Nyheter

Håpet på forsatt skole i Hurdal

Gå Ut Senterets første rektor er redd skolen taper mer enn den vinner ved å flytte til Trondheim.

– Jeg husker hvor mye arbeid som ble lagt ned i å skape et senter hvor ambisjonen var internasjonal misjon, sier Hans Thore Løvaas.

Han var rektor de første fem årene etter at Gå Ut Senteret i Hurdal ble startet av Santalmisjonen i 1984. I år 2000 ble Santalmisjonen fusjonert med Indremisjonsselskapet og gikk sammen i Normisjon. Løvaas har også vært internasjonal leder ved Normisjons hovedkontor i Oslo.

LES MER: Gå Ut Senteret flyttes til Trondheim

– Stedet et symbol

Før helgen ble det klart at Normisjon flytter misjonsskolen til Trondheim. Der blir skolen en del av byforsamlingen Salem.

– Det er mange fordeler med å legge en slik skole til et aktivt og ungdommelig miljø. Men i dette tilfellet tror jeg de taper mer enn de vinner, sier han.

– Hva kan skolen tape?

– De kan tape ansatte og viktige visjonsbærere. Selv om man overfører visjonen på papiret, er det ikke sikkert at den overføres i praksis. Det tar lang tid å bygge opp den kompetansen som finnes ved skolen i dag.

– Kan dette bety at ytremisjonsprofilen i Normisjon blir svekket?

– Ja, jeg føler det. På den ene siden skal man ikke være bundet av gamle steder og bygninger, men samtidig er denne skolen bygget opp av en slags folkebevegelse. Stedet og navnet har blitt et symbol, sier Løvaas og legger til:

– Gå Ut Senteret i Hurdal har vært et symbol på global misjon. Gjennom 30 år har skolen jobbet for misjon til alle folkeslag, sier Løvaas.

Følg oss på Facebook og Twitter

Usikkert for misjonslinje

Av studietilbudene nå er det linjene Global Disippel og Faith in Action som skal flyttes nordover. Hva som skjer med den misjonærforberedende linjen Missiologi og Utvikling er fremdeles usikkert.

– Det skal utredes. Enten blir linjen med til Trondheim eller så finner vi en annen løsning, sier Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Normisjon.

Slutt på pengestrøm

Kvelland beskriver den økonomiske situasjonen ved skolen som krevende de siste årene. I 2014 styrer skolen mot et underskudd på nærmere 2,5 millioner kroner. Det er Normisjon sentralt som må dekke dette. I fremtiden må imidlertid skolen klare seg på egne økonomiske ben.

– Vi skal ikke holde på å betale underskuddet fremover. Nå har vi laget en nøktern plan for antall elever og gaveinntekter. Vi regner med at skolen vil gå med et mindre og mindre underskudd de første tre - fire årene, sier Kvelland.

Normisjon sentralt vil derfor gi en sum som skal dekke dette underskuddet, i tillegg til noe egenkapital.

– Hvis dette ikke går hva er da alternativet om tre-fire år?

– Den summen skolen når får er er den de må klare seg på.

– Men hvis det ikke går, legges da skolen ned?

– Vi har stor tro på at det skal gå bra. Det er ikke meningen at Normisjon skal dekke eventuelle underskudd fremover, sier hun.

Tror på NLA-samarbeid

Tidligere styreleder ved Gå Ut Senteret, Tore Seierstad, tror flytting av skolen er en god løsning. Han var styremedlem fra 2003 og leder fra 2010-2011.

– Jeg tror et samarbeid med Salem i Trondheim kan gi en ny giv til skolen. Når skolen går med underskudd ikke oppnår ønsket elevtall, må det gjøres endringer.

Han støtter også avgjørelsen om at den misjonsforberedende linjen ikke nødvendigvis blir med nordover.

– Det er en klok beslutning. Kompetansen for å forberede misjonærer som skal ut i tjeneste finnes ikke automatisk i miljøet i Salem. Her må Normisjon tenke nytt, sier Seierstad og fortetter:

– Vi må finne praktiske løsninger for å utdanne misjonærer som skal sendes ut. Det er viktig at kompetansen som GUS har innen internasjonalt misjonsarbeid ivaretaes. Jeg ser for meg samarbeidsmuligheter både i Norge og internasjonalt. Normisjon er også en stor medeier i NLA-systemet og her kan sikkert være muligheter for å holde kurs og forberede misjonærer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter