Nyheter

Homo-motstand skremmer folk bort fra kirken

– Forferdelig triste tall, sier pinsepastor Andreas Hegertun.

En fjerdedel av amerikanerne som har forlatt trossamfunnet de vokste opp i, har sagt farvel på grunn av kirkenes holdning til homofile og syn på homofilt samliv. Blant folk under 33 år er dette årsak til kirkebrudd i ett av tre tilfeller, viser en ny undersøkelse.

– Slike tall er forferdelig triste og noe enhver kristen leder bør tenke over, sier pastor Andreas Hegertun i pinsemenigheten Filadelfiakirken Oslo.

Signalsak. – Jeg synes det er litt overraskende at så mange bruker denne begrunnelsen, men jeg merker noe av den samme holdningen blant norske folkekirkemedlemmer: Holdningen til homofile og homofili blir en signalsak for om mennesker opplever kirken som inkluderende eller avvisende, sier Leif Jørn Hvidsten, Den norske kirkes domprost på Hamar.

Det uavhengige Public Religion Research Instituttet i Washington har foretatt en nasjonal undersøkelse som blir presentert i rapporten «Et skiftende landskap».

Enorme endringer. Undersøkelsen dokumenterer at det på meget kort tid har skjedd enorme endringer i amerikanske kirkemedlemmers holdning til homofile, homofilt samliv og likekjønnede ekteskap.

Kirkenes negative holdning til homofilt samliv har fått mange amerikanere til å vende ryggen til den religion og det trossamfunn de har vokst opp i, viser undersøkelsen. Særlig gjelder det for de yngre generasjonene.

Blant amerikanere som har forlatt religionen de vokste opp med og som nå er religiøst inaktive, svarer en av fire at opplevelse av negativ forkynnelse eller behandling av homofile, var en viktig eller svært viktig faktor for bruddet.

Fordømmende. I studien kommer det også fram at mange amerikanere (58 prosent) mener at religiøse grupper krenker folk fordi de er for dømmende mot homofile.

Pål Ketil Botvar, forsker i Stiftelsen Kirkeforskning (KIFO) kjenner ikke til at tilsvarende undersøkelser er foretatt her i landet,

– Er du overrasket over de amerikanske resultatene?

– Nei. Det har vært en generell trend både i USA og Norge i liberaliserende retning, også blant kirkelig aktive. Men det er nok lettere å skifte kirkelig tilhørighet i mangfoldet av kirker i USA enn i Norge. Utmeldingstallene fra Den norske kirke har vært nokså stabilt lave, svarer Botvar.

Ingen bølge. Leif Jørn Hvidsten har som prest både på Hamar og i Oslo registrert negative holdninger til kirkens syn på homofilt samliv. Han synes det er fint at folk legger merke til hva kirken mener om viktige etiske spørsmål.

– Men vi har ikke opplevd en kraftig bølge av utmeldelser fra vår kirke. Kanskje har de mest provoserte meldt seg ut tidligere, antyder domprosten på Hamar.

Han peker på at det religiøse mangfoldet er enda større i USA enn i Norge, og at det i USA kan være kortere vei fra medlemskap i ett trossamfunn til et annet.

– Ikke enkelt. Andreas Hegertun, pinsepastor og pressetalsmann for Pinsebevegelsens lederråd, tror ikke en tilsvarende norsk undersøkelse ville gi så høye tall om homofilireaksjon som årsak til kirkebrudd.

– Hvorfor ikke?

– Fordi det i Norge er veldig få kristne menigheter som snakker om denne tematikken med store bokstaver og enkle løsninger.

– Men det mener du gjøres i USA?

– Jeg vil tro at debattklimaet der har vært annerledes og mer opphetet enn i Norge, svarer Hegertun.

– Har du møtt mange mennesker som har gitt opp sin kirke og sin tro med henvisning til kirkens negative holdning til homofile?

– Egentlig ikke så mange. Men jeg er ikke i tvil om at den klassiske, kristne lære, som de aller fleste kirker i verden fortsatt holder seg til, for en del mennesker har vært et hinder for å søke til kirker. I motsetning til mye annen kristen veiledning som er relativt enkel å forklare allment, er det vanskelig å forstå, forsvare og forklare hvorfor homofilt samliv ikke er rett. Da er det vanskelig ikke å ende opp med et inntrykk av at kirkene behandler mennesker - i dette tilfellet homofile - dårlig.

– Vokser ikke. Hegertun mener det ikke er slik at homofililiberale kirker vokser mer enn andre.

– Tvert imot, vil jeg si. Vi ser både i Norge og i andre land at kirker som endrer lære om homofil praksis, ikke opplever økende søkning. Det er et paradoks at St. Olav katolske domkirke og Filadelfiakirken er de to kirkene i Oslo som samler desidert flest mennesker, sier Filadelfia-pastor Andreas Hegertun.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter