Nyheter

Frp-forslag om støttekutt til kirken stemples som useriøst

Politiske motstandere skyter ned ideen om at staten ikke skal finansiere tro og livssyn.

Et utvalg med sentrale Frp-politikerne foreslår avvikling av all offentlig trosstøtte til alle tros- og livssynssamfunn. Forslaget kommer i en rapport med tiltak for «en økonomisk og kulturell bærekraftig innvandring».

– Et parti som ønsker å drive seriøs politikk kan ikke behandle viktige politiske temaer på en så uansvarlig måte, sier direktør Jens-Petter Johnsen i Kirkerådet i Den norske kirke.

Talspersoner for Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre sier at dette er helt uaktuelle standpunkter for deres partier. Arild Stokkan-Grande, Ap-medlem i Stortingets kulturkomité, mener at forslaget fra Frps «bærekraft-utvalg» kan være en trussel mot religionsfrihet og ytringsfrihet.

LES MER: Vil avvikle all trosstøtte

– Det kan virke som om Frp her lager et nytt slagord: «Alle skal ut, Gud også». Jeg reagerer sterkt på at forslaget om slutt på støtte til tros- og livssynssamfunn kommer fram i en slik innvandringspolitisk kontekst. På den måten prøver man å definere religion og trosopplæring som et problem som ikke er bærekraftig for det norske samfunnet. Det er en tanke jeg tar avstand fra. Vi vet at god kjennskap til religion tvert imot kan bygge bro mellom folk og minske avstanden mellom oss, sier Stokkan-Grande.

NETTMØTE: Still ditt spørsmål til Per Sandberg

Kontroversielt. Frps nestleder Per Sandberg har ledet det interne partiutvalget som fremmer en rekke kontroversielle innvandringspolitiske forslag. I Vårt Land i går understreket Sandberg at forslagene ikke er behandlet i partiets organer.

Under punktet «Tros- og livssynssamfunn» i rapporten fra utvalget foreslås det at «tilskuddsordningen til tros- og livssynssamfunn skal avvikles». Samtidig som det heter at «skillet mellom stat og kirke fullføres», tas det til orde for at «offentlig støtte til kirkebygg opprettholdes» og at «Den norske kirke beholder sine eiendeler, herunder Opplysningsvesenets fond».

De to første forslagene er stikk i strid med Stortingets kirkeforlik og de nye grunnlovsbestemmelsene som ble vedtatt med Frps tilslutning i fjor.

– Påfallende. – Det er påfallende at et parti som har vært med på å vedta et grunnlovsforslag som sier at Den norske skal forbli Norges folkekirke, at staten skal understøtte denne kirken, og andre trossamfunn på lik linje, ett år etterpå kan kaste fram et så useriøst forslag, sier Johnsen i Kirkerådet.

Høyres Svein Harberg, som var saksordfører i Stortingets arbeid med disse grunnlovsendringene, er meget overrasket over signalene:

– Det har vært full enighet mellom Frp og Høyre om prinsippene som ligger i Grunnlovens nye paragraf 16. Ikke på noe tidspunkt har det vært et tema å fjerne støtten til Den norske kirke eller andre tros- og livssynssamfunn, sier Harberg.

– Er dette forslaget fra sentrale Frp-folk et tegn på at den tilsynelatende enigheten om å understøtte tros- og livssynssamfunn ikke er så kompakt som man kan ha fått inntrykk av?

– Jeg skjønner godt at spørsmålet stilles. Min oppfatning er at det er god politisk forankring for den linjen som så langt har fått bred politisk støtte. Men vi skal være våkne for at livssynspolitikken i Norge er i stor endring, svarer Harberg.

Står fast - lenge. Stokkan-Grande sier at Ap var med på å drive fram formuleringen i Grunnlovens nye paragraf 16.

– Hvor lenge står denne paragrafen om å støtte Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn fast?

– For Ap er det uaktuelt å fire på dette. Vi arbeider med evigheten som perspektiv. Og heldigvis: Hvis Frp vil tukle med dette, tar det lang tid å endre Grunnloven. Vi skal kjempe mot slike forslag, forsikrer Stokkan-Grande.

Kirkerådets Jens-Petter Johnsen sier at dersom Frp-utvalgets forslag skulle få politisk gjennomslag, ville det bety avvikling av folkekirken, som hele det politiske miljø hittil har gitt sin tilslutning til.

– Det vil bryte med den aktivt, støttende religionspolitikken som tradisjonelt har vært god politikk her i landet. Det er underlig at et parti som i så stor grad understreker betydningen av den kristne kulturen, nå i stedet kommer med et forslag som vil svekke kristendommens plass i Norge, sier Johnsen.

Penger i fond. Frp-utvalget forslår at Den norske kirke skal få beholde «sine eiendeler, herunder Opplysningsvesenets fond»:

– Kirkelige bygg utgjør omtrent halvparten av kirkefondets samlede verdier. Ett års drift av Den norske kirke koster om lag 4,5 milliarder kroner. I realiteten vil fondets verdier bare dekke kirkedriften ett år, påpeker Johnsen.

Venstres Guri Melby reagerer sterkt på Frps forslag.

– Gjennomfører vi Frps forslag risikerer vi at konservative kristne trossamfunn henter støtte hos likesinnede i Texas, mens konservative islamske menigheter henter økonomisk støtte fra Saudi-Arabia. Resultatet er at tros- og livssynssamfunnene fjerner seg både fra hverandre og fra det norske samfunnet, sier Melby, som er stortingskandidat i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter