Nyheter

– Forbered barna på begravelsene

Forbered barna. Vær rause mot pårørendes ønsker. Det er to av rådene Kirkerådet gir i en veileder de har sendt landets menigheter.

Fredag var det begravelser i 30 kirker over hele landet etter terrorhandlingene som har rystet landet.

Like etter terrorangrepene ba prester og menigheter Kirkerådet om hjelp: hvordan skal vi håndtere media? Hvilke sanger kan vi bruke i begravelser? Hva gjør vi hvis kirken ikke er stor nok til å romme alle som vil delta i begravelsen?

Bare fem dager etter terrorhandlingene fikk landets menigheter tilsendt et syv siders ressursdokument til hjelp i det tunge oppdraget med å føre unge terrorofre til graven.

Her legges det vekt på at begravelsene skal være verdige, at barn som er til stede forberedes på hva som møter dem under begravelsen og det er vedlagt en liste med forslag til sanger og salmer.

LES OGSÅ: 61 drepte fulgt til graven

«God å få». – Veilederen var god å få, og det var godt at den kom såpass raskt, sier sokneprest Inge Sørheim på Osterøy.

Han har det tunge oppdraget å følge to ungdommer som ble drept på Utøya til graven på Osterøy i Nordhordland. Fredag var det begravelse for Tore Eikeland i Hamre kyrkje på Osterøy. Tirsdag skal Tarald Kuven Mjelde begraves i samme kirke.

Sørheim har lest i veilederen fra Kirkerådet.

– Den understreker raushet og imøtekommenhet overfor familiene som er rammet, og den gav meg oppbakking, sier soknepresten.

Ivareta. Han har vist salme- og sangforslagene i veilederen til pårørende.

– Hva er viktig i disse begravelsene?

– For meg har det vært viktig å møte pårørende på en måte som gjør at de får ta farvel med sine kjære på en verdig og god måte. De må føle seg ivaretatt, sier Sørheim.

I begge begravelsene deltar også prost Geir Sørebø. Fredag deltok han med tekstlesing i begravelsen.

LES OGSÅ: Et sted for sorg

Lite beskrevet. Dokumentet ble utarbeidet av en ressursgruppe i Kirkerådet ledet av avdelingsdirektør Paul Erik Wirgenes

– Hvorfor var det behov for å gi ut eget ressursdokument foran begravelsene av terrorofrene?

– I nyere tid har vi ikke hatt så mange begravelser av unge samtidig. Det er situasjoner som er lite beskrevet i lærebøker og fagstoff forøvrig. Dels er dette noe kirken har kompetanse på lokalt. Samtidig er det heldigvis noe vi gjør sjelden. Det er godt å få en liste som hjelper en å tenke klokt i krisesammenhenger.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?

– At dette var en nyttig huskeliste. At det gav trygghet i at vurderingene menigheten gjorde er riktige, og det hjalp dem til å huske på ting de kanskje hadde glemt.

LES OGSÅ: Kommentarredaktør Jon Magne Lund: – En naiv blogger

«Til ungdommen». Kirkerådets hymnolog (salmeekspert) Åge Håvik har gått gjennom salmene og plukket ut de som kan egne seg i begravelsene. De fikk innspill fra ungdomsmiljø om hvilke sanger som kunne passe, og ungdomsrådgiver Randi Langkaas i Kirkerådet satte seg ned med kateket og en arbeidsgruppe i Tromsø laget en liste med sanger som passer ungdomsmiljøet. Studentprester og andre fagpersoner kom også med innspill. På listen står 54 salmer og 24 andre sanger. Blant dem er «Til ungdommen» av Nordahl Grieg, som har blitt en trøste- og kampsang etter terrorangrepene.

Til nå er 76 begravelser gjennomført eller planlagt, ifølge en oversikt fra NTB. 67 av dem er lagt til Den norske kirke.

Evaluert. I etterkant vil kirkens arbeid etter terrorhandlingene bli evaluert.

– Noen ganger fungerer katastrofene som en lyskaster som tydeliggjør hva vi er sterke og svake på. Det er viktig å forvalte erfaringene på en tydelig måte.

Også ressursdokumentet vil bli vurdert.

– Det er blitt til i en akuttsituasjon. Det er viktig for Kirkerådet å gå kritisk gjennom det i etterkant, sier Wirgenes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter