Nyheter

Halvparten av menighetene kjøper ny salmebok

Et halvt år etter lanseringen er det solgt 134.047 eksemplarer av Norsk Salmebok 2013.

– Det er som med mange andre. Manglende økonomi gjør at vi ikke har tatt i bruk ny salmebok, sier Ann-Hege Lervåg, kirkeverge i Vega sokn på Helgeland i Nordland.

Arbeidet med Den norske kirkens nye salmebok skapte mye debatt. Forlagene Eide og Bibelselskapet kjempet om rettighetene og kranglet om sluttprisen på produktet. Og store deler av grasrota okket seg over at regningen til slutt havnet hos dem.

LES MER: NRK lager sakte-tv av salmeboka

Digital utgave. Nå, snart et halvt år etter lanseringen 1. desember i fjor, er det solgt 134.047 eksemplarer av boka, som gis ut av Eide Forlag.

Salgstallene fra april viser at 500 menigheter har kjøpt flere enn 30 salmebøker. I tillegg kommer de menighetene som har kjøpt digitale utgaver til visning av salmene på lerret. Til sammen har dermed omtrent halvparten av de 1.261 soknene i landet skaffet seg den nye salmeboken.

DEBATT: «Med 60 timers direktesendt salmemaraton tar NRK sakte-TV til det ekstreme», skriver Trygve W. Jordheim

– Ikke billig. Men mange har ikke fått boken i hus på grunn av manglende økonomi.

– Ved endringer, slik som med ny salmebok, tar man ikke tar høyde for at noen i den andre enden må betale. 350 kroner er ikke billig når man ikke har noe i utgangspunktet å betale med, sier kirkeverge Ann-Hege Lervåg.

Forlagssjef Jan Stefan Bengtsson i Eide forlag sier at normalprisen for salmeboken er 339 kroner, men at menighetene får bøkene til 299 per stykk når de kjøper pakker à ti bøker. I alt blir det 51 kroner mindre per bok enn den prisen kirkevergen viser til.

Prisen gjorde uansett av kirkevergen gjorde noen nettsøk for å se hvordan andre menigheter har klart å skaffe penger til nye bøker. Da oppdaget hun at mange kirker ba folk om å gi en salmebok i gave, og menigheten valgte å gjøre det samme.

– Vega kirke fyller 150 i juni. Derfor ber vi om at folk kjøper en salmebok i jubileumsgave og legger den igjen etter festgudstjenesten, sier kirkevergen som blir glad dersom kirken får mellom 30 og 40 salmebøker på festdagen.

– Ligger godt an. Prosjektleder for arbeidet med ny salmebok, Vidar Kristensen, har bedt landets proster om å rapportere om bokinnkjøpene.

– Så langt har rundt halvparten tatt i bruk den nye salmeboken eller sagt at de skal ta den i bruk, sier kirkerådsbyråkraten.

– Er dette som ventet?

– På forhånd tippet trodde vi at de fleste ville ta boken bruk i løpet av to år. Slik sett ligger det godt an.

Mange tyr til giverinnsamlinger og frieri til lokalt næringsliv for å finansiere innkjøpet, forteller prosjektlederen.

– Men jeg har ennå ikke hørt om menigheter som har vedtatt ikke å innføre ny bok.

Projektor. Noen kirker benytter seg mest av projektor og lar derfor papirutgaven ligge. Menighetene i Stavanger bispedømme er de ivrigste til å servere salmene på veggen.

– Menighetene på Jæren ligger over snittet når det gjelder å ta i bruk den digitale utgaven. Det kan vel ha noe med at de er mer eksperimentelle og har en annen menighetsstruktur, sier Kristensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter