Nyheter

De maktesløse

Ingen står i kø for å få sitte i menighetsråd. Gelius-striden i Ibestad sier noe om hvorfor.

KOMMENTAR: Sju medlemmer av menighetsrådet i Ibestad bestemte seg tirsdag for å melde seg ut av Den norske kirke for å slippe å fortsette som tillitsvalgte. Bakgrunnen for utmeldingene er sviktende motivasjon, etter at rådet – og lokalsamfunnet – ikke fikk den presten de ønsket seg tidligere i vinter. Bispedømmerådet tok ikke sjansen på å ansette Einar Gelius, selv om han var eneste søker.

«At menighetsrådet forsvinner betyr ikke så mye. Det betyr bare at det ikke blir bakt kaker eller kokt kaffe», sa lederen i rådet, Raymond Johnsen, før møtet der sju medlemmer bestemte seg for å legge ned sine verv.

LES MER: Menighetsråd melder seg ut av kirken

– Stort ansvar. Biskop Per Oskar Kjølaas, som får gjennomgå grundig i en pressemelding fra de avgåtte rådsmedlemmene, synes selvfølgelig utmeldingene er er dårlig trekk. «De har et stort ansvar og er et styre for menigheten», sier han til Harstad Tidende om menighetsrådet.

Det siste er for så vidt sant, men dessverre for Den norske kirke treffer rådsleder Raymond Johnsen godt med sitt kake-og-kaffe-poeng: Menighetsrådet har liten makt. Og den lille makten de har, åpner i liten grad for reell delaktighet i strategiske veivalg.

Et annet sted. Ansettelses- og arbeidsgiveransvar ligger hos bispedømmeråd (prestene) og fellesråd (de andre ansatte). Menighetsrådet sitter igjen med ansvaret for innkjøp av stoler, innsamling av penger til nytt orgel og fordeling av noen skarve offertusenlapper (som de er nødt til å beholde stadig flere av selv for å kunne opprettholde tilbudet).

I mange av landets menigheter er det vanskelig, noen ganger umulig, å fylle opp listen med det antall kandidater som trengs for å få valgt et fullverdig menighetsråd. Trolig vil det være slik så lenge de «store» avgjørelsene tas et annet sted.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter