Nyheter

Byttet kirke uten å 
protestere

Den nye Frikirke-toppen verken tror eller håper på innmeldingsrush fra konservative, frustrerte medlemmer av Den norske kirke.

– Og det var ingen protestutmelding da jeg selv for ti år siden meldte meg ut av Den norske kirke og inn i Frikirken, sier Jarle Skullerud (44) til Vårt Land.

Lørdag ble han valgt til Arnfinn Løynings etterfølger som synodeformann; den øverste tilsynsmann og leder i Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Nest størst

Dette er – nest etter Den norske kirke – det største lutherske trossamfunnet i Norge, med 21.500 medlemmer.

Skullerud og hans kirke er bekymret for den teologiske utviklingen i «storebror»-kirken, særlig knyttet til homofili og ekteskapsforståelse. Men så langt har det ikke vært de store skarer av folkekirkemedlemmer som har meldt overgang.

– Er du overrasket?

– Jeg er noen ganger blitt overrasket av hvor dypt kirketilhørighet stikker. For meg har det ikke vært slik, og det kan ha å gjøre med min lavkirkelige bakgrunn. Men det er viktig å understreke at vi i Frikriken ønsker og ber om at tilsiget vi ønsker å få av «nye», er mennesker som ikke går i kirken, men som opplever et møte med Jesus, svarer den nye, nasjonale lederen i Frikirken.

LES OGSÅ: Ny Frikirke-topp er valgt

Nykommer

Før han kom til Bamble i Telemark som pastor for tre år siden, hadde han i sju år vært leder i FriBU - Frikirkens barne- og ungdomsarbeid.

I 2008 stemte flertallet på Frikirkens synodemøte nei til den fremforhandlede og av synodestyret enstemmig anbefalte avtalen «To kirker - én tro» med Den norske kirke. Det avgjørende for utfallet av saken var utvilsomt homofilivedtaket som Kirkemøtet i Den norske kirke hadde fattet senhøsten 2007.

– Jeg stemte ja til avtalen den gangen, men ville stemt nei hvis saken kom opp nå, sier Jarle Skullerud.

– Hvorfor?

– Jeg tror ikke tiden er inne for en tett samarbeidsavtale. Vi skal fortsette vårt gode og nære samarbeid der det ligger til rette for det. Men jeg tror vi i våre samarbeidsrelasjoner er tjent med å tenke bredere enn Den norske kirke. Hvis det er noen steder vi skal styrke samarbeidsforholdet vårt, så er det på den evangelikale siden. Jeg tenker på noen andre frikirkesamfunn, som pinsevenner, baptister, Misjonsforbundet og de lutherske organisasjonene.

I midten

Den nye synodeformannen mener at han i «kirkelandskapet befinner seg midt i Frikirke-strømmen, et sted mellom det lavkirkelige og det kirkelige».

Han har bakgrunn fra den konservative, lutherske lekmannsorganisasjonen Norsk Luthersk Misjonssamband og har også har sin utdannelse som forkynner fra NLMs bibelskole, Fjellhaug.

Allerede året etter å ha vært bibelskoleelev ble 23-åringen kalt til bibelskolelærer på Misjonssambandets bibelskole, Fjellheim, i Tromsø. Siden var han i flere år forsamlingsleder i organisasjonen.

– Jeg er takknemlig for de mulighetene Misjonssambandet gav til meg som en ung mann.

LES OGSÅ: Gir bort en fjerdedel av arven

NLM og Frikirken

– Hva opplever du som forskjellen på Frikirken og Misjonssambandet?

– Teologien er veldig lik, men det er kulturforskjeller og ulik kirkeforståelse, syn på ordinasjon og nattverdforvaltning. Jeg opplever at jeg hører hjemme i Frikirken, men bakgrunnen fra NLM er ingen hemsko.

Debatten om tjenestedeling mellom kvinner og menn har i mange år foregått i Misjonssambandet, og først i 2005 sa Frikirkens synodemøte ja til at kvinner kan ordineres til eldste og pastorer.

Aldri imot

Hvor står du i det spørsmålet?

– Jeg har i voksen alder aldri vært imot ordinasjon av kvinner, heller ikke da jeg var ansatt i Misjonssambandet. Men jeg er blitt mer og mer tydelig og frimodig.

Etter årene som ansatt i Misjonssambandet var Skullerud studentarbeider i Student- og skoleungdomslaget og undervisningskonsulent i Willow Creek Norge i 2001.

– Gjennom arbeidet i Willow Creek fikk jeg et fornyet syn på menigheten og ble kjent med flere fra Frikirken. Dette førte til at vi som familie meldte oss inn i Tønsberg Frikirke og til at jeg søkte jobb i FriBU.

Ved synodeformannsvalget lørdag fikk Jarle Skullerud 113 stemmer. 40 stemte på Gunnar Johnsen (52) fra Oslo. I en senere valgrunde ble Arvid Hunemo fra Vennesla gjenvalgt som nestformann.

LES OGSÅ: Misjonssambandet lager trossamfunn, men tror ikke på medlemsrush

– Hvorfor tror du at du ble valgt?

– Jeg mener jeg er en visjonær teambygger og en god formidler. Personlig er jeg ikke så opptatt av de mer formelle tingene rundt saksbehandling, men jeg er takknemlig for at andre er det, svarer Frikirkens nye toppleder og ansikt utad.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter