Nyheter

Eksperter er kritiske til ‘haugiansk’ navneboom

Mener mange av tiltakene som bærer Hans Nielsen Hauges navn, seiler under falskt flagg.

– De fem-seks siste årene interessen rundt Hauge tatt av. Han har blitt en populær mann i nesten alle kretser, sier økonomiprofessor Ola Grytten.

– Bruken av Hans Nielsen Hauges navn har skutt enorm fart. Jeg blir helt overrasket, sier Sigbjørn Ravnåsen, leder for Haugeinstituttet, et kompetansesenter og en ideell stiftelse om Hans Nielsen Hauge.

– Aura. Folkeopplyser, lekpredikant og forretningsmannen Hans Nielsen Hauge (1777-1824) rangeres av VGs ekspertpanel som den ellevte viktigste nordmannen i historien. Avisens lesere plasserer ham på femteplass.

– Brukes Hauge-navnet for å få oppmerksomhet og innpass hos folk, Sigbjørn Ravnåsen?

– Ja, det tror jeg nok. Noen bruker nok Hauge for å legitimere sin virksomhet. Navnet har en positiv klang, nærmest en slags positiv aura rundt seg. Dette merker jeg selv når jeg reiser rundt og snakker om Hauge, sier instituttlederen.

– Over stokk og stein. Han synes mye av navnebruken er for lettvint.

– Du kan gjerne gjøre det kjent at du er inspirert av Hauge, men når for eksempel bedrifter bruker Hauge i et bedriftsnavn, da føler jeg det går over stokk og stein.

– Hva er problemet?

– Når så mange bedrifter, arrangement og lignende tar Hauge-navnet kan det bli et problem for folk å vite hvem som egentlig står bak for eksempel bedriften. Man bør heller gjøre det klart at man er inspirert av samfunnsbyggeren, noe som er flott.

Skeptisk. Professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Ola Grytten, ser med skarp skepsis på mye av det som skjer i Hauges navn.

– Jeg ser at mange sier de driver i Hauges ånd, men jeg synes absolutt ikke at de gjør det. Det er veldig lett å si at vi driver en bedrift i haugiansk ånd og slik få støtte og sympati spesielt fra kristne sammenhenger, sier økonomiprofessoren.

– Kan du gi et eksempel?

– Jeg vil ikke navngi noen i media, men det finnes masse smågreier som sier de driver i haugiansk ånd uten at de nødvendigvis gjør det. En del holder blant annet foredrag i Hauges navn, men innholdet er ikke noe Hauge kunne stått for. Foredragene kan noen ganger være for å slå seg selv opp, mener Grytten.

Selv har han studert samfunnsbyggeren og publisert flere vitenskapelige artikler om Hauges etikk og økonomiske tankegods.

Bare sunn fornuft? – Hvorfor har interessen rundt Hauge tatt slik av?

– Han har utrettet så vanvittig mye og er åpenbart vært undervurdert i Norges-historien. I tillegg har finanskrisen og grådighetskulturen gjort budskapet hans aktuelt på nytt.

Hva vil du si er Hauges ideologi?

– Hauge ville svart at han gjennom kristen, evangelisk ideologi gjorde det Gud hadde kalt ham til å gjøre. Og det var både å forkynne evangeliet og forvalte det materielle, det politiske og utdanning til beste for enkeltmennesket og samfunnet.

– Kan dette kalles vanlig, kristen, sunn fornuft?

– Ja. Kristen, sunn fornuft, der man tar Bibelen som en sann bok der man ikke bare plukker ut ting. Samtidig vet vi at Hauges bevegelse gikk frem med stor kraft i folket.

– Dersom det i bunn og grunn dreier seg om kristen, sunn fornuft: Hvorfor har det tatt av rundt Hauge?

– Siden Hauge er en historisk person, slipper man å ta hensyn til mye av det som var sentralt for ham åndelig sett. Jeg tror mange som trykker Hauge til sitt bryst nå ville vært med på å undertrykke han.

Hauge-flora. Blant andre som bruker navnet er Hauge Micro Finance med adresse i Bergen. Selskapet driver dessuten Hauge Aid, Hauge Aqua, Hauge Mission, Hauge Venture Capital og er i ferd med å stifte Hauge Business Foundation.

– Vi kommer til å stifte flere bedrifter i dette Hauge-nettverket vårt. Det viktige er at disse bedriftene holder seg til visjonen vår, sier Arne Kåre Sylta, daglig leder i Hauge Micro Finance.

Visjonen til Hauge Micro Finance er «release and empower the productive poor» (forløse og gi kraft til de produktive fattige). Ideologien bak kommende Hauge Business Foundation er å drive samfunnsbyggende virksomhet inspirert av Hans Nielsen Hauges tro og virke, i Norge og i utviklingsland.

– Vi ønsker å fremme utviklende næringsvirksomhet, humanitært og sosialt hjelpearbeid. Og vi legger vekt på en bærekraftig, Kristus-sentrert og menneskeorientert livsstil, sier Sylta om arbeidet de blant annet driver i Burundi.

– Bønn ga navnet. Han sier at de tok Hauge-navnet siden de fikk ideen da de ba til Gud. I etterkant har det kommet flere som har bekreftet navnebruken, hevder Sylta.

– Folk har på forskjellig vis profetert at i den samme ånd og kraft som Hauge og hans etterfølgere forandret Norge, skal vi kunne reise til nasjonene og hjelpe til med å bygge næringsliv og god struktur, forteller Sylta, som til daglig jobber som bankmann.

Ifølge han har 263 personer i Burundi fått hjelp gjennom mikrofinansprosjektet. Flere av disse skal tidligere levd av tigging.

– Bruker dere Hauge-navnet for å få innpass hos folk?

– Nei, det mener jeg vi ikke gjør. I begynnelsen syntes jeg det dessuten var litt sært å bruke Hauge-navnet. Vi tok det i 2008, og jeg mener Hauge-bølgen har kommet etterpå. Vi har vært i kontakt med etterkommere, blant annet Alf Ivar Hauge, som er tipptippoldebarn. Han er veldig positiv til at vi bruker navnet, sier Sylta.

Her er noen av dem som bruker Hans Nielsen Hauges navn og/eller sier de driver i Hauges ånd.

* Haugenettverk – ønsker å fremme samarbeid mellom organisasjoner, virksomheter og enkeltpersoner som er interessert i Hauge.

* Haugekomiteen, stifta i 1996. Har stått bak mange arrangement, de fleste i Telemark, nå mest på Sørlandet.

* Haugeinstituttet. Har kurs for næringslivet. Arrangerer den årlige Haugekonferansen. Kontor i Kristiansand.

* Hauge School of Management ved NLA Høgskolen i Staffeldtsgate, Oslo. Treårig Bachelor i økonomi og ledelse.

* Hauge Micro Finance. Tilbyr mikrofinans til fattige i Burundi. Har adresse i Bergen. Organiserer også:

Hauge Aid: Driver hjelpeprosjekter, blant annet matutdeling på skoler ved tørke.

Hauge Aqua: Driver fiskeoppdrett i Burundi, hjulpet av norsk kompetanse, for å minske proteinmangelen noe som fra Burundiske myndigheter sier er et stort problem.

Hauge Mission: Støtter kirken i Burundi i sitt forsoningsarbeid etter den langvarige borgerkrigen.

Hauge Venture Capital: Gir grunderhjelp til nye bedrifter i Burundi.

* Noracta. Sier de «driver utviklingsarbeid på de fattiges egne premisser etter en modell Hans Nielsen Hauge brukte». Arbeider i Øst-Afrika.

* Haugespelet. Av Sigbjørn Ravnåsen. Har blitt spilt i en årrekke flere steder om sommeren.

* Hans Nielsen Hauge videregående skole i Fredrikstad, Østfold. Starter opp til høsten og eies Norsk Luthersk Misjonssamband.

* Hauge Norway, arrangerer business-seminar.

* Oase Buisniss, arrangerer Hauge-seminar med følgende tittel: «Næringslivets kobling med giverglede og misjon. Fra innadrettet grådighet til utadrettet velsignelse. Er dette tiden for å Hauges velsignelse til nasjonene?»

* Hans Nielsen Hauge, etterkommer og lege i Moss i Østfold. Driver spesialisert legetjeneste

* Hans Nielsen Hauge Ording, Kongsvinger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter