Nyheter

Fortsatt norske misjonærer i Kongo

På tross av de voldsomme krigshandlingene, fortsetter norske pinsevenner sitt misjons- og hjelpearbeid i Kongo. Men situasjonen til de norske utsendingene blir fortløpende vurdert.

Vi følger situasjonen fra dag til dag. Rapportene fra våre folk i landet avgjør hva vi kommer til å gjøre, sier generalsekretær Bjørn Bjørnø i Pinsevennenes Ytremisjon til Vårt Land.

Spent. I byen Bukavu i Kongo er vanligvis Ingeborg Eikeland den eneste norske. Men på grunn av den urolige situasjonen i landet, har hun nå fått selskap av Gerd Mjelde, som på grunn av faren for krigshandlinger er hentet til Bukavu fra et oppdrag på et sykehus i byen Kitutu.

Det er en veldig spent situasjon her i Kongo nå. Etter det vi hører, er det verst i og omkring byen Goma, som ligger 14 mil herfra. Folk i hele landet er utrygge og usikre, sier Ingeborg Eikeland på telefonen fra Bukavu.

LES OGSÅ: Truer med å styrte Kongos regjering

Usikkerhet. Den 77 år gamle misjonæren kom til Kongo første gang i 1956. Fire ganger har hun vært evakuert ut av landet på grunn av krigshandlinger. Foreløpig avventer hun situasjonen.

Vi er klar over at borgerkrigen raskt kan komme hit til Bukavu. Derfor holder vi oss hele tiden informert om utviklingen.

Er du redd?

Jeg kan ikke si at jeg er redd. Men slik situasjonen er, føler jeg en viss usikkerhet. Slik føler alle i Bukavu det.

Menigheten. Ingeborg Eikeland forteller at de kristne i Bukavu er preget av situasjonen. Søndag var hun på møte i Filadelfia i byen. Der hørte hun om en sju dager lang bønneaksjon som nå starter opp.

Alle virkegrenene i menigheten går nå sammen om en bønneaksjon om fred i Kongo. I tillegg til bønnemøter på dagtid, er det også bønnevakter om nettene. Vi tror på bønn. Derfor er denne bønnevaken noe av det viktigste vi kan gjøre, sier hun, og forteller at hun har fått mange meldinger om grusomheter andre steder i landet.

Det er ikke vi norske som er mest utsatt. Jeg tenker på mine mange kongolesiske venner. For dem er borgerkrigen en livstruende realitet. Det er dem jeg er mest engstelig for, sier hun.

LES OGSÅ: Nødhjelp på vei

Evangelisering. Jon Anders Bregård er også PYM-utsending til Kongo. Han er gift med en kongolesisk kvinne, og har fire barn. Han befinner seg i en del av landet som til nå ikke er rammet av krigshandlingene. I følge Ingeborg Eikeland er det ikke borgerkrigen som opptar ham mest for tiden.

Jon Anders ringte meg nettopp. Han er nå på en evangeliseringstur til Mbandaka, hovedstaden i Ekvatorialprovinsen, hvor han skal være med å kjøpe tomt til kirke for arbeidet kirken vår nylig har startet der. For tiden er han også opptatt med et evangeliseringsprosjekt kongolesiske kristne har begynt i Den Sentralafrikanske Republikken, sier Ingeborg Eikeland.

Rwanda. Byen Bukavo ligger like ved grensen til Rwanda. Hvis det skulle oppstå en krisesituasjon, vil Ingeborg Eikeland og Gerd Mjelde kunne kjøre de fire kilometerne til grensen.

Etter det vi til nå har hørt, er dette en trygg vei ut av landet, sier hun.

Over natten. På PYM-kontoret i Oslo er man klar over at borgerkrigen kan komme til Bukavu svært raskt.

Hvis opprørstyrkene bestemmer seg å forlate området rund Goma, vil de kunne være i Bukavu over natten. Derfor følger vi svært spent med på situasjonen. Heldigvis er Ingeborg Eikeland en svært oppdatert dame. Vi får all aktuell informasjon fra henne, sier generalsekretær Bjørn Bjørnø i PYM.

LES OGSÅ: Fikk Rafto-prisen for hjelp til krigsofrene i Kongo

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter