Nyheter

Filmteam fra Norge filmet demonutdrivelse

Da de filmet den spanske eksorsisten José Antonio Forteadrive drive ut en demon i Peru, ble de norske filmskaperne ikke redde. Men få dager før ble de skremt.

I to og et halvt år har dokumentarfilm-skaperne Christian Falch og Fredrik Horn Akselsen i Gammaglimt fotfulgt eksorsisten José Antonio Fortea. Han er katolsk prest, omtalt som Europas mest populære eksorsist, superkjendis i Sør-Amerika og hovedpersonen i filmen. Den andre hovedpersonen er en colombiansk kvinne, utdannet ingeniør og påstår selv hun er besatt. Hun har levd med dette i 15 år og deler sine erfaringer.

– Hvis man ser bort fra paranormale opplevelser, var symptomene hos kvinnen ganske likt manisk depresjon og schizofreni. Men overnaturlige ting har overbevist dem om at dette er noe annet. Kvinnen er intelligent og oppegående på alle måter. Da dette startet, var hun ikke troende. Hun tok medisiner og fikk behandling av psykolog. Etter hvert tolket hun det som et spirituelt fenomen og konverterte til katolisisme, sier Falch.

Sterke manifestasjoner: I filmen blir vi godt kjent med henne og følger hennes prosess.

Falch har vært med på mange demonutdrivelser og beskriver dem som ganske like. Derfor ble han ikke overrasket da denne kvinnen ble gjenstand for demonutdrivelse.

– Jeg var forberedt på hva som kom til å skje. En eller annen gang ville det bli skriking og skråling.

Ritualene begynner med en privat messe. Deretter får de en mer personlig vinkling hvor man påkaller helgener og erkeengler. Etter en time starter ofte manifestasjonene.

– Det er veldig høylytt, skrik og skrål. Det kan være en veldig aggressiv og vulgær tone. Manifestasjonene kan også være fysisk. Personen går gjerne opp i bro, og viser sterke tegn til ubehag. Eksorsisten stiller da en del spørsmål. Han spør om navn på demonen, hvorfor han er der og når han har tenkt å komme seg ut.

Aggressiv stemning: Noen ganger kan det være én demon, andre ganger 15. De kan komme og gå litt som de vil. Noen demoner har navn hentet fra Bibelen, mens andre har navn vi ikke har hørt før. De kan også hete «Nei» eller «Hat».

– Hennes demon het Safasto, eller noe sånt.

– Ble du redd?

– Når man er forberedt på det, blir man ikke redd, men én gang var vi litt skremt. Vi hadde intervjuet kvinnen i to timer. Da snakket hun om livet sitt. Da fikk hun plutselig manifestasjoner med voldsomme magesmerter og bøyer seg ned. I det hun reiser seg opp igjen har hun skiftet fullstendig personlighet. Hun skjeller oss ut etter noter, noe jeg ikke er forberedt på. Det er ingen eksorsist i nærheten, bare oss og en tolk. Da tenkte jeg: Hva gjør vi nå? Blir jeg nødt til å slå henne rett ned? Det er en aggressiv stemning i rommet. Heldigvis reagerer tolken instinktivt og dro noen katolske bønner. Da datt intervjuobjektet til gulvet og kom til seg selv.

Filmet utdrivelse: Produsent Christian Falch, regissør Fredrik Horn Akselsen og fotograf Ole Andreas Grøntvedt er kanskje de eneste som har fanget en demonutdrivelse på film.

– Parallelt med vårt filmprosjekt har vi sjekket om det finnes noe lignende. Men vi har ikke sett et eneste prosjekt som er i nærheten av det vi har fått. Eksorsisme er også kontroversielt innad i den katolske kirke. Vi har ikke kjennskap til noen som har tatt med kamera så langt inn i avkroker som vi har gjort.

Selv om Falch har vært vitne til mye, mener han å være den samme som før. Han beskriver seg som ikke-religiøs, men heller ikke avvisende til det spirituelle liv. Falch har vært fasinert av eksorsisme siden han var en guttunge. Nå har han kommet helt på innsiden.

– Jeg har ikke konvertert, men har døren på gløtt for at det kan noe mer.

Dokumentaren skal senes på NRK, trolig neste høst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter