Nyheter

– Jeg visste ikke at dette temaet var så brennhett

Torkel Brekkes kronikk om ungdom på Oslos vestkant har provosert mange de siste dagene. Det overrasker ham.

– Torkel Brekke, tenåringspappa og professor, du skrev i VG i helgen om utagerende festing, rusbruk og sex i fylla blant unge på Oslos vestkant. I tillegg mener du at mange foreldre er dumme og naive i møte med deres barn. Har du noen gang før fått så massiv respons på noe du har skrevet?

– Nei, aldri. Jeg er kjempeoverrasket over at så mange responderer og engasjerer seg.

– Hvorfor er du overrasket over at mange protesterer når du pirker borti et så hett og nærgående tema?

– Jeg visst ikke at dette var så brennhett. Og selv om det er en del som har latt seg provosere og uttrykker uenighet, er de positive tilbakemeldingene i stort flertall. Jeg har mottatt mange hundre direkte henvendelser på e-post, Facebook og andre sosiale medier. Mange er personlige i det de skriver, og uendelig mange sier at dette har ført til en helt ny samtale om disse tingene i deres egen familie. Lærere skriver takk og «endelig har vi klart å stikke hull på byllen og begynt å snakke om foreldreansvar på en ny måte».

LES OGSÅ: Norsk idrett på glattisen

– I kronikken skriver du blant annet at «det som burde være avviket – fyllekulene, smuglerspriten, hasjen, stjelingen og ljugingen – er blitt normen for altfor mange». Pedagogikk-professor Stein Erik Ulvund mener du henger ut ungdom som fyllesvin på syltynt grunnlag. Angrer du på noe av det du skrev?

– Nei. Jeg satte tingene veldig på spissen. Jeg ville ha fram en slags reaksjon. Og den er blitt mye sterkere enn jeg hadde trodd.

– Hva er det folk reagerer mest mot?

– En saklig reaksjon går på tallgrunnlaget. De påpeker at rusbruken generelt har gått ned blant unge de siste årene. Men forskerne sier også at rusbruken er verst på vestkanten i Oslo, og at forholdene der er verre enn før. Jeg har aldri fremstilt mitt innlegg som forskning, men som personlige erfaringer fra mitt nærmiljø. Ellers er det mange som reagerer på det jeg skriver om at jeg har gått gjennom Facebook-meldinger og chattetråder når mine egne ungdommer har glemt å lukke Macbookene sine om kvelden. Kritikerne kaller dette feilaktig for snoking, men egentlig dreier det seg om foreldreansvar på nett.

LES OGSÅ: Tajik: Norsk islamisme har vært undervurdert

– Har ungene dine den kjipeste faren i klassen nå, da?

– Nei, de synes ikke det. Jeg snakker med dem om dette hele tiden. De var også kjent med innholdet i min VG-kronikk og visste at jeg der ville være personlig. Forøvrig vil jeg understreke at jeg aldri har snakket eller skrevet om råtne ungdommer. Det er deler av ungdomskulturen jeg kaller råtten.

– Hva ber du om tilgivelse for?

– Småting i familien ber jeg ofte om tilgivelse for. Jeg synes det er bra å si unnskyld til hverandre – ofte.

– Hva mener er vår tids store tabu?

Autoritet. Det at noen må ha autoritet og utøve den oppfattes som moralsk galt av veldig mange. Det ligger under mange av reaksjonene i den siste debatten om ungdommer. Foreldre fraskriver seg autoritet fordi det ikke er spiselig å si at jeg er voksen og du er barn, derfor bestemmer jeg over deg, punktum.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter