Nyheter

Byfuglien: Vi vil ikke lage homoliturgi

Biskopene lover at de ikke tar homofilisaken i egne hender.

Bispemøtet vil «ikke utforme liturgier» for velsignelse av homofile par, fastslår preses Helga Haugland Byfuglien.

Det fosskoker i presteskapet, i sosiale medier og i andre medier etter at Kirkemøtet avviste forslag om vigsels- og forbønnsliturgi for likekjønnede par.

– Reaksjonene er mange og sterke. Mange er opprørte, sinte og skuffede, og noen gir uttrykk for glede, konstaterer lederen av Bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien.

LES MER: Prest vil begå sivil ulydighet

Mange roper nå høyt om at biskopene skal gjøre det Kirkemøtet ikke sa ja til. 37 av Kirkemøtets medlemmer har etter de mange avstemningsrundene bedt biskopene «ta grep for å finne løsninger som muliggjør praktisering av to syn i kirken».

Bispemøtets leder lover at biskopene tar saken, men avviser at de vil lage liturgi som imøtekommer oppfordringen fra de 37 delegatene.

LES MER: Gir klarsignal for homoforbønn

– Ansvarlige. – Hva gjør biskopene nå?

– Dette er en situasjon som biskopene håndterer ansvarlig. Det betyr at de enkelte biskopene forholder seg til situasjonen slik den er blitt, og gir råd og veiledning til prestene sine. På bispemøtet 22. - 23. mai skal vi drøfte situasjonen og veien videre. Situasjonen etter at Kirkemøtet ikke gjorde vedtak verken om det ene eller det andre, er at vi forholder oss kollegialt til Bispemøtets samlende vedtak fra 2008. Bispemøtet vil ikke utforme liturgier, svarer preses Helga Haugland Byfuglien.

Alle Den norske kirkes biskoper samlet seg i 2008 om en veiledning som åpnet for forbønn for likekjønnede par «på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar».

'Ikke vigselslignende', Bispemøtet fremholdt samtidig, for seks år siden, at «slike forbønnshandlinger ikke må forstås som en ny, liturgisk ordning eller ha vigselslignende karakter».

– Kan det tenkes at Bispemøtet nå vil endre på forbeholdene som ligger i vedtaket fra 2008, Byfuglien?

– Det vil jeg ikke si noe om nå.

Andre kilder fremholder overfor Vårt Land at det godt kan tenkes at de åtte nåværende biskopene som mener det ikke er læremessig grunnlag» for å avvise en utvidet ekteskapsforståelse, vil ha bort begrensningene som ligger i det vedtaket fra 2008.

Et vedtak i Bispemøtet om å fjerne formuleringen om at «en bør unngå forbønnshandlinger som kan oppfattes som en ny liturgiskordning», vil helt sikkert ikke bli enstemmig.

'Frihetens rom'. Men de biskopene som ønsker at homofile skal kunne gifte seg i kirken, mener at de nå – etter at Kirkemøtet ikke brukte sin myndighet til å fastsette eller avvise ny liturgi – har fått handlingsrom til å ta bort forbeholdene som de selv formulerte i 2008.

De siste par døgnene har mange prester gjort det klart at Kirkemøtets ikke-vedtak gjør dem enda mer frimodige enn før til å gjennomføre forbønnshandlinger som på en prikk ligner kirkebrylluper – i strid med gjeldende vedtak fra Bispemøtet.

LES MER: Kunstner la inn homofarger i bispekåpe

På Facebook skriver Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland og saksordfører for ekteskapssaken på Kirkemøtet 2014, at det etter Kirkemøtet «er skapt et frihetens rom for en anerkjennelse av homofilt samliv».

– Dermed er vi ute i et friere landskap som vi (biskopene) må drøfte på vårt neste møte og fatte vedtak i tråd med de nye realitetene, skriver Jørgensen.

Hans kollega i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, tilhører mindretallet i Bispemøtet som mener at det ikke er «tilstrekkelig grunnlag for å endre Den norske kirkes ekteskapsforståelse og utarbeide liturgi for likekjønnede par».

LES MER: Jurist: – Homobryllup vil bli kjent ugyldige

Jubler ikke. Men han jubler ikke over Kirkemøtets behandling:

– Jeg synes ikke dette er en sak som kaller på verken raseri eller jubel. Jeg skjønner at noen er lettet, sier Nordhaug.

– I respekt for hvor vanskelig denne saken er, synes jeg man ikke bør reagere verken med utmeldingskampanjer eller triumfalisme.

Nordhaug maner til sindighet:

– Det er klokt at vi nå tar det litt med ro og konstaterer at Kirkemøtet ikke gjorde noe som endret på status quo.

Det er enormt trykk i saken, og det er lett å la seg rive med og si ting som er overilt. Jeg registrerer at det er mange som kommer med sterke uttalelser, og da tenker jeg ikke på mine bispekolleger, men på folk som ytrer seg i medier. Jeg og mine bispekolleger vil selvfølgelig diskutere situasjonen som er oppstått når vi møtes i Trondheim i mai, og sammen gå videre, sier Nordhaug til Vårt Land.

LES MER: Prest vil begå 'sivil ulydighet'

Må snakke sammen. Ledergruppa i Kirkerådets sekretariat hadde i går formiddag. Der drøftet de blant annet Kirkemøtet og situasjonen etter at alle vedtaksforslag i ekteskapssaken ble avvist.

– Det er naturlig at Kirkerådet og Bispemøtet snakker sammen. Vi vil ta initiativ til samtaler med Bispemøtet, sier Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, til Vårt Land.

– Vil Bispemøtet ta initiativ til at ekteskaps- og liturgisaken komme tilbake til Kirkemøtet i 2015, preses Helga Haugland Byfuglien?

– Det har vi ikke drøftet. Det kan jeg ikke svare på, svarer Bispemøtet leder

SAMLESIDE: Alt om Kirkemøtet 2014

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter