Nyheter

Det er dyrt å ha konfirmant i huset

En konfirmasjon i Norge koster i gjennomsnitt godt over 30.000 kroner.

Konfirmasjon koster. Ofte mer enn du tror ved første gjennomgang. Bunad til jenter og oppussing kan gjøre det nødvendig å ta opp ekstra lån når du har konfirmant i huset.

Norske forbrukerøkonomer sier det er vanskelig å gi «veiledende» satser på hvor mye konfirmanten kan forvente å få i pengegaver, og hvor mye du skal gi til konfirmanten.

Hvor mye skal foreldre gi i konfirmasjonsgave til sine barn? Er 5.000-10.000 nok, eller bør konfirmanten forvente opp mot 15.000 kroner. I en leserundersøkelse fra Stavanger Aftenblad antydes det at det er vanlig for foreldre å gi mellom 4.000 kroner og 10.000 kroner til sitt eget barn i konfirmasjonsgave.

– Dette høres ut som et realistisk nivå, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

LES MER: Familier ber om tilskudd til konfirmasjon

Sjekk med andre. Han har følgende råd til de som lurer på hvor mye de skal gi i konfirmasjonsgave:

– Spør noen andre som er i samme relasjon til konfirmanten som deg. Da unngår du både å gi for lite og å ende opp som den som gir altfor mye, sier Gundersen.

Han minner om at det er store forskjeller mellom konfirmantene.

– I noen tilfeller er konfirmasjonene en intim affære med 10-15 til stede. Andre konfirmasjoner kan være store selskaper med 45-50 gjester. Skal du ha den store varianten med mange gjester, baller også utgiftene på seg, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Skal du holde tale? Få gode råd her.

Mer enn 30.000. Adresseavisen presenterte nylig regnestykket for en gjennomsnittlig konfirmasjon i Norge. Den sier at du må regne med:

* 15.000 kroner for festen (mat, drikke, pynt)

* 8.600 kroner for klær, sko til hovedpersonen

* 10.000 kroner for gave til konfirmanten.

* Totalt for foreldre: 33.600 kroner.

LES MER: Troen svinner etter konfirmasjonen

Pengejag. I undersøkelsen som Stavanger Aftenblad presenterte er det mange kommentarer fra lesere som mener pengejaget har gått for langt. Konfirmasjonen blir sammenlignet med et lite bryllup.

– Det er ikke alle som har like god råd, skriver en leser.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen mener sammenligningen med et bryllup er relevant.

– På samme måte som med et bryllup er det lurt å sette av penger til konfirmasjonen på forhånd. Setter du av barnetrygden i to år, har du penger til en konfirmasjon. Men det blir ofte større utgifter forbundet med en konfirmasjon enn dem du ser ved første øyekast, sier Gundersen.

Tar opp lån. I Sparebanken SR-Bank opplever man at utgifter forbundet med konfirmasjon blir finansiert ved lån.

– Det er ikke bare festen og gavene som koster. I svært mange familier er det tradisjon å gi bunad til jentene. Det koster rundt 20.000 kroner før sølvet er kjøpt inn.

Konfirmasjonen kan også være anledningen som utløser at badet endelig blir pusset opp. Da kan det være aktuelt å øke lånet, sier konserndirektør for kommunikasjon i Sparebanken SR Bank, Thor Christian Haugland, til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter