Nyheter

Får andaktsbok i posten – raser på Facebook

36.100 husstander på Sørlandet får en bok om kristen tro i postkassen. Ikke alle roper hurra.

I disse dager får alle innbyggerne i Kristiansand, 36.100 husstander, boken Levende tro i postkassen. Her har 31 personer, alt fra biskop Stein Reinertsen til håndballproff Kristine Lunde-Borgersen, skrevet om sin tro.

Hensikten med boken er «å ta påsken tilbake», ifølge Øyvind Valvik. Han står som redaktør av boken, er styreleder i nettverket «Sammen for byen» og pastor i pinsemenigheten Filadelfia.

– Påsken har blitt vel mye Kvikklunsj og påskeegg. Vi ønsker å rette fokuset mot den kristne høytiden, sier han.

Folk klager

De valgte å bruke kjente, lokale personer for å vekke interesse.

– Det er alltid noen som kjenner noen som kjenner bidragsyterne i boken. Dette tror vi skaper en positiv inngang til å snakke om tro, sier Valvik.

Men ikke alle er like fornøyde med å få 96 sider om kristen tro dumpende ned i postkassen. På Facebook og i kommentarfeltene til lokale aviser som har skrevet om boken, protesterer mange mot det de opplever som påtvunget reklame.

Har fått klager

Etter to dager har Forbrukerombudet mottatt fem klager.

– Dette kan tyde på at dette er noe forbrukerne reagerer på, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad.

Hun oppfordrer initiativtakerne til å tenke gjennom om dette er den type støy de ønsker.

Regnet med reaksjoner

Prosjektleder og forlegger Steinar Kristiansen sier at mange har reagert voldsomt, og at flere synes det er «ugreit» å få dette sendt hjem til seg – men det var forventet.

– Vi ønsker på ingen måter å provosere. Men det er fint om dette gjør at vi kommer i dialog med dem som tenker annerledes, sier Kristiansen.

Før de sendte ut boken, forsikret de seg om at distribusjonen ikke er lovstridig.

Til flest mulig

Kristiansen har fulgt debatten på sosiale medier og ser at en stor andel der reagerer negativt. Men de aller fleste som har henvendt seg personlig til initiativtakerne og bidragsyterne i boken, roser prosjektet, opplyser han.

Det samme sier Valvik. Har fått stort sett ros, men henvendelser fra 10 til 20 personer som ikke har likt å få boka i postkassen.

– Vurderte dere på forhånd om prosjektet var verdt alle negative reaksjoner som eventuelt ville komme?

– Ja, vi snakket om dette på forhånd. Men vi ønsker å nå bredt ut og mener dette er den beste måten å gjøre det på, sier Kristiansen.

Behandler ikke klagene

Religiøst materiell, som for eksempel menighetsblad, faller utenfor kjerneområdet til markedsføringsloven, og er dermed ikke mulig å reservere se mot. Dermed vil ikke Forbrukerombudet behandle klagene de har mottatt på boken Levende tro, opplyser fagdirektør Skjelbostad.

Menighetsblader blir lest

Journalist Maghild Landrø har forsket på menighetsblad i Den norske kirke, og tror utsendinger som boken Levende tro er en effektiv måte å nå ut med et budskap på.

Rapporten «Menighetsbladet: en overlevning eller en mulighet?» fra 2013 viser at 60 prosent av det norske folk får et menighetsblad i postkassen. 80 prosent av disse oppgir at de leser det. Og 80 prosent av disse igjen definerer seg ikke som kirkegjengere.

– Spesielt de to siste tallene bør være interessant for dem som vil nå ut med et budskap gjennom å distribuere i postkasser, mener Landrø.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Lokal tilhørighet

Hun tror også folkene bak Levende tro har gjort lurt i å bruke lokale bidragsytere. 25 prosent av de som definerer seg som lesere av menighetsbladene, leser også andakten. Derimot leser hele 49 prosent stoff med kristent innhold hvis noen i lokalmiljøet bidrar.

– Min forskning viser at lokal tilhørighet er viktig. Folk er interessert i nært stoff.

Flere følger etter

Ifølge forlegger Steinar Kristiansen er samme type bøker som Levende tro sendt ut til husstander i Søgne, Grenland, Vegårshei, Volda og på Flekkerøya. Også andre områder, for det meste små steder, vurderer å gjøre det samme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter