Nyheter

Hvem blir ny kirketopp?

Kirkemøtet skal onsdag 17. november velge den øverste tillitsvalgte i Den norske kirke.

Valget står mellom en pensjonert stortingspolitiker og teolog (Ola T. Lånke, 62, Trondheim), en kommunal omsorgsjef med fartstid i Kirkerådet og Kirkemøtet (Svein Arne Lindø, 57, Sandnes) og en rådgiver i IKO og skribent (Kristin Gunleiksrud, 49 år, Asker).

Flere kandidater? I tillegg til de nominerte kandidatene, kan det i prinsippet fremmes andre forslag på Kirkemøtet som starter i Tønsberg førstkommende søndag.

Vårt Land har intervjuet de tre nominerte, og svarene blir presentert i torsdagens papirutgave.

Frykter avskalling. Ola T. Lånkes største bekymring er at en endring av statskirkeordningen skal føre til stor avskalling.

Teologen med 16 år bak seg på Stortinget tror at hans brede erfaring og nettverk vil være nyttig i «en av de viktigste epokene i norske norsk kirkehistorie»

Misjon og solidaritet. Svein Arne Lindø sier at bakgrunnen som misjonær preger ham og synet på hvor viktig det er «å ha misjon og solidaritet som viktige kirkelige virksomhetsområder».

Lindø er den eneste av de tre lederkandidatene som har erfaring fra Kirkemøtet og Kirkerådet.

– Hovedsaken er at vi får nye gudstjenesteordninger som gjør at flere av det norske folk får lyst til å gå på gudstjeneste, sier Lindø.

Lederkandidat Kristin Gunleiksrud advarer:

«Vi må ikke bli så indrekirkelige at vi snakker som om kirken består av de kirkelig ansatte og de mest aktive frivillige.»

Alle døpte. Gunleiksrud sier at arbeidet med trosopplæringsreformen «har lært meg veldig mye hva kirken er»:

– Der er man tvunget til å forholde seg til at kirken er alle døpte, understreker hun.

Kristin Gunleiksrud vet at mange vil karakterisere henne som «liberal». Selv synes Gunleiksrud at hennes teologiske profil er «ganske god». Hun hater merkelapper og båser:

Andersen går. Nils-Tore Andersen har sagt nei til gjenvalg som leder av Kirkerådet, etter fire år i vervet.

Fram til nå har praksis vært å velge kirkerådslederen på fritt grunnlag, og de aller fleste som har innehatt dette tidkrevende vervet har ikke vært rekruttert blant Kirkemøtets medlemmer.

Men nå er regelen endret slik at bare de som allerede er medlemmer av Kirkemøtet er valgvare til ledervervet i Kirkerådet.

Mindre marked. Nyordningen har utvilsomt har innsnevret «markedet» av mulige kirkerådslederkandidater.

Men nominasjonskomiteen har altså lagt fram en innstilling med tre kandidater med bred og nokså ulik erfaring og profil: To menn og en kvinne, én i 60-årene, én i 50-årene og en som nærmer seg 50 år.

På kirkemøtet tirsdag skal kandidatene presentere seg selv. Valget foregår onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter