Nyheter

Ingen homofili-forslag fikk flertall

Kirkemøtet står uten vedtak.

– At ingen av forslagene har fått flertall, er selvsagt en utfordring for oss. Dette betyr status quo i denne saken, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, til Vårt Land etter at det fjerde og siste avstemningsalternativet heller ikke fikk flertall blant Kirkemøtets 116 medlemmer.

LES OGSÅ: Skuffet etter homo-nei i kirken

Tenkepause. Nå har Kirkemøtet gått til lunsj og en times tenkepause etter en hektisk og tildels kaotisk formiddag der det ene etter det andre av forslagene ble forkastet av flertallet i Kirkens «storting».

Kirkemøtets hoveddirigent, Dag Landmark, sier til Vårt Land at dirigentskapet ennå ikke har avklart hvordan den oppståtte situasjonen kan håndteres.

LES OGSÅ: Kirkemøtet sa nei til forbønnsliturgi for homofile

– Ikke låst sak. Det blir presisert at saken ikke er låst, men at den kommer tilbake til plenum når lunsjpausen er ferdig.

De 116 delegatene har stemt skriftlig over fire alternativer. De startet med det mest radikale forslaget: Å innføre en egen vigselsliturgi for likekjønnede par. Det forslaget ble forkastet med 51 stemte for og 64 mot.

Dernest ble det stemt over to alternativer som går inn for en egen forbønnsliturgi for likekjønnede par, slik at de kan få kirkens velsignelse etter å ha giftet seg borgerlig.

Det første av disse forslagene, som henviste til «at det finnes to teologisk forankrede syn på kirkelig vigsel av likekjønnede par», ble forkastet med 54 stemmer for og 62 mot.

Det andre forslaget om forbønnsliturgi, fremmet av blant andre Harald Hegstad fra Oslo bispedømmeråd, falt altså også - med stemmetallene 13 for og 103 imot.

LES OGSÅ: Kirkemøtet sa nei til vigselsliturgi

Dagens praksis. Heller ikke det fjerde og siste vedtaksforslaget, som innebar videreføring av dagens kirkelige praksis, fikk flertall. Forslaget ble forkastet med 54 mot 62 stemmer.

Dette forslaget, som Kirkerådets flertall har stått bak, sier at likekjønnede par kan få forbønn i kirken etter at ekteskap er inngått, men at forbønnshandlingen ikke er en fastsatt liturgi og ikke skal kunne forveksles med en vielse. Det er nå opp til den enkelte prests pastorale skjønn og vurdering å gjennomføre slik forbønnshandlinger for likekjønnede par som spør om deltakelse.

Dette forslaget er i samsvar med det som Bispemøtet fastsatte i 2008.

LES OGSÅ: Men homodebatten er ikke over

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter