Noen vil kanskje la seg provosere av fylledans til «Kumbaya my Lord» og seksuelle bevegelser mot korset?

– Akkurat de scenene kunne gjerne blitt klippet vekk, for de er provoserende. Men det er ikke dette temauken handler om. Og det at de fester på kvelden med fri bar, er noe deltakerne gjør hver uke.

Himler med øynene. Sosiolog og førsteamanuensis i samfunnsfag ved Det teologiske menighetsfakultet, Lars Laird Iversen, tror det skal mye til for å fyre opp mange kristne.

– Kristne er ikke en ensartet gruppe. Noen i den konservative fløyen vil nok bli provosert av påskescenene i Paradise­ Hotel, men mange liberale­ kristne vil nok bare trekke på skuldrene­ ­eller himle med ­øynene. De ­synes ikke det som skjer i reality­serien er verdt å bry seg med.

– Hva skal til for å provosere kristne?

– For å provosere en liberal kristen skal du anta at hun er konservativ. «Å, ja, du er kristen? Da er du mot homofilt samliv og vil misjonere?» Da blir mange liberale «mainstream-kristne» sure. Det er mye mer provoserende enn å tulle med hellige fortellinger og symboler, sier MF-sosiologen.

Samfunnsforsker ved Forskningsstiftelsen Fafo, Olav Elgvin, tror ikke kristne som ser programmet blir helt uberørt.

Ikke mistenkeliggjort. – Jeg er selv kristen og merker­ jo at jeg ikke synes dette bare er gøy.

Men at folk synger «Kumbaya my Lord» i fylla og danser rundt korset oppleves ikke som et ­personlig angrep på dem, tror samfunnsforskeren.

– I Norge blir nemlig ikke norske kristne mistenkeliggjort eller kritisert sånn generelt, mener Elgvin.

– Du mener kristne i andre ­deler av verden vil la seg provosere?

– Ja. I for eksempel India er det stadig voldelige konflikter, og der provoseres kristne like mye når det kommer til blasfemi som muslimer og hinduer. Dette er siden de kobler latterliggjøringen til personlige angrep på dem eller gruppen de tilhører.

– Kunne Paradise Hotel hatt ­islam og profeten Mohammed som tema?

– Det er vanskelig å vite, men jeg tror ikke det. De vet at de kommer unna med det når det gjelder kristendommen, men at muslimer antakelig ville reagert sterkere. Det skyldes blant annet at muslimer i større grad blir mistenkeliggjort i samfunnet generelt. Derfor opplever de det også som et angrep på dem selv dersom noen gjør narr av deres religion, sier Elgvin, som har forsket mye på islam.

Følg med. Kirkegjenger og TV-dramatiker Torp vil prøve å få med seg mer av reality­serien denne uken.

– Er det bra at Paradise Hotel har påskeevangeliet som tema?

– Vi kan se positivt på det. Så langt har det som har utspilt seg i programmet ikke vært så farlig.

– Kristne burde se realityserien denne uken?

– Mange kristne ungdommer ser helt sikkert på programmet, så det skjer nok allerede, sier Torp.

«Paradise hotel» er opprinnelig et amerikansk konsept og ble sendt i USA fra 2003 til 2008. Konseptet er solgt til en rekke land, og TV3 har vist seks sesonger med norske deltakere.

Vil ikke drite ut. Presseansvarlig Trond Skog i TV3 sier bakgrunnen for å trekke inn påskeevangeliet i Paradise Hotel er at de ønsker å knytte deltakerne til det som skjer i samfunnet generelt.

– Nå er det påske og vi ønsket å se hva deltakerne vet om kristendomsfaget. Vi har ingen intensjoner om hverken å drite ut noen eller sette ting på spissen. Dette er gjort for å opplyse dem, sier Skog.

Godt forberedt. – Kan det virke provoserende for kristne å blande inn påskeevangeliet?

– Hva deltakerne eventuelt gjør av provoserende handlinger får stå for deres egen regning. De vet hva som er tema, og er godt forberedt på hva som skal skje.

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått?

– Som alltid får vi tilbakemeldinger fra både Jørgen Hattemaker og Kong Salomo. Også på disse episodene har vi fått både negativ og positiv ­kritikk, men vi har ikke merket større pågang av negativ kritikk fordi vi trekker inn Jesus. Folk synes det er litt morsomt og spesielt.

Ikke i målgruppen. – Har du inntrykk av at kristne egentlig ikke bryr seg?

– Det er ikke de som er målgruppe for programmet. Det er ikke sikkert det er så provoserende at en gjeng ungdommer sjekker inn på et hotell med alt det medfører. Det er ingenting som er gjort i verste mening. Dette er et underholdningsprogram.

– Kunne dere gjort det samme med islam, for eksempel hatt en ramadanuke?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Kunne noen fått i oppgave å være Muhammed?

– Valget av tematikk er en lang og møysommelig prosess. Hvordan den jobben foregår er bare forbeholdt medarbeiderne våre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter