Nyheter

Holmås talte Roma midt imot

Utviklingsministeren utfordret mandag Vatikanet på sitt abortsyn. – Arrogant, sier katolikk.

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) møtte i går Vatikanets utenriksminister Dominique Mamberti for å drøfte blant annet arbeidet for utsatte religiøse minoriteter, kvinners rettigheter og prevensjon.

– Jeg utfordret Den katolske kirke blant annet til å drøfte både den teologiske og moralske debatten rundt det som handler om tilgang til prevensjon. På det området utfordret jeg dem spesielt til å reorientere seg, sier Holmås på telefon fra Roma.

Uenige. Holmås sier han også oppfordret Vatikanet til å se på de menneskelige konsekvensene av å ha en så restriktiv holdning til abort.

– Hva slags reaksjon og holdning møtte du når du tok temaet om prevensjon og kvinners rettigheter til abort?

– Mamberti viser til den kirkelige politikken som er nedfelt i tydelige dokumenter og det som er Den katolskes politikk. Så hadde vi en diskusjon rundt dette. Vi var enige om en del, men tydelig uenige når det gjaldt Den katolske kirkes holdning til prevensjon.

På regjeringens egne nettsider uttaler Holmås: «Millioner av kvinner verden over lider fordi de ikke har tilgang til prevensjon eller trygg abort. Mangel på seksualopplysning og -rettigheter gjør det vanskeligere å bekjempe hiv og aids. Det går utover barn og voksne i fattige land. Med en ny pave håper jeg Vatikanet vil spille en mer progressiv rolle for kvinners rettigheter enn tidligere».

Arrogant. – Jeg oppfatter disse uttalelsene som litt arrogante fra «det høye nord som har sett lyset». Vatikanet er en internasjonal aktør og 26 prosent av helseinstitusjoner verden over drives av Den katolske kirke. Kirken jobber med å sikre kvinners rettigheter sikres blant annet gjennom utdannelse og helseopplysning, sier Andreas Dingstad, kommunikasjonsrådgiver i Oslo katolske bispedømme.

Dingstad berømmer imidlertid Holmås for å ta opp kampen mot hiv og aids.

– Der er vi allierte. Men det underliggende budskapet til Holmås er at Vatikanet er en brems i denne kampen, sier Dingstad.

– Når reproduktive rettigheter defineres som retten til abort så oppstår det problemer for Den hellige stol. Kirkens lære er at menneskelivet tar til fra unnfangelsen av. Der står Den hellige stol og det norske diplomatiet sterkt imot hverandre.

Holdninger. – Hva med prevensjon. Er det på tide at Den katolske kirke gjør reorienterer seg?

– Mer enn kirkens lære om dette er det interessant å debattere hva som er den mest effektive kampen mot hiv og aids i Afrika. Den katolske kirke har gjennomført mange holdningskampanjer, seksualopplysning og man oppfordrer til monogame ekteskap og kyskhet før ekteskapet. Dette har vist seg å være en vel så effektiv strategi i mange afrikanske land, fremfor at man ofte ensidig har vært opptatt av kondomer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter