Nyheter

Ekstremister truer Indonesias minoriteter

Indonesia var lenge ansett som tolerant og mangfoldig. Nå trues kristne og minoriteter av islamistisk radikalisering og svakt lederskap.

– Fremveksten av militant islamisme berører folk i alle samfunnslag og religioner i Indonesia, sier Benedict Rogers, teamleder for Christian Solidarity Worldwide (CSW) i Sør-Asia.

LES MER: Frykt for kirkeangrep i Indonesia

Provoserende

Sist uke presenterte Rogers en ny rapport om religionsfrihetens tilstand i Indonesia under et seminar ved NLA Høgskolen i Bergen.

Med en befolkning på mer enn 250 millioner mennesker er Indonesia det fjerde mest folkerike land i verden. Det et også det landet i verden som har flest muslimer og dessuten verdens tredje største demokrati – etter India og USA. Rogers og CSW har besøkt landet jevnlig de siste årene for å dokumentere situasjonen.

– Jeg trodde at den religiøse intoleransen kun fantes noen avgrensede steder, men der tok jeg grundig feil. Den finnes overalt og påvirker alle, sier Rogers.

Han mener myndighetene og president Susilo Bambang Yudhoyono har vært en av hovedårsakene til denne utviklingen. I 2007 uttalte presidenten: «Vi må alle gjøre tøffe tiltak mot avvikende religiøs praksis».

– Det har vært mye provoserende retorikk fra mange politiske ledere som har rammet religiøse minoriteter, og presidenten har ikke vist lederskap eller vilje til å hamle opp med ekstremismen, sier Rogers.

I Norge møter Rogers flere politiske ledere for å diskutere hvordan Norge kan bidra til å bedre situasjonen. Blant annet møter han Petter Wille, UDs spesialutsending for minoriteter.

LES MER: Religion er en hjertesak for prins Charles

Årsaker

Rapporten mener årsakene til økt religiøs intoleranse i Indonesia hovedsaklig skyldes:

– Spredning av ekstremistisk ideologi.

– Politisk passivitet og negativ retorikk mot minoriteter.

– Diskriminerende lover og blasfemilov.

– Svak juridisk beskyttelse for religiøse minoriteter som opplever overgrep.

– Motvilje fra den muslimske majoriteten i landet til å si ifra mot intoleranse.

LES MER: Her er forfølgelsen av kristne størst

Angrep

Indonesias grunnlov garanterer i utgangspunktet trosfrihet, til tross for dette tillater landet kun seks religiøse retninger: Islam, protestantisme, katolisisme, buddhisme, hinduisme og konfusianisme. Tilhører du en av Indonesias mange stammereligioner, eller «forbudte» versjoner av de store verdensreligionene, kan du ende i fengsel. Ateisme er ifølge lovverket ikke akseptert.

Både kristne og visse muslimske grupper som ahmadiyyer og sjiamuslimer er mål for ekstremisme. I 2008 fikk landets ahmadiyya-muslimer beskjed om å avvikle all offentlig religiøs aktivitet fordi retningen ikke er en anerkjent versjon av islam. I 2007 ble en gruppe kristne dømt til opp til fire år i fengsel for å ha fornærmet islam.

– Kirker blir stengt, noen steder ødelagt og forsamlinger angrepet både fysisk og verbalt. Kristne og muslimske minoritetsgrupper har opplevd fysiske angrep og hele landsbyer har blitt brent ned til grunnen, sier Rogers.

LES MER: Overtramp mot kristne i 130 land

Ofrene straffes

Den største kristne, protestantiske folkegruppen i Indonesia, Batak, har opplevd en rekke problemer de siste årene, og fått mange av sine kirker jevnet med jorden. Myndighetene versjon er stort sett at papirer ikke har vært i orden. Menighetene anklager politikerne for å bukke under for press fra islamistiske grupper.

– President Yudhoyonos regjering har ikke hatt politisk vilje til å løse disse problemene. Det samme har skjedd gang på gang og angrepene mot religiøse minoriteter har steget jevnt de siste årene, sier Hendardi, en ekspert på spørsmål vedrørende religiøs intoleranse ved Setara Institute, til BBC.

I løpet av de siste årene har det også blitt innført en blasfemilov i landet. Den rammet ateisten Alexander Aan som i 2012 ble fengslet anklaget blant annet for å ha lagt ut et innlegg om Mohammed på Facebook.

– Myndigheten har ikke klart å stoppe den religiøse volden. Det er ingen tilfeller der religiøse overgripere har blitt tiltalt og straffet. Faktisk har heller ofrene blitt straffet, sier Rogers.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter