Nyheter

Freder bedehus

Ett av de tre bedehusene på Gyland gård er nå fredet av Riksantikvaren.

På Gyland gård, helt vest i Vest-Agder, er det et unikt bedehusmiljø. På grunn av teologiske stridigheter ble det oppført tre bedehus innenfor en radius på 60 meter. Nå er indremisjonsbedehuset Emmaus blitt fredet av Riksantikvaren.

– Riksantikvaren skal frede et representativt utvalg kulturminner. Utvalget skal fortelle historien om menneskers liv og arbeid, om tidsånd og viktige hendelser. Her må også det kristenlivet som foregikk utenfor statskirkens vegger inkluderes. Emmaus bedehus formidler på en utmerket måte kristenlivets historie i den delen av landet der vekkelsesbevegelsen hadde størst gjennomslagskraft, sier riksantikvar Jørn Holme.

Teologisk strid. Bedehushistorien på Gyland gård er både spennende og interessant. Det bedehuset som nå blir fredet, ble bygd i 1888. Men da eieren av jorda som Emmaus sto på, sluttet seg til den baptistiske retningen som kom til bygda, ville han ikke lenger ha et luthersk bedehus på sin grunn. Huset ble dermed demontert, før det ble flyttet til nabogården. Her ble det bygd opp igjen av indremisjonsfolk. Baptistene bygde sin kirke 120 meter fra Emmaus.

Pinsevekkelse. Da det senere ble pinsevekkelse i området, sluttet noen av baptistene seg til denne retningen. Disse var ikke lenger ønsket hos baptistene. Derfor bygde pinsevennene opp sitt eget hus mellom de to eksisterende bedehusene.

I tillegg er det også bygd et kapell bare noen få hundre meter fra bedehusklynga.

I de siste årene har det bare vært aktivitet hos baptistene. Indremisjonsfolket i Gyland har bygd nytt og tidsmessig bedehus i bygdesenteret. Pinselokalet står til nedfalls.

Mye av inventaret på Emmaus er ikke endret siden huset var nytt. Det gjelder blant annet bedehusbenkene.

Bevare bygningstype. I 2006 søkte eierne av grunnen som Emmaus står på om rivningstillatelse. Dette ble stanset av Fylkeskonservatoren i Vest-Agder, som tok initiativ til å frede bygningen. Etter at Fylkeskonservatoren overtok Emmaus i 2007, var det lenge stillstand i arbeidet. Men nå har altså Riksantikvaren sluttført fredningsarbeidet.

– Formålet med fredningen er å bevare en bygningstype som har tjent som et viktig kristent og sosialt samlingssted. Fredningen omfatter eksteriør og interiør, med både fast og løst inventar, heter det i en pressemelding fra Riksantikvaren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter