Nyheter

Finner ikke alkoholfrie menigheter

Mennesker som er blitt rusfrie gjennom Evangeliesenteret, sliter med å finne alkoholfrie menighetsmiljøer.

– Alkoholbruk er de siste årene blitt mer og mer vanlig, også blant kristne og i menigheter der avhold tidligere var selvsagt. Dette er en utfordring for våre beboere og for mennesker som er blitt kristne og rusfrie gjennom Evangeliesenteret. De må være trygge på at de kommer til menigheter der det ikke er alkoholliberale holdninger, sier Trond Eriksen til Vårt Land.

Han er daglig leder i Evangeliesenteret, bevegelsen som gjennom 30 år har arbeidet for å hjelpe rusavhengige til å bli rusfrie og starte et nytt liv.

Liberalisering. Samarbeid med lokale menigheter – mest i Pinsebevegelsen, men også i andre trossamfunn – har vært en viktig del av oppfølging og ettervern. Mer alkoholliberale holdninger både blant pinsevenner og andre kristne har gjort det stadig vanskeligere å finne «tørre» miljøer «der våre folk opplever trygghet».

Har dere nulltoleranse overfor alkohol?

– Vi sier klart og tydelig at det er totalavhold som gjelder hos oss. Vi må se på én øl som en sprekk. Folk som har vært hos oss tror derfor at det er totalavhold som gjelder blant alle kristne. Når de opplever at det ikke er slik, blir det vanskelig å skape trygghet og tilhørighet, sier Eriksen.

Bekymring. I pinsehelgen markerer Evangeliesenteret 30-årsjubileet med tre dagers fest og feiring på Hedmarktoppen i Hamar. I boka Evangeliesenteret 30 år peker pinsevenn-høvdingen David Østby på alkoholliberaliseringen blant kristne som «en bekymring å ta med seg i et jubileum»:

– Alkoholen har begynt å flyte inn i menigheter og blant kristne som aldri før. Vi kan ikke tillate at rusfrie mennesker som oppfordres til å søke menigheter, kommer dit og finner et miljø der måtehold praktiseres, mener Østby.

Nulltoleranse. Evangeliesenter-pastor David Filtvedt sier det er selvsagt at det må være nulltoleranse for alkohol i Evangeliesenteret. Han opplever at denne linjen kolliderer med holdningen i mange i menigheter.

– Jeg tror ikke at Bibelen er absolutt en avholdsbok. Alkohol er ikke syndig i seg selv. Men i det samfunnet vi lever i tenker jeg at kjærlighetsbudet er overordnet innenfor dette området fremholder David Filtvedt.

– Dersom den som er svak ser at du som har kunnskap om dette og likevel bruker alkohol, da vil han falle. For deg betyr det kanskje bare et glass vin til middagen. For han er det starten på en ny runde i rus. Jeg vil avstå for hans skyld, ikke for min skyld. Vi appellerer og utfordrer nettverket til å være avholdende av hensyn til de svake, sier pastoren.

Motkultur. Trond Eriksen peker på at Pinsebevegelsen og andre kristne frikirker og vekkelsesbevegelser historisk representerte en motkultur også når det gjaldt holdningen til alkohol.

– Det har selvsagt sammenheng med at mange av dem som ble med, kom fra en bakgrunn med rusproblemer, sier han.

– Har Pinsebevegelsen i realiteten vært en avholdsbevegelse?

– Slik var det i de første tiårene: Alkoholbruk var ikke noe å diskutere. Men de siste 20 årene har det skjedd en betydelig holdningsendring, ikke minst i de nyere menighetene og i ungdomsmiljøer. Fra mitt ståsted er det ikke bra, sier Evangeliesenter-lederen.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Mer fra: Nyheter