Nyheter

Inviterer til fest med Carola

– Unge må ikke overlate til gjeldfrie 50-åringer å satse når de får en visjon, sier Kristian Elgen og Bjørnar Gilje.

BERGEN: For tre år siden var Gilje 24-årig student og Elgen 23-årig selvstendig næringsdrivende. De fikk en visjon om å fylle Grieghallen med lovsang og bønn. Dermed inviterte de til Lovsang Bergen Lovsang Bergen med støtte fra ungdomsledere i menigheter i Bergen.

Onsdag kveld er det Lovsang Bergen for sjette gang, denne gangen med presten Karsten Isachsen som bibeltimeholder og Carola lovsangsleder. De har også fått med seg to arrangører til: Per Olav Sølvberg og Andreas Gravdal. De fire går i to forskjellige menigheter, frimenigheten Kristkirken og pinsemenigheten Bergenskirken, men står bak Lovsang Bergen som privatpersoner.

Tatt sparepenger. 400 000 kroner koster kvelden. Det er til 2600 kroner minuttet. Hver av de to lovsangsgründerne legger ned 70–80 timer med frivillig arbeid foran hver kveld.

– Hver gang tenker vi «dette er siste gangen – nå orker vi ikke å gjøre dette igjen». Så pleier vi å sette oss i trappen bakerst og se utover salen der 1500 mennesker lovsynger. Da tenker vi «dette er fantastisk», sier Kristian Elgen.

De har hatt lovsangsstjernen Michael W. Smith og Hillsong på Lovsang Bergen. Hver av kveldene har kostet mellom 200 000 og 400 000 kroner. De tre første gikk med underskudd. De har vært lite interessert å snakke om hvordan kveldene har blitt finansiert, men forteller motvillig at de har tatt mellom 100 000 og 200 000 kroner av egne sparepenger for å dekke underskuddet.

– Hva har dere fått igjen?

– Mye moro. Det er veldig motiverende. Men vi gjør det ikke fordi vi skal ha det gøy eller fordi vi har for lite å fylle fritiden vår med. Vi tror det er viktig at de som kommer får se at kristne i Bergen er en stor enhet. Det er oppmuntrende for de som kommer fra en liten menighet, sier Elgen.

«Ikke ofret noe». – Hva har dere ofret for å få det til?

– Det er ikke synd på oss. Vi kunne selvsagt brukt pengene på å reise på flere ferier eller kjøpt dyrere bil. Men jeg føler ikke jeg har ofret noe. Vi er ikke i en særstilling med my penger, men det handler om å være bevisst på hvordan vi bruker pengene våre. Bor man i Norge og har en jobb, er man som regel rik i forhold til resten av verden, sier Elgen, som selv er økonom i Statoil. Gilje er byggingeniør.

Gilje og Elgen mener at man må tørre å bruke penger på andre enn seg selv om man er i 20-åra med studielån og i ferd med å etablere seg. Man må ikke overlate til gjeldfrie 50-åringer å gi penger til gode formål, mener de. Det handler om å disponere pengene riktig.

– Man kan smøre matpakke i stedet for å kjøpe mat i kantina, ha scooter i stedet for bli og la være å gå på kino en gang i blant, sier Gilje.

De tror deres generasjon er positive til å gi penger, men de mangler å bli bevisstgjort og utfordret.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter