Nyheter

Humanetikerne tar i bruk yoga

Human-Etisk Forbund (HEF) inviterer til sommerleir der yoga har en sentral plass.

«Kan filosofiske samtaler i kombinasjon med yoga og meditasjon være noe for humanister? Human-Etisk Forbund tar utfordringen og inviterer til langsomme forsommerdager med yoga, meditasjon og filosofiske samtaler i en liten sørlandsperle», heter det i markedsføringen av arrangementet som humanetikerne arrangerer i Tvedestrand i sommer.

– Dette er et prøveprosjekt. Vi ønsker å se på hvordan yoga kan brukes for å stimulere den gode, filosofiske samtalen, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Treningsform. Generalsekretæren i livssynsorganisasjonen med over 80.000 medlemmer sier at hun har registrert at yoga er tatt i bruk av ulike grupperinger i det norske samfunnet.

– Yoga er blitt en treningsform som mange har nytte og glede av. Når vi tar i bruk dette i ett av våre kurs, er det for å finne ut om det kan være noe som kan være nyttig for oss, sier Mile.

Yoga har sitt utspring i østlige religioner. Hvordan er det for en humanetisk organisasjon å ta i bruk teknikker med en religiøs bakgrunn?

– I vår sammenheng ser vi ikke på yoga som noen form for religiøs utøvelse. Dette er velbrukte teknikker som vi tror kan gi bedre samtaler om eksistensielle spørsmål.

Ikke religion. – Kan det tenkes av dere kan bruke teknikker fra andre religiøse sammenhenger? Vil vi oppleve at man bruker kristen meditasjon for å stimulere den filosofiske samtalen på en leir i HEF-regi?

– Finnes det noe som heter «kristen meditasjon»? Jeg kan ikke tenke meg at det vil være aktuelt på noen av våre arrangementer. Som sagt legger vi ikke noe religiøst i yogaøvelsene. Derfor er det heller ikke aktuelt å hente teknikker fra andre religiøse sammenhenger.

– Human-Etisk Forbund er blitt kritisert for at dere først og fremst er ute etter å angripe kristendommen. Tyder bruken av yoga at dere har et annet forhold til andre religioner enn til kristendommen?

– Jeg gjentar at vi ikke ser på yoga som en religiøs øvelse. Vi har gode relasjoner til folk med ulik religiøs tro, blant annet buddhister og kristne. Vi inviterer dem gjerne til våre arrangementer, først og fremst som opponenter i samtaler om livssyn, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Ateist. Det er yogainstruktør Ida Helene Henriksen som har ansvarlig for yogaundervisningen på sommerleiren i Tvedestrand. Hun setter stor pris på at hun nå skal samarbeide med Human-Etisk Forbund om et slikt arrangement.

– Jeg har også tidligere hatt oppdrag fra HEF, men da er det i egenskap av at jeg også er utdannet filosof. På leiren i sommer skal jeg ha ansvar for yogainstruksjonen og være med på de filosofiske samtalene. Jeg tror det kan bli flotte dager, sier Ida Helene Henriksen.

– Yoga har sin bakgrunn i hinduisme og buddhisme. Hvordan ser du på at en humanetisk organisasjon i Norge bruker disse øvelsene på et av sine kurs?

– Jeg ser ikke på yoga som en form for religionsutøvelse. Jeg er selv ateist. Jeg har nytte av yogaøvelsene i min hverdag, men det betyr ikke at jeg legger noe religiøst i disse øvelsene.

Kroppen. – Hva kan deltakerne på den humanetiske sommerleiren oppnå ved å bruke yoga?

– Leiren har «Leve langsomt» som overskrift. Gjennom å bruke yogaøvelser ønsker jeg å hjelpe deltagerne til å erfare sin egen kropp fra innsiden. I den vestlige kulturen har ikke kroppserfaringen fått den oppmerksomheten som den kanskje trenger. Ved å øke fokuset på egen kropp, vil vi undersøke hvorvidt dette berører og påvirker de eksistensielle samtalene vi skal ha, sier Ida Helene Henriksen.

Interesse. Sommerleiren i Tvedestrand finner sted på et lite småbruk med 12 sengeplasser. Interessen for tilbudet er så stor at folk nå står på venteliste for å bli med på det humanetiske yoga-prøveprosjektet.

– Det er deltagere til minst tre leire, sier rådgiver og leiransvarlig Hans Christian Nes i Human-Etisk forbund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter