Nyheter

Carl I. Hagen vil fjerne støtten til nærmere 500 trossamfunn

Oslo Frp mener trossamfunn med mindre enn 300 medlemmer bør miste statstøtten. Både Frp sentralt og kirkedepartementet varsler at det vil bli innstramminger.

I et møte Oslo bystyre onsdag tok gruppeleder for Frp, Carl I. Hagen, til orde for at det innføres en nedre grense for hvor mange medlemmer et trossamfunn må ha for å være kvalifisert offentlig støtte.

– Det er blitt veldig, veldig mange hundre forskjellige trossamfunn. Dette er ikke noe forbud mot trossamfunn under 300 medlemmer, men en nedre grense for når de kan kreve statsstøtte på linje med Den norske kirke, sa Hagen i Dagsnytt 18 i NRK radio samme kveld.

Han avviste at dette er et angrep på tros- og livssynssamfunn.

– De skal ha lovfestet rett på økonomisk støtte som Den norske kirke, men de må utgjøre et visst omfang, sa Hagen.

LES OGSÅ: Stryk pengestøtta til 351 religiøse forsamlingar

Relevant. – Det er helt relevant det Hagen tar opp, men jeg vil ikke mene noe om hva tallet blir, sier Bente Thorsen, stortingsrepresentant for Frp og medlem i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Hun sier dette vil bli klart etter høringene og rapporten fra Stålsett-utvalget er gjennomgått.

– Det er ikke gruppebehandlet, men personlig tror jeg det vil komme endringer.

LES OGSÅ: «Kirker og trossamfunn bør finansiere seg selv»

Mister støtte. Gruppeleder i Oslo KrF, Erik Lunde, mener dette er et dramatisk forslag.

– Stålsett-utvalget har foreslått 100 medlemmer som en grense, Frp vil ha 300. Dette rammer utrolig mange, ikke minst mange frikirkelige menigheter som har under 300 medlemmer, sa han i debatten med Hagen.

665 tros- og livssynssamfunn fikk støtte i fjor. 495 av disse har under 300 medlemmer og 410 av disse igjen er kristne frimenigheter.

– Det er begrunnet i deres tro at de har organisert seg på denne måten. Konsekvensen av forslaget til Frp er at disse mister støtten.

Uenighet. Statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet, Knut Olav Åmås, bekrefter overfor Vårt Land at endringer er på gang.

«Dagens lov (om trudomssamfunn og ymist anna, red.anm.) er fra 1969. Vi ser at det er et behov for å modernisere lovverket,» skriver Åmås i en e-post.

Verken Åmås eller den nybakte kirkeministeren, Thorhild Widvey, ville kommentere saken overfor Vårt Land i går.

I dag er det ingen nedre grense for antall medlemmer som gir rett til offentlig støtte. Stålsett-utvalget, som i januar kom med en rekke forslag for en mer helhetlig politikk på tros- og livssynsområdet, foreslo en nedre grense på 100 medlemmer.

Åmås forklarer at Kulturdepartementet for tiden arbeider med å gjennomgå og sammenfatte de om lag 350 høringssvarene, og det derfor ikke er naturlig å kommentere enkeltforslag i utredningen.

«Det er viktig å se hele feltet i sammenheng. Vi har imidlertid merket oss at det er dissens i utvalget når det gjelder forslaget om å stille krav til antall medlemmer for at et trossamfunn skal kunne få statstilskudd,» skriver Åmås.

Paddehatter. Carl I. Hagen at det i Oslo finner mange små, muslimske forsamlinger som har et sugerør i statskassa. Og at dette utnyttes ved juksing med forsamlingenes lister.

– Muslimske menigheter gror opp som paddehatter og mange av de samme personene står som medlemmer i ulike organisasjoner. Her finnes det mange eksempler på medlemskartoteker med et virvar av rot. Disse har fått uberettigede midler.

Frp-veteranen mener pinsemenighetene kan gjøre enkle grep for ikke å miste statsstøtten dersom det stilles krav til antall medlemmer.

– Mange av pinsemenighetene er organisert rundt sterke ledere. Dersom det er økonomien som er så viktig, bør de slå seg sammen i en overbygd organisasjon slik at de i sum får flere enn 300 medlemmer. Det er ikke noe problem, sa Hagen i Dagsnytt 18.

Mister trosfrihet. – Poenget er likebehandling. Man skal få støtte av staten til sitt trossamfunn uansett om man tilhører en liten menighet eller en stor, mener Erik Lunde.

Han mener man må være forsiktig med å stille krav som medfører at menigheter, som ut ifra sin tro og teologi har organisert seg på en spesiell måte, blir fratatt sin statsstøtte.

– Dette gjelder stort sett pinsemenighetene og de har en teologisk begrunnelse for sin organisering. Forslaget til Frp vil frata disse menighetene sin trosfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter