Nyheter

Dropper presteboliger i byene

Regjeringen vil ikke lenger gi prestene billige tjenesteboliger i områder med høye boligpriser. – Da kunne jeg ikke blitt prest i Oslo, sier Asle Rossavik.

38-åringen fikk prestejobb og tjenestebolig i Oslo umiddelbart etter teologistudiene. Han mener at endringen som Kirkedepartementet nå tar til orde for i et høringsnotat, er «altfor brå».

Vil avvikle. Kirkestatsråd Rigmor Aasrud går inn for å avvikle tjenestebolig- og bopliktordningen for prester i Den norske kirke. Unntak kan gjøres for de i underkant av 150 kirke- og kulturhistorisk mest verdifulle boliger. Men regjeringen «kan ikke se at det er aktuelt å tilby tjenestebolig» i områder med «stramt boligmarked og særlig høye boligpriser».

– Det kan føre til at bare prester med god råd, fordi de har arvet, «giftet seg godt» eller levd en stund, har råd til å etablere seg og søke stillinger i Oslo. Uten tilbud om tjenestebolig ville jeg hatt stor problemer med å kunne bli prest i et pressområde som Oslo, bemerker Rossavik.

LES OGSÅ: Her kan ingen prest bo

Splittet. Han har den siste tiden vært boligombud for Presteforeningen i Oslo bispedømme. Presteskapet i Den norske kirke er splittet i synet på bopliktsystemet. Presteforeningen har ønsket en mellomløsning, men i en bred, kirkelig høring som departementet nå setter i gang, tas det til orde for en generell avvikling av boplikten for prester og biskoper.

Her pekes det på at prestenes historiske borett og boplikt i tjenesteboliger, er «en del av kirkens tusenårige historie».

Men nå har denne ordningen gått ut på dato, mener statsråd Aasrud.

Nå skal en rekke kirkelige instanser og Riksantikvaren uttale seg i en høring.

Bor billig. Prestene i Den norske kirke betaler 3.562,- kr. i månedsleie, uavhengig av tjenesteboligens størrelse og standard og hvor i landet boligen ligger. Ingen av folkekirkens prester fordelsbeskattes selv om de betaler lav husleie.

– Grunnen til at vi bor så billig er ulempene ved å ha plikt til å bo i tjenestebolig. Man får for eksempel ikke med seg verdiøkningen ved å eie egen bolig. Det er flere negative sider ved bopliktsystemet, men denne ordningen har også mange positive sider. Jeg mener at regjeringens forslag totalt sett er et skritt tilbake for prestene og Den norske kirke, sier Asle Rossavik, kapellan i Lambertseter menighet i Oslo.

Misfornøyde. Mange prester er svært misfornøyde med bopliktordningen, blant annet fordi de mener standarden på tjenesteboligene ikke er god nok.

De viktigste argumenter for bopliktordningen har vært at den er med på å sikre rekruttering til prestestillingene og mobilitet i presteskapet.

Kirkedepartementets konklusjon er imidlertid nå at «en generell boplikt for prestene ikke lenger er formålstjenlig»:

«Bopliktens sterke inngripen i prestens personlige frihet, svekkelsen av de tradisjonelle hensynene som har begrunnet tjenesteboligordningen, utviklingen av en liberalisert og uensartet fritakspraksis og den relativt utbredte misnøye blant prestene til boplikten og tjenesteboligenes standard og egnethet, synes å tilsi dette.»

Bopliktordningen virker mer hindrende enn stimulerende for rekruttering til tjenesten som prest, oppsummeres det.

Etter oppheving av dagens bopliktordning mener departementet at prester i «rekrutteringssvake områder» kan tilbys tjenestebolig.

Høyere husleie. Det foreslås at der det tilbys tjenestebolig, skal «husleien reflektere leiemarkedet på stedet, noe som i mange tilfeller vil kunne innebære at dagens husleie vil bli høyere».

Departementet er innstilt på å kompensere for økte boligutgifter og presterekrutteringsutfordringer.

Lønnsforskjeller. «Lønn som virkemiddel for å rekruttere til prestestillinger synes å være benyttet i nokså beskjeden grad av bispedømmene, trolig for å motvirke for store lønnsforskjeller blant prestene. En avvikling av dagens tjenesteboligordning vil kunne kreve en endring i bispedømmenes lønnspolitikk».

Departementet peker på en rekke andre økonomiske tiltak for å styrke rekrutteringen, blant annet husleietilskudd, utvidet brukes av kontantbeløp ved tilsetting, tilskudd til flytting, arbeidsreise og oppvarming.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter