Politikk

Bryter Den norske kirkes miljøenighet

Kirkemøtet har ingenting med å uttale seg om tempoet i oljeutvinningen, mener Senterparti-ordfører og kirkedelegat.

KRISTIANSAND: Et Kirkemøte-innlegg fra en Senterparti-ordfører på Nordmøre knuste mandag bildet av den massive miljøenigheten i Den norske kirke.

– Kirken skal drive med sitt, politikerne med sitt. Kirkemøtet har ingenting med å uttale seg om tempoet i oljeutvinningen eller hvordan Statens pensjonsfond, utland skal forvaltes, sier Ann-Kristin Sørvik. Hun er medlem av bispedømmerådet i Møre og delegat på Kirkemøtet. Da møtet skulle behandle en sak om etisk forvaltning av petroleumsressursene, var hun rakst til å melde seg på talerlisten.

Stemte mot uttalelse. – For meg var det naturlig å markere dette standpunktet nå. Som kirke må vi vite hva som er vårt mandat og oppdrag, sier hun til Vårt Land. I etterkant av hennes innlegg var det flere andre som kom med lignende tanker fra talerstolen. Da det ble foretatt en prøveavstemning om Kirkemøtet skulle uttale seg om petroleumsressursene, var det seks av de 85 delegatene som stemte for å avvise hele saken.

– Jeg var klar over at det store flertallet har et annet syn enn det jeg har. At vi var seks delegater som mente at det ikke er riktig at Kirkemøtet uttaler seg om denne saken, viser i alle fall at det er en viss opposisjon, sier Sørvik, som til daglig er Senterparti-ordfører i Averøy kommune.

– Vil du nå forsøke å bygge allianser for å forandre Den norske kirkes miljøengasjement?

– Jeg ser jo at det er et massivt flertall som har et annet syn på saken enn det jeg har, så jeg kommer ikke til å bruke krefter på å forsøke å vinne fram i saken.

– Hvordan føles det å være den delegaten som bryter en så massiv kirkelig enighet i miljøspørsmål?

– Som politiker er jeg vant til å fronte standpunkter som ikke alle er enige i. Derfor koster det meg ikke særlig mye å gå mot flertallet i denne saken, sier Anne-Kristin Sørvik, som også er leder for Møre og Romsdal Senterparti.

– Ut over mandatet. – Men hvis Kirken skal ha et etisk engasjement er det vel naturlig om den også uttaler seg om spørsmål som har politiske konsekvenser?

– Denne saken om petroleumsressursene viser med all mulig tydelighet at kirkens folk går ut over sitt mandat. Man snakker om at man har et ansvar for verdens fattige. Men det er jo et faktum at mange forblir fattige fordi de ikke har tilgang til energi og strøm. Norsk olje kan bidra til å gi dem strøm, og dermed hjelpe dem ut av fattigdommen.

Men nå argumenterer du jo politisk?

– Jeg bruker et politisk argument for å vise hvor håpløst galt det blir når kirkens folk forsøker å drive politikk.

Mener som Borten Moe. – Med ditt innlegg plasserer du deg i samme posisjon som Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen. Hva synes du om det?

– Det betyr ingenting for meg. Jeg står på samme linje som Ola Borten Moe. Mitt syn er god Senterparti-politikk.

Nå kommer saken til å bli behandlet selv om du er mener den bør forkastes. Hvordan vil du forholde deg under avstemningen?

– Jeg kommer til å stemme mot, uavhengig av innholdet i forslaget til vedtak. Jeg er ikke kommet på Kirkemøtet for å drive med politikk. På prinsipielt grunnlag vil jeg avvise hele saken, sier Ann-Kristin Sørvik, som legger til at hvis Den norske kirke skal forvente at politikerne skal la være å instruere i kirkelige og teologiske spørsmål, bør de kirkelige organene holde seg unna det hun mener tilhører politikernes ansvarsområde.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk