Nyheter

Innrømmer at han sov i timen

Kirketopp erkjenner at kirken kom altfor sent på banen da dåpstallene begynte å falle. Nå skal et nasjonalt 
«dåpsløft» snu trenden.

– Vi oppdaget for sent den bekymringsfulle dåpsutviklingen. Vi kom på hælene. Som kirkelig lederskap må vi bli flinkere til å lese trender og gjøre noe med det, sier leder i Kirkerådet i Den norske kirke, Svein Arne Lindø, til Vårt Land.

Utfordret kirken

I sin tale ved åpningen av Kirkemøtet torsdag utfordret Den norske kirkes valgte toppleder kirkefolket til å ta tak i denne utfordringen. Lindø mener at den nedadgående dåpstrenden først ble oppdaget på alvor i fjor.

I 2014 ble 58,9 prosent av fødte barn i Norge døpt. Andelen døpte har falt med 15,7 prosentpoeng det siste tiåret, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

LES MER: Dåpsnedgangen er kirkens største utfordring, mener Helge Simonnes

I Oslo ble bare 28 prosent av alle fødte barn døpt i Den norske kirke. Antall innvandrere i hovedstaden er høyt, og det forklarer noe av den sviktende oppslutningen.

LES MER: Kulturministeren advarer kirketopper mot å fremme venstre-politikk

Årsaker

Kirkerådet har forsøkt å kartlegge mulige årsaker til fallende dåpstall.

Blant årsakene som fremheves er:

• Flere barn med foreldre som har innvandrerbakgrunn.

• Svakere tilknytning til kirke blant dagens nybakte foreldre enn for tidligere generasjoner.

• Antall barn som har humanistisk navnefest i regi av Human-Etisk Forbund har doblet seg det siste tiåret, og utgjør i dag om lag 2.500 barn i året.

I disse dager blir heftet «Dåpsløftet – inspirasjon til arbeidet med dåp» distribuert til menigheter i hele landet.

LES MER: Kirken ba om søndagsstengt enda en gang

Ropte varsko

På Kirkemøtet i 2014 ropte blant andre daværende fungerende Oslo-biskop Trond Bakkevig varsko fordi 40 prosent av Den norske kirkes egne medlemmer i Oslo, ikke lar sine barn bli døpt. Han mener at alt som gjelder kirkelige handlinger blir berørt dersom den tradisjonelt sterke oppslutningen om dåp rakner.

LES MER: Lover ny kinoreklame for å få flere til døpefonten

– Engasjementet om dette på Kirkemøtet i fjor ga startskuddet for en bred mobilisering for oppslutning om dåp i Den norske kirke, sier Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, til Vårt Land.

Mobiliseringen har fått navnet «Dåpsløftet».

– Dette er noe som engasjerer folk i hele kirken. Menighetene og bispedømmene er mye mer offensive i sin presentasjon av og invitasjon til dåp enn før, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Fortsatt vanligst

Johnsen understreker at dåp fortsatt er vanlig og noe de fleste foreldre i Norge velger for sine barn.

– Vi skal selvsagt være realistiske og åpne om at dåpstallene er synkende. Men vi skal ikke forsterke og gi vår egen bekymring rett ved å fyre opp under og bekrefte bilder av en tradisjon under avvikling, mener kirkerådsdirektøren.

En undersøkelse som Ipsos MMI har foretatt på vegne av Den norske kirke, viser at mange foreldre er usikre om valg av dåp.

– Flere av foreldrene i undersøkelsen sier at det de er opptatt av ved dåpen, er at det skal være en feiring og markering av at et barn er født. Dette blir en av grunnene til at enkelte velger en humanistisk seremoni, der språket som brukes oppleves mer i tråd med egne erfaringer og verdier enn det som er enkeltes erfaring med kirken, sier Sara Thorvik Andersson fra Ipsos MMI i heftet.

LES MER: Ble grepet av viljen til å lytte

Usikre foreldre

Hun forteller at mange av informantene som har deltatt i undersøkelsen var innflyttere til byene Oslo, Stavanger og Trondheim.

– De opplevde det som en barriere på skulle ta kontakt med sin lokale kirke når spørsmålet om dåp ble aktuelt. Dette handler ikke om at de ikke har et forhold til kirken, men de kjenner ikke de som jobber der og de vet ikke hvordan gudstjenester gjennomføres der de bor. Dette er uttrykk for at dåpen er et ritual som mange vil gjennomføre på det stedet de har tilknytning til, mener Andersson.

Kirkerådsdirektør Jens-Petter Johnsen sier til Vårt Land at det nå jobbes intenst og konkret i mange bispedømmer for å bli bedre i møtet med potensielle dåpsforeldre.

– Hva kan gjøres?

– Det handler om alt fra å tilrettelegge godt for mottak av folk, både på telefon, til dåpssamtaler og i selve kirkerommet ved dåpsgudstjenesten. Dessuten er vi sterkt opptatt av å gjøre dåp synlig og «vanlig» i det offentlige rom, sier han.

LES MER: Samles til «det gode liv» på Kirkemøtet

– Drevet av kjærlighet

– Vi vil blant annet være mye mer til stede i mediale sammenhenger, der nybakte foreldre er aktive: på nettsteder, andre digitale flater og arenaer. Slik ønsker vi å minne om dåpen, spore til ­refleksjon og prøve å få praten i gang, sier Johnsen.

Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, sa i sin åpningstale dette om hvorfor kirken er bekymret for nedgang i dåpstallene:

– Vårt motiv er ikke vinning, eller fin statistikk og fine medlemstall. Når det gjelder dåp er vi drevet av kjærlighet til barnet, til foreldrene og til Gud som kaller oss til å døpe og lære.

LES MER: – Byråkratiet på Kirkemøtet var ekstremt

LES MER: Rømmer til ny valgliste

LES MER: Kirketopp fikk støtte for Syria-forslag

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter