Nyheter

– Dette er ingen ideell
 introduksjon til troen

MF-professor mener utdeling av bibler betyr mer for de som deler ut enn de som mottar.

Utdeling av bibler på dørene i Finnmark vil «i beste fall føre til at noen tar et mikrosteg på veien» mot kristen tro, tror første­amanuensis Asle Eikrem ved Menighetsfakultetet.

LES SAKEN HER: Oppdrag: Alle skal få

– Kan mennesker uten særlig stor kjennskap til kristen tro, bli kristen av å få en bibel, Asle Eikrem?

– Det er sikkert folk som er blitt det. Det er nok ressurser, både i Bibelen og i mennesket, til at man kan finne fram til Gud ved hjelp av bibellesning.

– Så kommer man til Kain og Abel, Vannflommen og Babels tårn. Hva kan overbevise dem?

– Vel, hvis de begynner med første Mosebok, vil det nok ta sin tid før de finner et gudsbilde som ligner på en kristen Gud.

– De må være veldig motiverte?

– He he, ja. Dette er selvfølgelig ikke en ideell måte å bli introdusert for kristen tro på. Det finnes mange bedre måter, som Alphakurs, og så videre.

LES MER: Fjernet bibler fra alle hotellrom

Kursing

– Foreslår du at de burde få Bibelen sammen med en kursinvitasjon eller en veiledning?

– Definitivt. Men det er mange­ måter et Alphakurs kan utformes på, noen er bedre enn andre.

– Det spørs om Ungdom i Oppdrag arrangerer mange Alphakurs på Finnmarksvidda?

– Ja, derfor vil bibelutdelingen sannsynligvis i beste fall føre til at noen tar et mikrosteg på veien. Det skal veldig mye til før man kommer frem til en velutviklet og sunn kristen tro. Muligheten er der, selv om man kanskje ikke kommer fram til en forståelse som i detalj samsvarer med tradisjonell kristen lære.

– Hvis man skal være resultat­orientert, er dette den mest effektive måten å påvirke på per krone?

– Det finnes nok mer effektive måter. Men det kan ha en symbolsk funksjon. Man markerer for eksempel at kristen tro fortsatt er levende i regionen.

– Kan stuntet ha en indreteraupeutisk funksjon?

– Absolutt. En av svakhetene ved slike strategier er at aksjonene ofte har mer utbytte for dem som utfører dem enn mottakeren. Man kan få en sterk opplevelse av å leve ut troen sin og føle seg som en del av noe større.

– Hva med traktater med budskapet «du er savnet av Gud»?

– Det går ikke an å gi et generelt svar. Enkelte er kanskje litt mer mottakelig for å reorientere­ seg, mens andre vil trekke ­på skuldrene. Livssynsendring er ofte knyttet til grunnleggende endringer i livet, som samlivsbrudd, sykdom og død i nære relasjoner, og andre livskriser.

– Privat er du med i menig­heten Sub Church. Gjør dere slike aksjoner?

– Nei. Jeg vil ikke si at alle i miljøet avviser slike metoder kategorisk, men både jeg og de fleste som går der er skeptisk til dem. Vi foretrekker mer personlige, langsiktige strategier og prøver å unngå skyttergravsdiskusjoner og evangeliserende monologer.

LES MER: Sykehus beholder bibler på pasientrommene

Personlige relasjoner

– Hvilken strategi har dere valgt?

– Mange hos oss ønsker å legge vekt på diakonal virksomhet. Porten til fellesskapet er ofte personlige relasjoner. Vi ønsker å la mennesker få gå veien inn i troen i sitt eget tempo og på sine egne premisser, og åpne­ fellesskapet for dem uten at det forutsettes at de er i stand til å avlegge en autentisk kristen bekjennelse.

– Er dette en vanlig strategi for menigheter som ønsker vekst?

– Min følelse er at dette alltid har vært viktig, men det er en økende tendens til at menig­heter legger mer ressurser i relasjonene enn i selve møtevirksomheten.

FØLG OSS PÅ: Facebook og Twitter

Nisjemenigheter

– Hvor kontroversielt er det å prøve å få noen over til sitt eget livssyn?

– Det er fortsatt noen som mener dette er helt legitimt, men det er ikke lenger den eneste holdningen. Mange er kritiske.

– Hvis du sitter med en million kroner og skal få flest mulig til å tro på det samme som deg selv: Hva er mest effektivt?

– He he, dette er jeg ikke ekspert på. Jeg ville investert pengene i møteplasser som er ­naturlig for det segmentet av befolkningen du henvender deg til. Jeg har tro på nisjemenigheter, og på møteplasser for folk med kulturelle fellesnevnere. I Sub Church har vi for eksempel en brettspill-klubb.

– Da må man i så fall flytte til Finnmark, ikke bare være i Kautokeino én dag?

– Nettopp. Da må man tenke langsiktig.

LES MER: Bibelspredningen øker mest der kristne forfølges

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter