Nyheter

Ble sendt til Iran med tvang - fikk komme tilbake

Behrooz Zendehdel ble ikke trodd på at det var farlig å dra til Iran med ny tro, og forteller at han ble slått og torturert. Nå sier han: – Jeg er syk, men det er fantastisk å være tilbake.

Behrooz Zendehdel har fortalt at han ble fengslet, slått og terrorisert av iranske myndigheter etter å ha blitt tvangsreturnert fra Norge. I går kom han tilbake til Norge som kvoteflyktning.

– En av de sterkeste dagene i mitt liv, sier biskop Tor B. Jørgensen som i flere år har arbeidet for at Zendehdel skulle bli beskyttet i Norge.

I går var han på plass i Mosjøen, der sterkt lettede støttespillere var klare for å ønske Zendehdel velkommen.

– Det er en fantastisk og mirakuløs følelse å skulle få ta imot ham. Vi har mange ganger ikke trodd det skulle bra, sier Anne Britt Ravnå i Zendehels støttegruppe.

Slag og spark. Til Vårt Land fortalte Zendehdel vinteren for to år siden i stor detalj om det han opplevde da han landet i Teheran etter tvangsreturen fra Norge. Menn i bil passet ham opp og tok ham til et fengsel der tonen i avhørene etter hvert ble skjerpet. Slag mot hode og nakke og spark mot knær ledsaget spørsmålene, blant annet om hvilke kristne aktiviteter han hadde vært med på.

Zendehdel fikk også bind for øynene, og han fortalte om den voldsomme frykten han opplevde da han ble etterlatt i et rom med et klart inntrykk av at han skulle henrettes.

Da Vårt Land møtte ham på Gardermoen på vei nordover i går ettermiddag forberedte han seg på å kysse bakken ved ankomst Mosjøen.

– Jeg er syk, men det er fantastisk å være tilbake. Jeg er hjemme. Mosjøen er mitt hjem, sier Zendehdel som før han ble sendt til Iran drev som lærsyer i helgelandsbyen.

Takker. Han er opptatt av å takke vennene og biskopen og sender også en takk til norske myndigheter for muligheten til å returnere til Norge som kvoteflyktning.

– Uten beskyttelse ville jeg vært en død mann.

Biskop Tor B. Jørgensen mener også det står respekt av at Norge nå tar norsk-iraneren under sine vinger. Han er imidlertid stadig kritisk til utlendingsmyndighetenes behandling.

– På tross av våre uttalelser ble Behrooz' tro ble ikke vurdert som troverdig. Risikoen ved hjemkomst ble ansett som ubetydelig, påpeker Jørgensen som stiller spørsmål om hvor mange liknende skjebner Norge har ansvar for.

– Ingen følger med. – Det er ingen som på en skikkelig måte følger med på hva som skjer når folk sendes tilbake. Jeg kjenner flere vi har mistet sporet av, og jeg har også fått beskjed om å kutte kontakt fordi det er forbundet med fare, sier Jørgensen.

Zendehdel som på turen nordover i går hadde følge av kona Roja, sier følgende om hva han nå har tenkt å gjøre:

– Jeg må ta vare på meg selv. Jeg har mentale og fysiske problemer. Det må jeg gjøre noe med, og så vil jeg jobbe igjen. Planen min er også å skrive.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter