Nyheter

Friskmeldt for dårlig arbeidsmiljø

Helt ulike virkelighetsbeskrivelser lever side om side på Lovisenberg: Eksterne granskere fant ingen spor av det elendige arbeidsmiljøet som er beskrevet.

– Jeg vet ikke om det har skjedd noen metodiske brudd i denne saken, men dersom man ber om sensitiv informasjon, og folk er redde for at ledelsen skal kunne se det, så kan man få veldig pregede svar, sier Stig Berge Matthiesen, professor i organisasjonspsykologi ved BI.

– Sunn bedrift. Stiftelsen D­iakonissehuset Lovisenberg engasjerte før jul revisjonsfirmaet BDO til å gjennomføre en uavhengig undersøkelse av en rekke alvorlige anklager som kom frem i et brev til Stiftelsestilsynet.

BDO la 6. februar fram en r­edegjørelse for hovedstyret i stiftelsen: «Undersøkelsens f­akta viser at Diakonissehuset Lovisenberg er en sunn og veldrevet virksomhet med et godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær», skriver administrerende direktør Vidar Haukeland til Vårt Land.

Han ønsker ikke å offentliggjøre hele rapporten: «Vi presiserer at denne undersøkelsen har dreid seg om anklager i personalforhold. Derfor vil rapporten ikke bli offentlig tilgjengelig», skriver Haukeland.

Anklager. – Hva opplever du at undersøkelsen sier, hovedstyreleder Aud Blankholm?

– Det er innhentet et ganske bredt faktagrunnlag i form av intervjuer, og et stort antall personer har vært invitert til å komme med innspill. Faktaene som kommer fram, viser med all mulig tydelighet at dette er en sunn og veldrevet virksomhet.

I brevet som Diakonifellesskapet (DF) – «et kristent, faglig, kulturelt og åndelig fellesskap» med tilknytning til Lovisenberg – sendte til Stiftelsestilsynet gjennom sin advokat, kommer det fram at de er sterkt kritiske til endringsprosesser de senere årene.

De anklager styret for hemmelighold, «kuppforsøk», skjulte prosesser, illojalitet, trusler og «sentrering av makt» hos administrerende direktør Vidar Haukeland og styreleder Aud Blankholm. Fellesskapet beskriver Lovisenberg som en «syk bedrift».

– Det finnes ikke noe faktagrunnlag for de påstandene som er framsatt. De er grunnløse, ­sier Blankholm.

– Det kom ikke fram noe om ­dette i undersøkelsen?

– Ut ifra rapporten er det helt klart at det ikke er grunnlag for de påstandene som er framsatt.

– Hva betyr det?

– Påstandene om «en syk bedrift» finnes det ikke grunnlag for. Vi vet ut ifra brevet fra DFs advokat at det er en del som har sluttet, men det viser også at det er mange årsaker til at man har en turnover blant ansatte, blant annet nye og større krav i forbindelse med omstilling.

Forbehold. Professor i organisasjonspsykologi ved BI, Stig Berge Matthiesen, er en av landets fremste forskere på mobbing og trakassering på arbeidsplassen.

– Hvordan kan det komme fram så ulike virkelighetsbeskrivelser?

– En forklaring kan være at man har fått tak i ytterpunktene på hver side. Dermed blir det veldig skjevt.

Matthiesen sier at når man gjennomfører slike kartlegginger er det viktig å ha et representativt utvalg kilder. I tillegg kan metodikken påvirke utfallet.

– Dersom noen ikke opplever at undersøkelsen er helt anonym, kan de svare med forbehold. Derfor er det viktig at det er noen eksterne som gjennomfører undersøkelsen.

– Hvor vanlig er det i norsk arbeidsliv at det i én og samme bedrift kan være så ulike beskrivelser av virkeligheten?

– Jeg har vært borti bedrifter som har opplevd noe lignende. Et sted var noen ekstremt fornøyd med ledelsen, mens en annen gruppe var ekstremt misfornøyd. Når man slo disse to sammen, ble resultatet sånn midt på treet. Det var jo misledende.

Ingen kommentar. I Lovisenberg-direktør Haukelands sammendrag kommer det fram at «BDOs undersøkelse er gjennomført med grundig gjennomgang av et omfattende skriftlig materiale og intervjuer med 16 personer. Diakonifellesskapets styre og hele den utvidete ledergruppen ved Stiftelsen (om lag 50 personer) ble invitert til å komme med innspill til BDO.»

– Ble også tidligere ansatte ­intervjuet, Aud Blankholm?

– Ja. I tillegg fikk hele den utvidede ledergruppen og medlemmene i Diakonifellesskapets styre mulighet til å uttale seg til BDO.

– Kom det noen uttalelse fra ­Diakonifellesskapets styre?

– Jeg har ikke inntrykk av det.

Advokat Ulrik Sverdrup-Thygeson, som representerer styret i Diakonifellesskapet, har ikke sett undersøkelsen i sin helhet og ønsker ikke å kommentere sammendraget fra Haukeland.

– Hva vil dere gjøre nå?

– Vi avventer hva Stiftelsestilsynet svarer. Spørsmålet angående granskingen er allerede tatt opp med dem.

– Er du overrasket over undersøkelsen og svarene?

– Det vil jeg heller ikke kommentere.

Inhabile. Partner i BDO, Trond-Morten Lindberg, er ansvarlig for den uavhengige undersøkelsen ved Lovisenberg.

– Burde det ikke vært dere som sendte ut sammendraget, og ikke oppdragsgiveren?

– Vi forholder oss til vår oppdragsgiver og rapporterer til dem.

– Hvordan kan man vite at sammendraget fra administrerende direktør er dekkende?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vi fører ingen dialog med eksterne interessenter.

I et brev fra advokat Ulrik Sverdrup-Thygeson, som representerer styret i Diakonifellesskapet, sendt til Stiftelsestilsynet 10. januar kommer det frem sterke innvendinger mot den interne granskingen. Advokaten mener BDO, som også er Diakonissehusets revisjonsselskap, kan være inhabile og at det er en uheldig konstellasjon.

– Hva tenker du om det?

– Slike vurderinger gjør vi naturligvis i alle tilfeller i forkant av at vi tar på oss oppdrag. Det har også vært tilfelle for dette oppdraget.

Grunnløse. – Hva tenker du nå om anklagene i lys av det som kommer fram i undersøkelsen, hovedstyreleder Aud Blankholm?

– Vi har fått bekreftet gjennom en uavhengig undersøkelse at anklagene var grunnløse. Det er vi tilfreds med. Nå er vi opptatt av å se framover.

– Hva er det viktigste dere gjør nå for å få til en positiv utvikling?

– Vi skal fortsette det positive arbeidet og synliggjøre effekten av det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter