Nyheter

Hver tredje prest har brukt internett til sjelesorg

Du&jeg-spaltist: Horribelt å ha kontakt med syke på denne måten.

Nesten hver tredje prest har brukt internett til å yte sjelesørgisk hjelp i løpet av de tre siste månedene, viser en undersøkelse gjort av den danske avisen Kristeligt Dagblad. I tillegg har 63 prosent hatt kontakt med pårørende gjennom internett i forkant av begravelser og i sykdomssituasjoner.

Diskuter på verdidebatt.no: Bør prester bruke internett til sjelesorg?

Kritisk. - Det å ha kontakt med syke på denne måten, er ganske horribelt. Selv mener jeg det er viktig å møte et menneske akkurat hvor mennesket er. Hvordan skal du kunne be og lyse en velsignelse med håndspåleggelse, ved å snakke i telefon, eller sende en e-post? spør prest Steinar Ekvik. Han stiller seg svært kritisk til utviklingen i Danmark og frykter at internett og telefon vil ta over for de reelle møtene mellom mennesker. Ekvik er prest, forfatter og spaltist i Vårt Lands spalte Du&jeg.

- Det er en uønsket uvikling. Ingenting kan erstatte de personlige møtene, heller ikke elektroniske verktøy. Det er så mye krefter og bærekraft i ekte nærvær, som aldri kan bli erstattet av noen ord på skjermen, mener han.

Positiv. Fungerende generalsekretær i Kirkens SOS, Kåre Dag Mangersnes er uenig. Utviklingen i Danmark ser han på som positiv.

- For kirken og prestene i Norge er det bare å komme i gang med den faglige refleksjonen, oppfordrer han.

Åpenhet. Kirkens SOS mottar hvert år tusenvis av henvendelser. Bare i 2010 mottok de 5800 meldinger.

Mangersnes tror at tjenestene deres gir folk med problemer et sted å få «prøvd ut tankene sine»:

- Det folk frykter er ikke nødvendigvis fordømmelse, men reaksjonene til den de forteller det til. De er redde for å fremstå som dumme, sutrete, for å overdrive og ta tid som andre skulle hatt, sier han.

Av den grunn tror han tilnærmelsen føles mindre ufarlig når den ikke er ansikt til ansikt. Ifølge Mangersnes velger de mest belastede personene å sende melding framfor å ringe.

- Det åpner opp et rom for de som ellers ikke ville delt med noen om hvordan de har det, påpeker han.

Mer enn ord. Ekvik mener sørgesamtaler via telefon skal forekomme ytterst sjelden: – Hvis det er store geografiske avstander og det er praktisk umulig å treffe hverandre ansikt til ansikt. Kommunikasjon er mer enn det du kan skrive.

LES OGSÅ: Når noen mister flere av sine kjære

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter