I et innlegg på verdidebatt.no skriver Levi Fragell at han av mange er blitt avvist som en som overdriver i sin kritikk av pinsebevegelsen. Dette tar Fragell avstand fra i innlegget som også er publisert i pinsebevegelsens ukeavis Korsets Seier.
– Barnemat. «Det faktiske forhold er at mine egne erfaringer i psykologisk forstand er barnemat i forhold til det miljø som nå er normalisert i den nykarismatiske bevegelse. Jeg så ikke barn og voksne falle i gulvet under kraften før jeg var en garvet fritenker på et tilfeldig besøk i Filadelfia i Oslo. Jeg var referent for Korsets Seier på pinsevennenes sommerstevner i tenårene, men så ikke lange køer av syke trenge seg frem til helbredelsespredikanter før jeg 30 år senere sammen med min bror Arvid under en ferietur stakk innom Hedmarktoppen for å hilse på familie og gamle venner,» skriver Fragell.
Levi Fragell og Jan-Aage Torp var i vår kraftig konfrontasjon fordi sønnen til Jan-Aage Torp, Anders Torp, fortalte sin historie om oppgjøret med faren og hans menighet i Fragells bok.
LES OGSÅ: Pastorsønn: Opplevde 17 demonutdrivelser på ett år
LES OGSÅ: Jan-Aage Torp: Angrer at han kalte sønnen Fragells lakei
Torp-oppgjør. Han skriver også:
«I dag er det Korsets Seier - bladet jeg selv skrev i som ung predikant - som fører nederlaget videre. Det er journalistisk sett blitt bedre enn noensinne. Det er ikke mangel på profesjonalitet som skjemmer verdens pinsekirke. Det er mangel på moral og anstendighet. Et oppgjør med pastor Jan-Aage Torp er en nødvendighet for ethvert kirkelig omdømme, på samme vis som Aage Samuelsen og Hans Bratterud kunne ofres med gevinst. Men Reinhard Bonnke og Daniel Kolenda skal om noen dager tas imot med klappsalver, og Benny Hinn farer jorda rundt i sitt private jetfly. For noen måneder siden var han taler hos Ulf Ekman i Sverige, den samme Ekman som nå også er hedersgjest i norske pinsesamlinger.»
Fragell avslutter:
«Er det å tale med to tunger en øvelse forut for tungetalen eller er det den rest som er tilbake når seier er blitt til nederlag?»
LES HELE INNLEGGET, SI DIN MENING OM PINSEBEVEGELSEN OG KARISMATIKKEN
- Vi holder sunn linje. Redaktør Anne Gustavsen i Korsets Seier sier at hun ikke har fått reaksjoner foreløpig på at Fragell fikk komme på trykk i ukens utgave. Denne avisen skal deles ut under pinsevennenes sommerstevne på Hedmarktoppen i uken som kommer.
– Jeg er ikke enig med Fragell i at pinsebevegelsen er blitt mer usunn siden han var referent for Korsets Seier. Det verserer mange historier om manifestasjoner ri pinsebevegelsens første tid. Det var mye mer av det da enn i den klassiske pinsebevegelsen i dag. Det Fragell refererer til, er de mer ekstreme karismatiske miljøene som også vi i Korsets Seier prøver ha et sunt og analytisk forhold til. Vi ber våre lesere ha et sunt forhold til disse, sier Gustavsen.
Før sommerstevnene i fjor ba bladet leserne om ikke å sluke alt rått, men prøve forkynnelsen på Guds Ord og sunn fornuft, sier Gustavsen.
Kø for helbredelse. – Men Fragell refererer også til kø for helbredelse på et sommerstevne på Hedmarktoppen og at han ikke opplevde det da han var referent for bladet i sin tid. Hva sier du til det?
– Han skriver ikke hvem som var predikant. men det kan ha vært en predikant med en spesiell tjeneste for helbredelse akkurat da han var innom. Men det var nok mer vekt på helbredelse i pinsebevegelsens første tid enn nå, selv om det fortsatt skjer i alminnelige former, sier Gustavsen.
– Ikke pynte. Hun sier at hun ikke vil pynte på virkeligheten og si at alt er stuerent i pinsebevegelsen.
– Vi lærer underveis. Men de ekstreme tingene Fragell peker på, skjer ikke i hovedstrømmen i pinsebevegelsen.
– Som Benny Hinn?
– Vi har tatt oppgjør med de usunne tingene han står for. Fragell har tydeligvis en spesiell agenda mot Reinhard Bonnke. Jeg har hørt Bonnke forkynne og mener at han forkynner sentralt. Vi tror på mirakler i pinsebevegelsen. Vi holder oss ikke med de overkarismatiske, sier Gustavsen.
– Vi sitter med eksempler på mennesker som har dokumentasjon på at de er helbredet, men som nøler med å gå ut i media, sier Gustavsen.
Twitter-oppgjør. På Twitter har Torp og Fragell utvekslet nye meldinger etter innlegget. Torp skriver blant annet: «Men ditt korstog gj 40 år imot Emanuel Minos & Aril Edvardsen, og nå meg, virker ikke troverdig på meg...»
Fragell svarer ved å vise til sitt innlegg publisert på verdidebatt.no. Han skriver: «Det er dette det handler om.»
«Bannbulle». I sin egen blogg har Torp svart på Fragells artikkel. Han skriver blant annet:
«Det er to interessante ting ved Levi Fragells bannbulle:
1) At alle navnene han nevner forteller svært meget om hvor enhetlig karismatikken og pinsebevegelsen faktisk står i dag. Vi tror faktisk alle sammen på den overnaturlige kraften i Jesus Kristus!
2) At humanismen og ateismen har tapt, verden over! Hvorfor skulle ellers humanismens fremste ansikt i Norge, Levi Fragell, bruke hele sin tid på gjentagelsens kjedsommeligheter…»
Kvalbein-oppgjør. I ukens utgave av Korsets Seier tar også Jon Kvalbein, tidligere rektor og mangeårig redaktør av Fast Grunn, et oppgjør med sider ved den karismatiske helbredelsforkynnelsen. Kvalbein skriver i en stort oppslått artikkel at flere menigheter nå ser «kritisk på svermeriske trekk i sin egen fortid. Det er et sunnhetstegn.».
Han retter søkelyset mot det han kaller «usunn lære om sykdom og helbredelse med utgangspunkt i T. L. Osborns bok Helbrede de syke. Boka ble oversatt av Aril Edvardsen og utgitt av Troens Bevis i flere store opplag. Aril Edvardsen presenterte i forordet Osborn som 'dette århundrets største evangelist' og utfordret: ‹Vær derfor med og spre boken av all makt.›
– I 1999 ble boka utgitt på Hermon forlag og omtalt som «det 20. århundredes klassiker om guddommelig helbredelse».
Kvalbein kommenterer: «Osborn skriver at kristne aldri trenger å bli syke. Er du ikke frisk, kommer det av mangel på tro. Alle steder hvor de troende legger hendene på de syke i tro, blir de syke helbredet, dersom du bare vil tro det, forsikrer han. Denne læren legger tunge byrder på kristne som sliter med sykdom kanskje hele livet», skriver Kvalbein.
«Fra Satan». Han viser til at Osborn hevder at sykdom kommer fra Satan og at demoner er årsak til sykdom. Kvalbein henter fram noen setninger han skriver at han har hentet ordrett fra boka: «Kreft er for eksempel, en levende ting. Dens liv er satanisk.», «Rygglidelser er ennå i dag forårsaket av Satan.», «Satan er fremdeles i dag årsak til blindhet.», «Doktoren kan kalle det leddgikt, men en bindende ånd fra djevelen er den virkelige årsak.»
Kvalbein skriver: «Bibelen viser oss at sykdom og død er en følge av syndefallet. Dette rammer alle mennesker uansett tro. Å gi kristne mennesker inntrykk av at deres sykdom er tegn på at Satan og demoner har fått en spesiell makt i deres liv, er ubarmhjertig og forkastelig», skriver Kvalbein.
Fragell skriver på Twitter: «Står verden til pinse? Jon Kvalbein og jeg skriver BEGGE om usunn mirakelvirksomhet i dagens Korsets Seier. Snuoperasjon, eller?»
Torp skriver for sin del «at Kvalbein er en varmhjertet, men ikke-karismatisk, kristen. Fragell er kristendoms-hater. Stor forskjell på dere!»
– Kritisk. Redaktør Anne Gustavsen sier til Vårt Land at Korsets Seier mener det er viktig å slippe til kritiske røster.
– Å si at sykdom kommer av synd og fra Satan er direkte ubibelsk, sier Gustavsen.